Engelli Maaşı Ne Kadar? 2023

Engelli maaşı, diğer maaşlara yapılan zamlarla birlikte ne kadar olduğu sorusu birçok vatandaşımız tarafından oldukça merak edilmektedir. Bizde bu yazımızda sizler için engelli maaşı ne kadar ve engelli maaşı nasıl alınır gibi soruların cevaplarını detaylı bir şekilde yazdık.

Engelli Aylığı Ne Kadar Oldu?

2023 yılının başında asgari ücretin ve son 6 aylık enflasyon oranının açıklanması ile birlikte birçok kişinin maaşlarına yapılacak zam oranı belli oldu. 2023 yılı için ödenecek engelli aylığı da benzer şekilde belli oldu.

Bilindiği gibi engellilere ödenen maaş, engel oranına bağlı olarak farklılık göstermektedir. 2022 yılının Ocak ayında açıklanan zam oranı ile birlikte engel oranı %40-69 aralığında olanların engelli aylığı 865 TL’ye, engel oranı %70 ve üzerinde olanların maaşları ise 1.298TL’ye çıktı.

engelli maaşıPin

Engelli Maaşı Zammı 2023

Engelli maaş zammı, 2022 yılının hemen başında %30,5 oranında yapılmıştı. Bilindiği gibi engelli aylıklarına yapılacak zam, memur aylıklarına yapılan zam oranına göre belirlenmektedir. İlgili mevzuata göre engelli aylıkları gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpılması ile tespit edilir. Bu yüzden yapılacak olan zam oranının ne kadar olacağını görmek için memur zamlarının takip edilmesi gerekir.

Memur maaşlarına Ocak ayında yaklaşık %30’luk bir zam yapılmış ve bu rakam aynı şekilde engelli aylığına da yansıtılmıştı. Temmuz ayında memur maaşlarına %35’in üzerinde zam gelmesi bekleniyor. Buna bağlı olarak engellilerin maaşlarına da benzer seviyede bir zam yapılacaktır.

Yüzde 40 Engelli Raporu Maaşı

Yüzde 40 engelli raporu maaşı, 865 TL’dir. Ocak ayında yapılan zam sonrasında rakam bu seviyelere çıkmıştı. Temmuz ayında gelecek olan zam sonrasında yüzde 40 engelli maaşı, 1.200 TL’nin üzerine çıkabilir. Böylece engellilere verilmiş olan maddi destek bir miktar daha artmış olacaktır.

Yüzde 70 Engelli Raporu Maaşı

Yüzde 70 engelli raporu maaşı, 1.298 TL’dir. Bu maaşı, rapordaki engel oranı %70 ve üzerinde olan kişiler alabilir. Daha düşük engel oranına sahip olanlar, bir alt kademedeki maaşı almak durumundadır. Yüzde 70 engelli maaşı, Temmuz ayında yapılacak olan zammı ardından 1.600 TL seviyesine kadar yükselebilir.

Engelli Maaşı Nasıl Alınır?

Engelli maaşı almak için öncelikle başvuru şartlarını tam olarak sağlamak gerekir. Eğer bu şartlardan herhangi biri sağlanmıyorsa yapılacak olan başvuru direkt olarak reddedilecektir. Başvuru şartlarını sağlayanlar ise ilk olarak gerekli evrakları tamamlamalıdır. Bu süreçte istenen evraklar şunlardır:

  • Son 6 ayda çekilen 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Engelli kişinin bizatihi kendisi ya da mahkeme tarafından atanan vasilerinin doldurmuş olduğu engelli maaşı talep beyanı
  • Kimlik fotokopisi
  • Tam teşekküllü bir hastaneden alınan ve en az %40 üzerinde engel durumunu gösteren sağlık raporu
  • Mal varlığının bulunmadığına dair belge
  • Gelirinin olmadığını gösteren gelir belgesi
  • İkametgah

Bu evrakları hazırladıktan sonra engellinin kendisi veya vasisi tarafından engelli aylığı için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yapılabilir. Bu vakıf, valilik veya kaymakamlık binalarının içerisinde yer almaktadır.

Başvuru sonrası vakıf gerekli incelemeleri gerçekleştirir ve beyanlar ile sunulan evrakların doğru olması durumunda engelli maaşının bağlanması yönünde karar verir.

Engelli Maaşı Şartları

Engelli maaşı şartları, bu aylığı almanın ilk şartıdır. İlgili mevzuatta detaylı olarak yer alan şartların mutlak surette sağlanması gerekir. Aksi durumda başvurular kabul edilmeyecektir. Engelli maaşı şartları şunlardır:

  • T.C. vatandaşı olma
  • İkamet edilen evdeki kişi başına gelirin asgari ücretin üçte birinden az olması (Eve gelen resmi gelir, evdeki kişi sayısına bölünerek bulunur)
  • Sigortalı olarak çalışmamak
  • Üzerinde mal bulunmaması
  • Sağlık raporundaki engel oranının en az %40 olması
  • Raporun güncel tarihli ve tam teşekküllü bir hastaneden alınması
  • 65 yaşından küçük olma
  • Farklı bir sosyal yardımdan gelir elde etmeme
  • Nafaka başlanmamış olması

Başvuru şartları genel olarak bu şekildedir. Burada bilinmesi gereken önemli hususlardan birisi de vasi ile ilgilidir. Başvuruların engelli kişi tarafından yapılması şeklinde bir zorunluluk yoktur. Eğer mahkemenin atamış olduğu bir vasi varsa o da başvuruyu yapabilir. Ancak bu şekilde bir atama olmadan farklı birinin başvuru sürecini idare etmesi mümkün değildir.

Bir diğer önemli husus ise engellilik oranı ile ilgilidir. Bilindiği gibi bu maaşın alınabilmesi için bu oranın en az %40 olması gerekir. Ancak tedavi veya farklı bir durum nedeniyle engel durumu düşer ve %40’ın altına inerse, bağlanan maaş direkt olarak kesilir. Bunun tespiti için başvuruda güncel rapor talep edilmektedir.

Engelli Maaşı Sorgulama

Engelli maaşı sorgulama, e-devlet üzerinden yapılabileceği gibi ALO 144 hattı aranarak da yapılabilir. İlgili hat arandıktan sonra karşınıza çıkacak olan personel bu yöndeki talebinizi iletmeniz yeterli olacaktır. Sistem üzerinden gerekli sorgulamalar yapılarak elde edilen bilgiler telefonda size aktarılacaktır.

Engelli aylığı sorgulama için yaygın olarak kullanılan yöntem e-devlettir. E-devlet şifresi ile sisteme girdikten sonra https://www.turkiye.gov.tr/aile-bakanligi-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama adresine geçiş yapabilir ve aldığınız bütün sosyal yardımları buradan görebilirsiniz.

Engelli Maaşı Ne Zaman Yatacak?

Engelli maaşları, 3 ayda bir PTT şubeleri üzerinden çekilmektedir. PTT şubelerindeki yığılmaları engellemek için maaşlar, kişinin doğum tarihinin son rakamlarına göre yapılmaktadır. Buna göre engelli maaşlarının yatırılma tarihleri şu şekilde belirlenir:

  • Doğum tarihinin son rakamı 0 veya 5 olanlar, 3 aylık dönemin 5. gününde,
  • Doğum tarihinin son rakamı 1 veya 6 olanlar, 3 aylık dönemin 6. gününde,
  • Doğum tarihinin son rakamı 2 veya 7 olanlar, 3 aylık dönemin 7. gününde,
  • Doğum tarihinin son rakamı 3 veya 8 olanlar, 3 aylık dönemin 8. gününde,
  • Doğum tarihinin son rakamı 4 veya 9 olanlar, 3 aylık dönemin 9. gününde yatar.

Engelli maaşı ile ilgili genel detaylar bu şekildedir. Güncel bilgiler için sitemizi takip edebilirsiniz.

Yorum yapın