Zabıta Maaşları 2023

Zabıtalar, belediye kadrolarında yer alan meslek gruplarındandır. Bu meslek grubu ile merak edilen hususların başında maaşlar gelir. Zabıta maaşları, özellikle bu mesleği seçmeyi düşünenler açısından çok önemli bir kriterdir. Peki, zabıta maaşları ne kadar? Nasıl zabıta olunur? Bu soruların cevaplarını ve zabıta maaşı ile ilgili merak ettiğiniz hususları sizler için derledik.

Zabıta Memuru Maaşı

Zabıta memuru maaşı, 6.000 TL ile 8.000 TL arasında değişir. Mesleğe ilk defa başlayanların maaşları 6.000 TL seviyesindeyken, hizmet yılı yüksek olanların maaşları ile 8.000 TL civarındadır. Ancak maaşlar sadece hizmet yılına göre değil, bunun yanında eğitim düzeyi, medeni hal ve çocuk sayısına bağlı olarak da değişir. Dolayısıyla burada belirtilen rakamlar ciddi anlamda değişkenlik gösterebilir.

Göreve yeni başlayan, eşi çalışmayan ve çocukları olan bir zabıta memurunun maaşı, hizmet yılı yüksek olan bekar bir meslektaşından yüksek olabilir. Eş ve çocuk yardımı, maaşın 1.000 TL civarında artmasına neden olabilmektedir.

Zabıtalık, görevde yükselmeye imkan veren bir meslektir. Zabıta memurluğu söz konusu meslek grubunun ilk basamağıdır. Mesleğe girenler ilk olarak bu unvan ile görev yaparlar. Eğer görevde yükselmek isterlerse, ilgili şartları sağlamaları ve yapılan sınavlara girmeleri gerekir. Görevde yükselme ile birlikte zabıta maaşları da artacaktır. Ancak görevde yükselmek istemeyenler, bu unvan ile emekli olabilirler.

zabıta maaşlarıPin

Zabıta Müdürü Maaşı

Zabıta müdürü maaşı, 7.800 TL ile 8.500 TL arasında değişir. Zabıta müdürü, bu meslek grubunun en yüksek pozisyonu olarak kabul edilir. Buna bağlı olarak da diğer pozisyonlara göre daha yüksek maaş alır. Burada da maaşları etkileyen unsurlar olduğu ve maaşların farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır.

Zabıta müdürü olabilmek için adayların geçmiş yıllarda zabıta memuru, zabıta komiseri ve zabıta amiri olarak görev yapması gerekir. Ayrıca sicilinde disiplinsizlik ve benzeri nedenlerle alınmış ceza olmaması da önemlidir. Söz konusu şartların sağlanmasının dışında, görev bölgesindeki müdürlük kadrosunun boş olması da önemli şartlardan biridir. Tüm bunların sağlanması durumunda ilgili kişi zabıta müdürü olabilir.

Zabıta Komiseri Maaşı

Zabıta komiseri maaşı ortalama olarak 7.000 TL’dir. Kişinin medeni durumu, çocuk sayısı, eğitim düzeyi ve hizmet yılı alınan rakamları etkiler.

Zabıta komiseri olmak için adayların en az lise mezunu olması ve zabıta memuru kadrosunda belli bir süre görev yapması gerekmektedir. Bu süre, adayın eğitim düzeyine göre farklılık gösterir. Sonrasında gerekli şartları sağlayanlar, zabıta komiserliğine yükselirler. Bu yükselme ile birlikte maaşları da belirgin şekilde artar.

Her ne kadar zabıtalıkta görevde yükselme maaş ve çalışma şartları konusunda önemli avantaj sağlasa da, sorumluluk konusunda kısmen dezavantajlıdır. Nihayetinde yüksek pozisyonda görev yapmak, daha fazla sorumluluk getirecektir.

Yeni Başlayan Zabıta Maaşı

Yeni başlayan zabıta maaşı, ortalama 6.000 TL’dir. Bu rakam medeni durum ve eğitim seviyesi gibi unsurlara bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Yeni başlayan zabıtaların maaşları, hizmet yılının artması ve görevde yükselme ile birlikte artış gösterir. Türkiye şartlarına göre maaşlarının ortalama düzeyde olduğu ifade edilebilir. Üstelik çalışma şartları da genel itibariyle rahat sayılabilir. Bu yüzden meslek seçiminde zabıtalığa olan ilgi her geçen gün biraz daha artmaktadır.

Kadrolu Zabıta Maaşları

Kadrolu zabıta maaşları, 6.500 TL ile 7.500 TL arasında değişir. Unvan, görev yapılan pozisyon, eğitim seviyesi ve medeni hal gibi unsurlara bağlı olarak alınan rakamlar farklılık gösterebilir.

Zabıtalar, belediyelerin kadrolarına yer alırlar ve belediyelere bağlı olarak görev yaparlar. Bu bakımdan çok farklı uygulamalar olmadığı sürece bunların tamamı kadroludur denilebilir. Ancak buna karşın statülerinin farklı olabilecekleri unutulmamalıdır. Görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmeleri için kendi içlerinde bir hiyerarşik düzen bulunur ve bunun en üstünde zabıta müdürü yer alır. Zabıta müdürü ile belediyedeki ilgili idari birimden aldıkları görevleri diğer zabıtalara bildirirler.

Belediye Zabıta Maaşı

Belediye zabıta maaşı, 7.000 TL ile 9.000 TL arasında değişir. Bu noktada belediyelerin maaşları iyileştirmeye yönelik ek ödemeleri olabilmektedir. Dolayısıyla bazı belediyelerde görev yapanlar daha yüksek maaş alabilmektedir.

Belediye zabıtalarının maaşlarında eğitim düzeyi büyük bir öneme sahiptir. Lisans mezunu olanlar, lise mezunlarına göre 500 TL daha fazla maaş alırlar. Bunun haricinde medeni hal ve çocuk sayısı da yine maaşlara fazlasıyla etki eden unsurlar arasındadır.

Nasıl Zabıta Olunur?

Zabıta olmak için öncelikle gerekli olan şartların sağlanması gerekir. Bu şartlar tam manasıyla sağlanmadan yapılacak başvuruların direkt olarak reddedileceği unutulmamalıdır. Zira başvuru yapan adayların ilgili şartları sağlama durumu direkt olarak kontrol edilmekte ve uygun olmayan başvurular değerlendirmeye alınmamaktadır. Zabıta olma şartları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • T.C. vatandaşı olma
  • En az lise veya dengi bir okuldan mezun olma
  • Kamu haklarından mahrum bırakılmamış olma
  • Memuriyetten ihraç edilmemiş olma
  • İstenen KPSS puan türünden en az 70 almış olma
  • Erkek adayların askerliklerini yapmış olmaları veya askerlikle herhangi bir bağlarının olmaması
  • Erkek adayların 175 cm, kadın adayların ise 165 cm boyunda olması
  • 30 yaşını doldurmamış olma
  • Vücut kitle indeksinin 18 ile 27 arasında olması

Bu şartlar incelendiğinde fiziki yapının da son derece önemli olduğu görülecektir. Zabıtaların genellikle yürüyerek/gezerek görev yapması, bu durumu adeta zorunlu hale getirmektedir.

Zabıta olmak isteyen adaylar ilgili şartları tam olarak karşıladıklarında belediyelerin alımları için başvuru yapabilirler. Bu aşamadan sonra ise adaylar sözlü sınava, yani mülakata alınırlar. Sözlü sınavdan alınan puan ile KPSS puanının ortalaması alınır ve sıralama yapılır. Zabıta olmaya hak kazananlar bu şekilde belirlenir. Zabıta maaşları ile ilgili güncel detaylar için sitemizi takip edebilirsiniz.

Zabıta ile bekçi görevleri birçok kişi tarafından karıştırılmaktadır. İkisi birbirinden farklı görevlere sahiptir. Ayrıca zabıta maaşları ve bekçi maaşları da birbirinden farklıdır. Bekçi maaşları üzerine hazırlamış olduğumuz yazıyı ziyaret ederek konunun ayrıntılarını okuyabilirsiniz.

Yorum yapın