Kaymakam Maaşı 2023

Bir ilçenin mülki amiri olan kaymakamlar, ülkemizde yüksek maaş alan kamu görevlilerindendir. Kaymakamlık, birçok gencin hayalindeki mesleklerden birisi olup, burada merak edilen konular arasında kaymakam maaşı da bulunmaktadır. Yazımızın devamında kaymakam maaşları ne kadar sorusunun cevabını detaylı olarak bulabilirsiniz.

kaymakam maaşıPin

Kaymakam Maaşları Ne Kadar?

Kaymakam maaşları, 15.000 TL ile 19.000 TL arasında değişmektedir. Kaymakamın hizmet yılı, medeni hali, görev yeri gibi unsurlara bağlı olarak aldığı maaş değişkenlik göstermektedir. Göreve yeni başlayan bekar kaymakamlar yaklaşık 15.500 TL maaş almaktadır. Buna karşın hizmet yılı yüksek olanlar ve 1/4 derecesine sahip olanların maaşları ise 18.900 TL’dir.

Kaymakamlar, bir devlet memurudur ve bundan dolayı devlet memurlarının maaşlarını etkileyen etkenler, kaymakam maaşlarını da etkiler. Derece ve kademe, yani hizmet yılı buradaki en önemli unsurlar arasında yer alır. Hizmet yılının artması ile birlikte derece artar ve buna bağlı olarak da maaşlar artış gösterir.

Bu noktada maaşları etkileyen unsurlardan bir diğeri de medeni durumdur. Bekar olanlar ek bir ödeme yapılmazken, evli ve eşi çalışmayanlara ve çocukları olanlara aile yardımı adı altında ödeme yapılmaktadır. Ödenen miktar ise 1.000 TL seviyesindedir. Dolayısıyla maaşları ciddi anlamda etkilediğini ifade etmek yanlış olmaz.

Yeni Başlayan Kaymakam Maaşı

Yeni başlayan kaymakam maaşı, ortalama 15.500 TL’dir. Bu rakam, kaymakamın daha önce kamu görevi yapıp yapmasına, eğitim düzeyine ve medeni haline bağlı olarak farklılık göstermektedir. Eğitim seviyesi arttıkça maaşlar da artmakta ve bu durum yeni başlayan kamu görevlileri için de geçerlidir.

Maaşları etkileyen birçok unsur olduğu için bu noktada net bir rakam vermek doğru olmayacaktır. Bahsedilen rakamın üzerinde veya altında maaş alanların olabileceği unutulmamalıdır.

Stajyer Kaymakam Maaşı

Stajyer kaymakam maaşı, ortalama 14.000 TL’dir. Bilindiği gibi kaymakam olma süreci son derece zorludur ve bu zorlu sürecin son aşaması, stajdır. Adayların bütün sınavlardan geçtikten sonra staj sürecini de başarılı bir şekilde tamamlaması gerekir. Bu süreç, esasen ilgili kişinin kaymakamlık için uygun bir isim olup olmadığını net olarak göstermesi adına uygulanır. Dolayısıyla bu süreçte başarılı olamayanlar, görev ve sorumluluklarını tam olarak yerine getiremeyenler, elenir ve kaymakam olma şansını kaybederler.

Eğitimlerden sonra başlayan staj sürecinde adaylara kaymakam maaşı verilir. Bu rakam yine farklı unsurlara göre değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden sizlerle paylaştığımız rakamın değişebileceğini unutmayın.

Kaymakamlık Sınavına Kimler Girebilir?

Kaymakamlık, her ne kadar bir kamu görevi olsa da, çok özel bir memuriyettir ve devlet açısından kritik öneme sahiptir. Bu yüzden isteyen herkesin kaymakamlık sınavına girmesi mümkün değildir. Sınava girebilmek için dahi bazı şartların sağlanması gerekir. Bu şartlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • T.C. vatandaşı olma
  • 36 yaşından gün almamış olma
  • Kamu görevinden ihraç edilmemiş olma
  • Milli güvenliğe tehdit olan yapılarla irtibatlı ve iltisaklı olmama
  • Adli sicili temiz olma
  • Yüz kızartıcı suç işlememe
  • Yüz kızartıcı suç nedeniyle geçirmekte olduğu bir soruşturma bulunmama
  • Siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk, İktisat veya İşletme mezunu olma (veya bu alanlarda yüksek lisans yapmış olma)

Buradaki şartları genel olarak sağlayan adaylar sınava girebilirler. Ancak adaylar sınavı başarı ile tamamlasa dahi daha sonradan sağlanması gereken farklı şartlar olduğu da unutulmamalıdır. Bu şartların başında ise güvenlik soruşturması ve arşiv taraması sonuçlarının olumlu gelmesidir. İlgili soruşturma ve taramalardan sonuçları olumsuz gelenler direkt olarak elenirler.

Kaymakamlık, klasik memurluklardan ve mesleklerden son derece farklıdır. Dolayısıyla adayların taşıması gereken bazı özellikler de vardır. Bunlar ise genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek özgüvene sahip olma
  • İkna kabiliyeti gelişmiş olma
  • Etkili yazılı ve sözlü iletişim becerisi olma
  • Etkili insan ilişkileri
  • Teknolojik ve bilimsel gelişmelere açıklık
  • Genel kültür bilgisi bulunma

Nasıl Kaymakam Olunur?

Kaymakam olmak için öncelikle gerekli başvuru şartlarının sağlanması gerekir. Bu şartları sağlayan adaylar, kaymakam alımı için açılan ilanlara başvuru yapabilir. Başvuru sonrasında adaylar ilk olarak yazılı sınava alınacaktır.

İçişleri Bakanlığı’nın gerçekleştirmiş olduğu kaymakamlık sınavında adayların en az 70 alması gerekir. Daha düşük puan alan adaylar direkt olarak elenir ve sonraki aşamalara girme hakkını da kaybeder. Bu yüzden yazılı olarak yapılan kaymakamlık sınavı çok önemlidir.

Yazılı olarak yapılan sınavdan istenen puanı alan adaylar bu defa mülakata alınır. Mülakat aşamasında adayların sadece bilgi seviyeleri değil, diksiyonlarından hitabetlerine, iletişim kurma yeteneklerinden diğer özelliklerine kadar birçok unsur değerlendirilir. Bu aşamayı da başarı ile geçen adaylar için staj süreci başlar.

Staj sürecinde adaylar hem pratik hem de teorik eğitim almaya devam ederler. Bu süreç, kaymakam olabilmek için son derece önemlidir. Stajı da başarı ile tamamlayanlara güvenlik soruşturması yapılır. Herhangi bir terör örgütü veya milli güvenliği tehdit yapılarla ilişkisi olmayanlar kaymakam olarak göreve başlar.

Kaymakam Ne İş Yapar?

Kaymakam maaşları kadar merak edilen bir diğer önemli konu da kaymakamların ne iş yaptıkları ile ilgilidir. Kaymakamlar, atandıkları idari birimin en yüksek mülki amiri olarak görev yaparlar. Bu noktada farklı görev ve sorumlulukları bulunur. Bunlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • İlçedeki bütün devlet kurumlarının tam bir koordinasyon içinde olmasını sağlar.
  • Devlet kurumlarına denetlemeler yapar ve bunların görevlerini ilgili mevzuata uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetler.
  • İlin mülki amiri olan validen gelen talimatları uygular.
  • Çıkarılan yasa, yönetmelik ve genelgelerin duyurulmasını ve uygulanmasını sağlar.
  • Halkın şikayetlerini dinler ve bunlara çözüm üretecek mekanizmaları kurar ve harekete geçirir.
  • Resmi ziyaretler yapar.
  • Resmi törenlere başkanlık eder.
Yorum yapın