Muhasebeci Maaşı Ne Kadar? 2023

Ticaret sektörünün hızlı büyümesiyle birlikte muhasebe personeli arayışı oldukça artış gösterdi. Muhasebeci maaşı da tam bu doğrultuda iş başvurusu yapacak kişiler tarafından oldukça merak edilen konulardan birisi oldu.

Bu yazımızda muhasebeci maaşı ne kadar sorusunun cevabını ve muhasebeci maaşları ile ilgili diğer detayları bulabilirsiniz.

muhasebeci maaşıPin

Muhasebeci Ne Kadar Maaş Alır?

Muhasebeci maaşları, 5.000 TL ile 10.000 TL arasında değişir. Görev yapılan işletmenin büyüklüğü ve maaş politikasına bağlı olarak alınan maaşlar ciddi anlamda farklılık gösterir. Bu yüzden maaş konusunda net bir rakam vermek mümkün değildir. Ancak yasa gereği asgari ücretin altında maaş almaları yasaktır. Bu yüzden en düşük muhasebeci maaşının 4.253 TL olduğu ifade edilebilir.

Muhasebeci, görev yaptığı işletmedeki cari hesap takipleri, stok takipleri, banka takipleri, gelir ve gider takipleri gibi işlemleri yerine getirmektedir. İşletmeler, büyüklüklerine göre serbest muhasebecilerden hizmet alabilir veya kendi muhasebecileri ile çalışabilir. Buna bağlı olarak muhasebeci maaşları değişecektir.

Serbest Muhasebeci Maaşları

Serbest muhasebeci maaşları, 4.500 TL ile 15.000 TL arasında değişmektedir. Serbest muhasebeciler, adından da anlaşılacağı üzere serbest olarak çalışır. Müşterilerini kendileri bulur. Muhasebe işlemlerini üstlenecekleri işletmelerin sayısına bağlı olarak alacakları maaşlar da değişecektir.

Alanında kendisinin kanıtlayan ve müşteri bulmakta zorlanmayan muhasebeciler, çok yüksek rakamlar kazanabilir. Aylık kazanç miktarı bazı bölgelerde 20.000 TL üzerine kadar çıkabilir. Ancak mesleğe yeni başlayan, çok fazla tanınmayan serbest muhasebecilerin alacakları maaşlar ise çok daha düşük olacaktır. Öyle ki, bu tür muhasebeciler bazen asgari ücretten dahi daha düşük rakamlar kazanırlar.

Özel Sektör Muhasebeci Maaşları

Özel sektör muhasebeci maaşları, 5.000 TL ile 10.000 TL arasında değişir. Alınacak maaş, kişinin deneyimine, iş yoğunluğuna, çalıştığı işletmenin maaş politikasına göre farklılık gösterir. Özel sektörde en düşük muhasebeci maaşı 4.253 TL iken, en yüksek maaş ise 10.000 TL’nin üzerindedir.

Özel sektörde görev yapanların maaşlarını etkileyen hususların başında görev kapsamı gelir. Görev yükü ne kadar ağır ve teknik ise alınacak olan rakam da o kadar yüksek olacaktır. Geleneksel muhasebe işlemlerinin yanı sıra rakamların analizi ve bunların rapor haline getirilmesi gibi sorumlulukların olması, maaşların daha yüksek olmasına neden olur.

Devlette Muhasebeci Maaşları

Devlette muhasebeci maaşları, 6.500 TL ile 10.000 TL arasında değişir. Hizmet yılı, medeni durum, görev yapılan kurum, görev yapılan pozisyon, çocuk sayısı gibi unsurlara bağlı olarak alınan maaş farklılık göstermektedir.

Kamu kurumlardan muhasebeci pozisyonunda görev yapanlar, kamu personeli olarak kabul edilir ve 657 sayılı devlet memurlarını kanunu kapsamında görevlerini yaparlar. Dolayısıyla aldıkları maaş da yine memur maaşları ile paralellik gösterir.

Kamuda görev yapan muhasebecilerin maaşları, özellikle hizmet yılı ile direkt olarak ilişkilidir. Hizmet yılı arttıkça alınan maaşlar da belirgin olarak artar.

İleride muhasebeci olmak isteyenler için devlet kurumları avantajlı bir iş alanı olarak görülebilir. Gerçekten de öyledir. Özellikle özlük hakları ve çalışma şartları bakımından özel sektöre kıyasla çok daha rahattır. Buna karşın devlet kurumlarına yapılan alımların sayısı çok azdır. Bundan dolayı devlete atanabilme umudu ile bu mesleğin tercih edilmesi doğru olmayabilir.

Ön Muhasebeci Maaşları

Ön muhasebeci maaşları, 4.253 TL ile 8.000 TL arasındadır. İşletmeye ait değer ve işlemlerin genel muhasebeden önceki kaydetme ve düzenleme işini yapan ve evrakların genel muhasebeye doğru şekilde akışını sağlayan ön muhasebecilerin maaşları, görev yaptıkları işletmeye bağlı olarak farklılık gösterir.

Diğer birçok meslekte olduğu gibi burada da maaşlara etki eden önemli unsurlardan biri, çalışanın deneyimi ve iş yoğunluğudur. Yoğun bir işte çalışan deneyimli bir ön muhasebe elemanının maaşı, 7.500 TL üzerinde olacaktır.

Yeni Başlayan Muhasebeci Maaşları

Yeni başlayan muhasebeci maaşları, 4.253 TL’dir. Diğer pek çok meslekteki gibi yeni mezunlar ile deneyimi olmayanlar, işe asgari ücretle başlar. İşi öğrendikçe, deneyim kazandıkça alınan maaşlar da artacaktır.

Muhasebeci olmak için 2 yıllık ön lisans programı olan muhasebe bölümünün tercih edilmesi gerekir. Genel manada bu bölümü kazanmak çok zor değildir. Birçok üniversitede de bu bölümün olması, iş arayan muhasebeci sayısının artmasına neden olmuştur. Söz konusu durum ise maaşları ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir.

Muhasebeci Stajyer Maaşı

Muhasebeci stajyer maaşı, 4.253 TL’dir. Muhasebeci stajyer; adından da anlaşılacağı üzere meslekte deneyim kazanmak isteyenlerin muhasebe departmanında geçici süre ile görev yapmasıdır. Kritik olmayan görevleri üstlenirler. Banka hesap mutabakatlarını gözlemlemek, mali rapor hazırlıklarını gerçekleştirmek, veri girişi yapmak, denetleme yapmak, finans ekibini desteklemek türden görevleri yerine getirirler.

Her ne kadar stajyer olarak nitelendirilseler de, genel olarak bir muhasebe elemanı ile benzer işleri yaparlar. Buna karşın mesleğe yeni başlamaları ve deneyimsiz olmaları, düşük maaş almalarına neden olur. Ülkemizde asgari ücret 4.253 TL olduğu için en düşük bu rakam kadar maaş alırlar. Görev yaptıkları işletmeye bağlı olarak daha yüksek maaşlar da alabilirler.

Muhasebeci Ne İş Yapar?

Farklı kurum, kuruluş ve işletmelerde görev yapan muhasebeciler, varlıkların ve mali kaynakların hareketlerinin izlenmesi ve bunların kayıtlarının yapılması türünden işlemleri yaparlar. Genel görev tanımları bu şekilde olsa da, yaptıkları iş çok daha ayrıntılıdır. Muhasebecilerin görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Çalışanların işe başlangıç ve çıkış tarihlerini kayıt altına alırlar ve bunlarla ilgili diğer işlemleri yaparlar.
  • Çalışanların fazla mesaiden doğan ücretlerini, primlerini ve diğer haklarını hesaplarlar.
  • Gayrimenkul ve nakit kayıtlarını tutarlar.
  • Resmi makamlarla yapılması gereken muhasebeye ilişkin işlemleri yaparlar.
  • Görev yaptıkları kurumların vergi ve diğer yasal sorumluluklarını yakından takip ederler.
  • Finansal faaliyetlere ilişkin kayıtları tutarlar.
  • Şirketlerin finansal bilgilerini analiz ederler.
Yorum yapın