Dilekçe Nasıl Yazılır? Dilekçe Örneği

Dilekçe yazma, birçok amaç için, birçok kuruma yazılabilir. Dolayısıyla dilekçe örneği aratırken ve dilekçe yazma kuralları araştırırken tüm bunlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Dilekçe resmi kurumlar ile iletişimde bulunmak, bir talepte bulunmak ya da bir karar ile ilgili bilgi almak, izin almak gibi birçok alanda kullanılan resmi bir evrak olarak gösterilmekte. Dilekçe, resmi bir evrak olmasından dolayı belirli bir sıra dahilinde yazılmakta olup kuralları bulunmaktadır. Bugün, bu yazımız içerisinde dilekçe nasıl yazılır? dilekçe örnekleri nelerdir ve dilekçe yazarken nelere dikkat edilir? gibi sorulara yanıt bulmaya çalışacağız.

Dilekçe Yazma

Dilekçe yazarken dikkat etmemiz gereken birçok konu vardır. Bunlardan birincisi dilekçenin resmi bir evrak sayılabilmesi ve işleme alınabilmesi için gereken yazım kuralları iken, diğeride dilekçenin içeriğiyle ilgilidir.
Dilekçe içeriği yazılırken, anlatıma özen gösterilmeli ve giriş, gelişme, sonuç şeklinde bir bağlantı olarak, karşı tarafa anlatılmak istenen konu tam olarak doğru aktarılmalıdır. Karşı tarafa anlatılmak istenen şey tam olarak anlatılamadığında, yazışma çok daha uzun süren bir döngüye dönüşebilir ve bu durumda beklediğiniz amaca ulaşamayabilirsiniz. Bu yüzden sade ve akıcı bir dille yazılmalıdır.

İkinci kısım ise dilekçe yazım kurallarıdır, bununla ilgili birçok bilgi aşağıda verilmiştir. Dilekçe yazım kurallarına aşağıdan bakarak doğru dilekçe yazımı için ikinci aşamayıda tamamlayabilirsiniz.

Dilekçe Nasıl Yazılır?Pin

Dilekçe Yazım Kuralları

  • Dilekçe yazımı herhangi bir kağıt üzerine yapılmamalıdır. Sadece beyaz, A4 kağıt üzerine yapılmalıdır. Yazı yazılırken kalemin izi kesinlikle arka yüze geçmeyecek şekilde ayarlanmalıdır.
  • Kalem seçimine özen gösterilmelidir. Sadece siyah ya da mavi tükenmez kalem ile yazılmalıdır. Bu renkler dışında yazılan yazılar kabul edilmeyecektir. Bununla beraber bilgisayar ortamında, daktilo ya da dolma kalem gibi seçenekler ile de yazılabilmektedir.
  • Dilekçenin başlangıcı hangi kuruma iletiliyorsa o kuruma hitap edilerek başlanmalıdır. Yazan kişi, bulunduğu yer, tarih kesinlikle belirtilmelidir.
  • Yazım sırasında kullanılan dil ve üslup kesinlikle nesnellik üzerinden ciddi ve resimi olmalıdır. Kullanılan dile kesinlikle dikkat edilmelidir.
  • Dilekçe sırasında anlatılmak istenen sorun, olay ya da istek uzunlamadan ziyade açık, kısa ve net bir şekilde anlatılmalıdır. Ayrıntı kısmının sade ve anlaşılabilir olmasına dikkat edilmelidir.
  • Dilekçe ile bir kurumdan istekte bulunacak kişi; isteyeceği şeyin kesinlikle TC Yasalarına uygun bir istek olmalıdır. Yasalara uygun olmayan bir istekte bulunma durumunda adli işlem başlatılacağını, daha sonra gelecek herhangi bir şikayet geldiğinde dilekçe hakkında ifade verilmesi gerekmektedir.
  • Dilekçe sırasında dikkat edilmesi gereken en büyük husus hiyerarşik düzene dikkat edilmesi gerektiğidir.
  • Üst makamlara yazılan dilekçe içerisinde ” durumu bilgilerinize arz ederim…” şeklinde bir yazıda bulundurulması gerekmektedir.
  • Dilekçe içerisinde yazım, imla ve noktalama işaretlerine açık bir şekilde dikkat edilmesi gerekilmektedir.
  • Bitiş bölümünde ise dilekçe sahibi kesin bir şekilde açık adresini, adını, soyadını ve imzasını atarak bitirmelidir.

Dilekçede eklenmesi gereken herhangi bir belge ya da resim, ekler şeklinde bir alan oluşturularak en alt bölüme eklenmelidir. Bu şekilde oluşturulmuş dilekçeler resmi ve profesyonel olarak kabul edilmektedir.

Dilekçe Örneği

Aşağıda sizler için bir dilekçe örneği ekledik. İlerleyen günlerde birçok örnek dilekçe eklenecektir.

Pin

Dilekçe yazma konusunda kafanıza takılan sorular varsa yorum kısmından bizimle iletişime geçerek yardım alabilirsiniz.

Yorum yapın