Paramedik Maaşları 2023

Paramedik maaşları, sağlık alanında ki büyümeyle birlikte birçok kişi tarafından oldukça merak edilmektedir. Paramedik veya bilinen diğer adıyla acil tıp teknikerleri (ATT), hastane öncesindeki acil müdahale ve bakımı üstlenen meslek grubudur. Görevleri oldukça kritik olan paramediklerle ilgili merak edilen hususlar arasında maaş konusu da vardır. Bizde bu yazımızda Paramedik maaşları ve çalışma koşulları ile ilgili merak edilen detayları sizler için derledik.

Paramedik Ne Kadar Maaş Alır?

Paramedik maaşı, 4.500 TL ile 10.000 TL arasında değişir. Alınan maaşlar, görev yapılan kurum ve hizmet yılı gibi değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterir.

Paramedikler, hastanelerde bulunan acil servis bünyesinde görev yapar. Acil durum çağrısı bildiren hastalara veya kazazedelere ambulans ile ulaşan acil tıp teknikerleri, olay yerinde ilk müdahaleyi yapar ve hastaları hızlı bir şekilde hastaneye getirir. Bunun yanında hastanedeki diğer sağlık personellerine hasta ile ilgili detaylı bilgiler verirler. Böylece hastanede bulunan doktorlar ve diğer personellerin işlerini de ciddi anlamda kolaylaştırmış olurlar.

paramedik maaşlarıPin

Paramedik Devlet Maaşları

Paramedik devlet maaşları, 7.500 TL ile 9.000 TL arasında değişir. Devlet hastanelerinde göreve yeni başlayanlar ortalama 7.500 TL maaş alırken, hizmet yılının artması ile birlikte maaşları da artar.

Devlette çalışanların maaşlarına sadece hizmet yılı değil, bunun haricinde farklı unsurlar da etki eder. Medeni durum, çocuk sayısı, görev yoğunluğu, nöbet süreleri gibi unsurlara bağlı olarak alınan maaşlar farklılık gösterecektir. Örneğin; eşi sigortalı olarak çalışmayan ve çocukları bulunan bir acil tıp teknikerine aile yardımı adı altında 900 TL’ye yakın ek ödeme yapılır. Böylece maaşlar çok daha yüksek seviyeye çıkmış olur.

Devlette paramadik maaşları, Ocak ve Temmuz aylarında zamlanır. Bilindiği gibi geçtiğimiz Ocak ayında bütün memurların maaşlarına %30,5 oranında zam yapılmış ve bu zamdan paramedik maaşları da etkilenmiştir. Temmuz ayında yapılacak zam oranının ise %40 seviyesinde olabileceği tahmin ediliyor. Eğer bu tahmin gerçekleşirse en düşük paramedik maaşı 10.500 TL seviyesine kadar çıkacaktır.

Devlet hastanelerinde görev yapan acil tıp teknikerleri genellikle 24-72 saat kuralına görev yaparlar. Yani 24 saat boyunca görev yaptıktan sonra 72 saat boyunca dinlenirler. 72 saatlik dinlenmenin ardından yeniden 24 saat boyunca görev yaparlar.

Çalışma şartları bakımından bu mesleğin avantajlı olduğu düşünülebilir. Ancak normal devlet memurları haftada 40 saat çalışırken, paramedikler ise haftada 48 saat çalışmaktadır. Dolayısıyla çalışma süresi bakımından bir dezavantaj olduğu açıktır.

Paramedik Özel Hastane Maaşları

Paramedik özel hastane maaşları, 4.500 TL ile 8.000 TL arasında değişir. Her ne kadar kritik öneme sahip bir görev üstlenseler de, acil tıp teknikerlerine özel hastanelerde verilen maaşlar istenilen seviyede değildir.

Acil tıp teknikerliği çok özel bir meslek grubudur. Ancak ülkemizde birçok üniversitede bu bölümün bulunması, iş arayan sayıda paramedik olmasına neden olmuştur. Her alanda olduğu gibi iş arayanların sayısının fazla olmasına bağlı olarak verilen maaşlar da düşmüştür. Üstelik hastanelerde sınırlı sayıda paramedik görev yaptığı için özel hastaneler bu meslek grubuna çok fazla ihtiyaç duymamaktadır.

Özel hastanelerde göreve yeni başlayan paramediklere asgari ücret veya bunun biraz üzerinde maaş verilir. Deneyimin artması ile birlikte alınan maaşlar da artar. Buna karşın özel hastanelerdeki çalışma şartları, devlet hastanelerine kıyasla biraz daha ağırdır.

Yurtdışı Paramedik Maaşları

Yurtdışı paramedik maaşları, 3.000 $ ile 4.000 $ arasındadır. Ülkenin gelişmiş seviyesi ve refah düzeyine bağlı olarak alınan maaşlar farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak yurtdışındaki birçok ülkedeki maaşların, ülkemizdekine kıyasla çok daha yüksek olduğu ifade edilebilir. Bazı ülkelerdeki paramedik maaşları şu şekildedir:

  • ABD: 40.000 $
  • Kanada: 45.000 $
  • Almanya: 35.000 €
  • İngiltere: 30.000 £
  • Avustralya: 30.000 $
  • Hollanda: 30.000 €

Acil tıp teknikerlerinin görev ve sorumlulukları hemen her ülkede benzerdir. Ancak bazı ülkelerdeki görev ve sorumluluklarında bazı küçük farklılıklar olabileceği unutulmamalıdır.

Nasıl Paramedik (Acil Tıp Teknikeri) Olunur?

Paramedik olmak için öncelikle bazı şartların sağlanması gerekir. Bu bakımdan diğer mesleklerden farklı olduğu ifade edilebilir. Bu şartlardan öne çıkanlar şunlardır:

  • 17 yaşını doldurmuş, 23 yaşını doldurmamış olmak
  • Ruh sağlığının yerine olması ve bunun sağlık raporu ile gösterilmesi
  • Erkekler için 165 cm, kadınlar 160 cm olan boy sınırının üzerinde boya sahip olmak
  • Vücut kitle indeksinin 18 ile 27 arasında olması
  • Bu mesleği yapmak için herhangi bir sağlık sorununun bulunmaması
  • Sürücü belgesi almaya engel bir durumun olmaması

Buradaki şartları sağlayanlar, paramedik olmak istediklerinde ilk olarak sağlık meslek liselerinin acil tıp teknikerliği (ATT) bölümünü tercih etmelidirler. Bundan sonra ise üniversitelerin ilk ve acil yardım paramedik (ATT) ön lisans bölümünü kazanmaları ve burayı başarı ile tamamlamaları gerekir. Bütün bu sürecin sonunda adaylar KPSS ile devlet hastanelerine kamu görevlisi olarak atabilir. Bir diğer seçenek ise özel hastanelerdir. Özel hastanelerin yaptıkları alımlara başvurularak buralarda da göreve başlanabilir.

Paramedik olmak, diğer mesleklerden farklı bazı nitelikleri gerektirir. Adayların araç kullanmada yetenekli olması, sakin kalma ve hızlı karar verme becerisine sahip olması gerekir. Ayrıca yüksek fiziksel güce ve etkili iletişim becerisine sahip olmak da önemlidir.

Paramedik Ne İş Yapar?

Stresli meslek gruplarından olan paramediklerin görev ve sorumluluklarından öne çıkanlar şu şekildedir:

  • Kaza ve hayati tehlike içeren hastalık durumlarında acil tedavi hizmeti sağlamak
  • Hastaları doğru şekilde taşımak ve ilgili sağlık birimlerine ulaştırmak veya nakledilmelerini sağlamak
  • Kanamayı durdurma
  • EKG okuma
  • Hastanelere getirilen hastalar hakkındaki bilgileri diğer sağlık personellerine aktarmak ve tedavi sürecine destek vermek

Paramedik görevleri genel olarak bu şekildedir. Güncel paramedik maaşları hakkında bilgi almak için sitemizi takip edebilirsiniz.

Ayrıca aynı sektörde merak edilen bir diğer görev ise hemşireliktir. Hemşire maaşları hakkında bilgi edinmek istiyorsanız diğer yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum yapın