Tripod Nedir ? Ne İşe Yarar?

Tripod nedir ve ne işe yarar bu konuyla ilgili siz değerli okuyucularımız için bir yazı hazırladık.

Tripod, telefon, kamera  gibi cihazların sabitlenerek oynamadan, kaymadan görüntü alabilmesini sağlayan bir aparattır. Özellikle profesyonel çekimlerde kameranın oynaması ve hareket etmesi büyük bir sorun idi. Bu nedenle kameralara takılan tripodlar, kamerayı sabit bir yerde tutarak net ve daha sağlıklı bir görüntü alınmasını sağladı. Tripod ne işe yarar diye soruyorsanız cevabı budur.

tripod nedirPin

Tripod Nedir?

Tripod cihazlarının kullanım alanı çok geniştir. İlk olarak profesyonel çekimler için tripod gerekmekteydi. 1800’lü yılların başında fotoğraf makineleri yeni yeni etraflarda gözükmeye başlarken, çekimde çok büyük hatalar oluyordu, ayrıca fotoğraf makinesini belirli bir yere oturtmak lazımdı. Bu amaçla 1830 yılında Francis Ronalds tarafından üretilmiştir. Daha sonra tripod tasarımları gelişmeye başladı ve daha profesyonel standlar icat edildi.

Tripod Ne demek?

Tripod aslında threepod, yani üç ayaklı nesne anlamına geliyor. Çok geniş bir kullanım alanı olan tripod, amatörden profesyonele bir çok fotoğrafçı, kameraman ve video editörü tarafından kullanılmaktadır. Fiyatları 50 tl ile 8000 tl arasında değişkenlik gösteriyor.

Gimball İçeren Tripod

Gimball, fotoğraf ve video makinelerinin, kayıt esnasında sallanması problemi üzerine icat edildi. Örneğin bir koşma sahnesinde, kamerayla birlikte kameraman da koşuyor ve kamera sallanıyordu. İşte bu problemden ötürü, profesyonel filmciler, sabit kamerayla ya da kameranın titremesini, oynamasını göze alarak çekimler yaptılar. Gimball ise bu problemi çözen dahi bir alet idi diyebiliriz. Çünkü tavuklardan esinlenerek ilginç bir çözüm getirdiler.

Tavuklardan Esinlenilen Cihaz

Gimball terimi henüz yeni bir terim de olsa, mantığı milattan önce 200’lere dayanmaktadır, yani 2000 yıldan uzun bir tarihi vardır. Elinize bir tavuk alıp tavuğun gövdesini sağa sola veya yukarı aşağı hareket ettirseniz de, tavuğun boynu ve kafası hiçbir şekilde hareket etmeyecektir. Yapısı gereği son derece hareketsiz davranabilen bu hayvanlar, karıncaları ve böcekleri avlamak için bu özelliklerini kullanıyorlar. Fakat zeki bir mucit, bunu görerek dengeleme tahtası adında bir icat yaptı ve gimball icadı da arkasından geldi.

Gimball, aynı tavukların sistemi gibi kullanılan bir sisteme sahip. Kameranın tripodu ne kadar hareket ederse etsin, kamera asla hareket etmiyor. Çünkü tripod, kameradan bağımsız. Tripod sallanırken, bu hareket kameraya asla yansımıyor ve ortaya kaliteli görseller ve videolar çıkıyor. Bu sayede çekim esnasında kamera sallansa da, ortaya kötü bir görüntü çıkmıyor.

Tripod Fiyatları

Tripod ne kadar diye soruyorsanız, fiyatlarının kalitesine ve markasına göre değiştiğini söylemeliyim. Ayrıca kullanım alanlarına göre de ciddi bir ayrım var. Amatör tripodlar 50-300 TL arası bir banttan satılırken, gelişmiş tripodlar, ya da profesyonel kullanım amaçlı üretilmiş tripodlar 3000-6000 TL arası bir satış fiyatına sahiptir. Profesyonel çekim için bir tripod arıyorsanız, bu tripodları tercih edebilirsiniz.

Tripodsuz Çekim Yapılabilir mi?

Tripod kullanmadan çekim yapılabilir, ancak yapılacak olan çekim muhtemelen kaliteli bir görüntü vermeyecektir. Zira tripod kullanmıyorsanız, kamerayı elinizle tutmak zorundasınız. Siz nefes aldıkça, hareket ettikçe tripod da aynı hareketleri tekrarlayacaktır. Bu nedenle tripodsuz çekim yapmamalısınız.

Kendim Tripod Yapabilir miyim?

Evet yapabilirsiniz. Üç adet tahta parçası ve o tahtanın üzerine alanı kaplayabilecek kadar yuvarlak bir tahta parçası gerekir. O tahtanın içine kamerayı koyabileceğiniz bir oyuk açmalısınız, ancak oyuğun altı kapalı olmalıdır ki kamera düşmesin. Ayrıca kameranın görüş açısını etkileyecek kadar derine inmenizi de önermeyiz. Bazı kameralarda tripod için başlıklar vardır, onları da kullanabilirsiniz.

Yorum yapın