YKS Nedir? YKS’ye Kimler Girebilir?

Sevgili Meraklıyız takipçileri, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hakkında öğrenciler için hazırladığım bu yazıda “YKS Nedir?” ve “YKS’ye kimler girebilir?” gibi soruların cevabını vereceğim. Dilerseniz daha fazla uzatmadan yazımıza geçelim.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı – YKS Nedir?

2017 – 2018 eğitim öğretim yılı itibarı ile üniversiteye geçiş sınav sistemi değiştirildi. YGS ve LYS oturumlarından oluşan ÖSYS (Ölçme Seçme ve Yerleştirme Sınavı) yerine YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) getirildi. YÖK ve ÖSYM işbirliği ile yürütülen yeni sınav sistemi üç farklı oturumda oluşuyor. Bu oturumları sıralamak gerekirse:

  1. Oturum: Temel Yeterlilik Testi (TYT)
  2. Oturum: Alan Yeterlilik Testi (AYT)
  3. Oturum: Yabancı Dil Testi (YDT)

YKS’ye Kimler Girebilir?

YKS sınavına başvuru yapan herkes girebilir. Başvuru yapmak için gereken tek şart örgün ya da açık öğretim lise denginde bir kurumdan mezun olmaktır.

YKS Puanı Nasıl Hesaplanır?

YKS sınavında genel puan hesaplanırken birinci ve ikinci oturumun belirli kısımları eklenerek oluşturulur. TYT, EA, SAY, SÖZ ve DİL puan türleri farklı şekilde hesaplanır:

TYT puanı hesaplanırken;

Ortaöğretim Başarı Puanı ve TYT Sınav Puanı kullanılır. TYT puanı ile iki yıllık önlisans bölümleri ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan kurumlara tercih yapılabilir. Dört yıllık lisans bölümleri için tercih yapılmaz.

AYT puanı hesaplanırken;

Ortaöğretim Başarı Puanı + TYT Sınav Puanı + AYT Sınav Puanı formülü kullanılır. Bu genel puan hesaplama formülüdür. TYT oturumu genel puanın %40’ını oluştururken AYT oturumu ise geri kalan %60’ını oluşturur. AYT sınavında hangi testleri çözerseniz ona göre SAY, SÖZ ve EA puan türleriniz hesaplanır. AYT puanınız ile dört yıllık lisans bölümlerine tercih yapabilirsiniz.

SAY için: Matematik – Fen Bilimleri

EA için: Edebiyat – Sosyal Bilimler 1 ve Matematik

SÖZ için: Edebiyat – Sosyal Bilimler 1 ve Sosyal Bilimler 2

YDT puanı hesaplanırken;

Ortaöğretim Başarı Puanı + TYT Sınav Puanı + YDT Sınav Puanı formülü kullanılır. YDT puanı ile yalnızca DİL puan türü ile kabul eden bölümlere tercih yapabilirsiniz. İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusça dillerinde sınav yapılmaktadır.

Temel Yeterlilik Testi – TYT Nedir?

Temel Yeterlilik Testi (TYT), YKS sınavının birinci oturumudur. YKS sınavına girerek bir yükseköğretim kurumuna yerleşmek isteyen herkes bu oturuma girmek zorundadır. Aksi takdirde üniversite kazanamaz. Yalnızca TYT oturumuna girerek dört yıllık bir lisans bölümüne tercih yapılmaz. Dört yıllık tercih yapmak isteyen adaylar aynı zamanda AYT veya YDT oturumuna da girmeleri gerekir.

Temel Yeterlilik Testi oturumunda adaylara 120 soru sorulur ve bu soruları çözmek için verilen süre 135 dakika olarak belirlenmiştir. Soru başına düşen dakika ise 1,125 dakika olmaktadır.

TYT oturumunda adaylar aşağıdaki derslerden sorumludur:

  • Türkçe: 40 soru
  • Sosyal Bilimler: 20 soru
  • Temel Matematik: 40 soru
  • Fen Bilimleri: 20 soru

Alan Yeterlilik Testi – AYT Nedir?

Alan Yeterlilik Testi (AYT), YKS sınavının ikinci oturumudur. Bu oturuma girmek zorunlu değildir fakat dört yıllık bir lisans bölümü kazanmak istiyorsanız girmeniz gerekir. AYT oturumuna giren adaylar isterlerse YDT oturumuna da girebilirler.

AYT oturumunda 160 soru sorulur ve bu soruları çözmek için verilen süre 180 dakika olarak belirlenmiştir. Her puan türü için 2 test 40 soru vardır. Buna göre bir hesap yapıldığında tek puan türü için soru başına düşen süre 2,25 olmaktadır.

AYT oturumunda adaylar aşağıdaki derslerden sorumludur:

  • Edebiyat – Sosyal Bilimler 1: 40 soru
  • Sosyal Bilimler 2: 40 soru
  • Matematik: 40 soru
  • Fen Bilimleri: 40 soru

Yabancı Dil Testi – YDT Nedir?

Yabancı Dil Testi (YDT), YKS sınavının üçüncü oturumudur. Bu oturuma girmek zorunlu değildir fakat dil bölümlerini tercih etmek istiyorsanız girmeniz gerekir. İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusça dillerinde sınavlar yapılır. Başvuru yaparken seçtiğiniz dilde 80 sorudan sorumlu olursunuz. AYT oturumundan sonra saat 15.45’te yapılır. Hem AYT oturumuna hem de YDT oturumuna girmeniz mümkündür.

YKS nedir yazımız hakkında sorularınıza yorumlar bölümünden sorabilirsiniz.

Yorum yapın

1