İmam Maaşları 2023

İmam maaşları 2023 yılı ilk ay için zam oranında %x’ten, %x’a çıkarıldı. Yapılan bu zamlar, imam maaşlarındaki kademelere göre farklı tutarlarda yansımış olacak. Ocak-Temmuz ayı için yapılan bu zam haricinde, Temmuz-Aralık aylarında da tekrar zam yapılacaktır. Yeni zamlarla beraber en düşük imam maaşı 6 bin 214 TL olarak belirlenmiştir.

imam maaşlarıPin

İmam Maaşı Ne Kadar?

İmam maaşı kamu sektöründe her meslekte olduğu gibi ek ödemelere tabidir. Meslekteki hizmet süresi, medeni durum ve buna bağlı olarak çocuk sahibi olma durumlarında devlet ek ödemeler yapmaktadır.

İmam / hatip maaşları aylık 6 bin 214 TL tutarındadır. Müezzin maaşları da aynı rakamlara sahiptir. Vaiz maaşları ise 6 bin 545 TL’dir.

Kadrolu İmam Maaşı

Kadrolu İmam Maaşı yapılan yeni zamla beraber 4 bin 762 TL’den 6 bin 214 TL’ye yükselmiştir. Kadrolu imam maaşı için bu tutara, ek ödemeler dahil edilmemiştir.

Cami İmamı Maaşı

Cami imamı maaşı, normal bir imam maaşı ile aynı olmakta olup 6 bin 214 TL’dir.

Vekil İmam Maaşı

Vekil imam maaşı, 6 bin 214 TL olup vekil göreviyle atandığı için ek ödeme alamamaktadır.

En Yüksek İmam Maaşı

İmamlık görevinde, diğer memuriyetlerde olduğu gibi herhangi bir kademe veya derece bulunmamaktadır. Bu nedenle en yüksek imam maaşı normal maaş tutarıyla aynı olup 6 bin 214 TL’dir.

Sözleşmeli İmam Maaşı

Sözleşmeli imam maaşı, 4-B sözleşmesine göre 6 bin 453 TL’dir.

Yeni Başlayan İmam Maaşı

Yeni başlayan imam maaşı herhangi bir derece ve kademe olmadığı için diğer görevler ile aynı olmakta olup, 6 bin 214 TL’dir.

İmam Ne İş Yapar?

İmamlar sadece camilerde namaz kıldırmak ile görevli değildir. İmamların, oldukça meşakkatli bir görev listesi bulunmaktadır. İmam ne iş yapar ve nelerden sorumludur? Sorumlu olduğu görev tanımı şu şekildedir;

  • Mescit veya caminin zamanında ibadete açılmasını ve huzurlu bir şekilde ibadet edilmesini sağlamak,
  • Namaz öncesinde ve sonrasında Kuran-ı Kerimi okumak, ilgili yer ve mercilerce hazırlanan okunması uygun olan hutbeleri okumak,
  • Cami ve mescit alanlarında cemaati dini konular hakkında aydınlatmak,
  • Namaz vakitlerinden daha önce camide bulunmak,
  • Usulüne uygun bir şekilde dua okuyarak cemaate namaz kıldırmak,
  • Cenazelerin defin ve yıkanması işlemlerini yapmak,
  • Camideki kayyım ve müezzinleri denetlemek,
  • Müftülük tarafından düzenlenmiş kurs, toplantı veya seminerlere katılmak,
  • Cami ve mescitlerde mevlit okumak ve buna benzer görev ve işlemleri yerine getirmek.

İmam Nasıl Olunur?

İmam nasıl olunur? İmam olmak için iki farklı yöntem bulunmaktadır. İlk yöntemde imam hatip liselerini bitirmek gerekir. İmam hatip lisesinden mezun olunduğu takdirde din adamı olabilmek için gerekli donanımın büyük bir kısmını elde etmiş olursunuz. İmam hatip lisesini bitirdikten sonra DHTB adı verilen din hizmetleri alan bilgisi sınavına katılmanız gerekir. Bu sınavdan sözlü ve yazılı olarak başarılı olmalısınız. Ardından KPSS’den yeterli puanı alarak, kadro beklemelisiniz.

İkinci yöntemde ise normal bir liseden mezun olsanız dahi, ilahiyat ön lisans programına kayıt olarak 2 senelik bir bölüm bitirerek gereken bilgiyi öğrenmeniz gerekecektir. Bunun ardından yine DHTB sınavına girerek, gereken puanı almanız gerekecektir. Bunun ardından da KPSS sınavına katılarak, bölüm için yeterli puan almalı ve kadronun açılmasını beklemelisiniz.

İmam Olma Şartları

İmam olma şartları şu şekildedir;

  • İmam olacak kişi Müslüman olmalıdır.
  • İmamın âkıl-bâliğ olması da şarttır.
  • İmam erkek olmalıdır, kadınlar imam olamaz.
  • İmamım, namaz sahih olacak kadar bilgisi ve ezberi olmalıdır.
  • İmamın herhangi bir sağlık sorunu veya özrü olmaması gerekmektedir.
  • KPSS’den en az 60 puan almış olmak.

İlahiyat Fakültesinden en az 2 yıllık ön lisans veya 4 yıllık lisans mezunu olmak.

Yorum yapın