Kümülatif Ne Demek?

Fransız kökenli bir kelime olan Kümülatif nedir? Felsefe hakkında araştırmalar veya okulda öğrenciler felsefe dersi görürken karşılarına sık sık çıkan bu kelime ne anlam ifade ediyor? Kümülatif ne demek?

Kümülatif Ne Demek?

Fransızca “cumulatif” kelimesinden Türkçeleştirerek dilimize geçirdiğimiz “Kümülatif” kelimesi “kümeli, biriken” anlamlarını taşıyan bir kelimedir. Kümülatif kelimesinin daha detaylı bir açıklamasını yapmak gerekirse şu terimleri kullanabiliriz;

  • Kümelenen,
  • Birbirine eklenerek büyüyen,
  • Yığılarak biriken,
  • Katlanmış ve kümeli birikmiş.

Gibi anlamları taşır. Ayrıca Kümülatif kelimesi Ekonomi konularında da karşınıza çıkabilir. Ekonomik anlamda dile getirildiği takdirde “Gelir Matrahı” alanı içerisinde yer alan bir ibaredir. Daha iyi anlayabilmeniz için bir örnek ile ifade etmek gerekirse; yeni bir işe girerken patronu ile görüşen işçi alacağı brüt ücret için gerçekleştirdiği maaş konuşması gerçekleştirilir. Bu konuya denebilir. Bilmeyenler için ise Brüt ücret tüm kesintilerin ardından elde kalan net para miktarına denmektedir.

Kümülatif ekonominin yanı sıra genellikle psikoloji, sosyoloji ve elbette Felsefe konularında sık sık dile getirilir.  Felsefe tarafından ele alındığı durumda “Kümülatif bir bilim” anlamını taşıyan bu kelime, felsefe biliminin geçmişte gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda elde edilmiş bilgi birikimi üzerine yeni bilgiler eklenerek geliştiği anlamına gelmektedir.

Felsefe Özellikleri

  1. Felsefe akla dayanan bir etkinlik olarak tanımlanır. Dayandırdığı konuları kanıtlamak için bilimde olduğu gibi deney yöntemlerine başvurmaz. Bu yüzden Felsefeye bir bilim demek doğru bir yaklaşım değildir. Felsefe bir disiplindir.
  2. Felsefi sorular ve Felsefi bilgiler, ilgili soru veya bilgiyi ortaya koyan kişinin yaşadığı toplumdan izler taşır. Bu nedenle felsefi soru ve bilgiler ortaya konuldukları çağ ve topluma bağlı olarak farklılıklar ve ilgili toplumun sorunlarına yönelik cevaplar aramak gibi farklı amaçlar için kullanılmıştrı.
  3. Felsefe bir sonuçtan ziyade bu sonuca ulaşma çabası olarak tanımlanabilir. Bu yüzden Felsefede soru sormak oldukça önemlidir. Bir Filozof sormuş olduğu soruya cevap bulduğu takdirde bu cevap üzerinden birçok yeni soru üretir. Üretmiş olduğu bu cevaplara yeni sorular ve cevaplar arayarak sonsuz bir döngü yaratır. Felsefe yeni ve süreklidir bu yüzden özgün bir soru ortaya koymak bir probleme yanıt vermeye göre daha önemlidir.
  4. Felsefe herhangi bir kesinlik taşımaz. Çoğu filozof bir diğer filozofun ortaya koyduğu düşünceden şüphe etmiştir. Öyle ki bazı filozoflar kendi bilgilerinden dahi şüphe etmiştir.
  5. Bir insan etkinliği olarak ele alabileceğimiz Felsefe tamamen insanların merakından ortaya çıkmıştır.
  6. Kümülatif ne demek felsefe içerisinde nerede geçiyor diye merak edenler için ise son bir madde paylaşmak istiyoruz;
    Felsefi bilgi yığılan yani bir kümülatif bilgidir. Buradan yola çıkarsak, geçmişten günümüze ortaya bir konu, söz, bilgi atan filozofun ulaşmış olduğu bilgi ve sonuçlar birbirlerini etkilemiş, devamlı bir şekilde tutarlı bir bilgi elde etmek istenmiştir.

“Kümülatif Ne Demek?” üzerine bir yorum

  1. Kümülatif ve refleksif felsefe denemelerinde sıkça karşılaştığım bir terim, faydalı biri anlatım olmuş.

Yorum yapın

1