Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?

Kademeli olarak çalışan her bireyin yavaş yavaş otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)’e geçiş yaptığını daha önceki yazılarımızda dile getirmiştik. 2018 Ocak ayı itibari ile başlayan bu sistem iyi gibi gösterilse de birçok kişi BES sisteminden nasıl çıkabileceğini araştırmaktadır. Bu nedenle bu yazımız içerisinde Bireysel Emeklilik İptali konusu üzerine merak edilenleri dile getirmeye çalışacağız. BES sistemi tüm çalışanları kapsamasından dolayı geçişler otomatik olarak yapılmakta. Bu sistemden çıkma hakkına sahip olan çalışanlar işlemler için yasal olarak belirli bir süre beklemeleri gerekmekte. İptal işlemi için çalışanlar BES sistemine dahil edildikleri andan itibaren 2 aylık bir süre içerisinde iptal için başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

İptal başvurusu otomatik BES sistemine geçiş yaptıran emeklilik şirketine ulaşmaktadır. Şirketin eline geçme süresi hakkında tam bir detay veremiyoruz. Emeklilik şirketi, çalışanlardan gelen Bireysel Emeklilik Sistemi İptal başvurusunu alması ile birlikte on iş günü içerisinde iptal işleminin tamamlanacağı ifade edilmektedir. Bu süre zarfı içerisinde eğer BES sistemi için herhangi bir katkı payı var ise bu pay çalışanlara geri iade edilmektedir. Bununla beraber BES hesabı çerisinde bulunan yatırım gelirleri de çalışanlara geri iade edileceği ifade edilmekte. BES iptali hakkında da biraz bilgi verecek olursak bu sistemin neden zorunlu olarak sunulduğundan da bahsetmeye çalışalım.

Bireysel Emeklilik Sistemi olarak adlandırılan BES, 45 yaş altındaki çalışan kişilere uygulanan bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. Çalışanların özel sektör ya da kamuda çalışmalarının herhangi bir öneminin bulunmadığı, aranan tek şartın 45 yaş ve aşağısı olduğu ifade edilmekte. Emeklilik sistemi için her ay aldıkları ücretlerden belirli bir oranda kesinti ödemek durumunda kalan çalışanlar, kesintinin fazla olmasından dolayı BES sisteminden çıkmak istemektedirler. Kesinti çalışanların aldığı maaşa göre değişiklik göstermekte olup 53 TL ile 340 TL arasında değişiklik göstermektedir. Kesinti olarak alınan ücretlerin tamamı BES sisteminden çıkış yapılması ile beraber tamamen iade edilmektedir. Bu konu hakkındaki bilgileri BES konusunda sizlerin emeklilik işlemlerini yapan şirketler üzerinden de bilgi alabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik İptali (Telefon Numaraları)

Allianz Bireysel Emeklilik İptal Numarası:

0850 399 99 99

Aegon Bireysel Emeklilik İptal Numarası:

0850 222 03 12

Anadolu Hayat Bireysel Emeklilik İptal Numarası:

444 55 00

Cigna Finans Bireysel Emeklilik İptal Numarası:

444 09 84

Garanti Bireysel Emeklilik İptal Numarası:

444 03 36 

Groupama Bireysel Emeklilik İptal Numarası:

0212 367 67 67

Fiba Bireysel Emeklilik İptal Numarası:

444 82 88

Halkbank Bireysel Emeklilik İptal Numarası:

444 44 00

NN Hayat Bireysel Emeklilik İptal Numarası:

0850 210 66 94

Katılım Bireysel Emeklilik İptal Numarası:

0850 226 01 23

Vakıfbank Bireysel Emeklilik İptal Numarası:

444 92 37

Ziraat Bireysel Emeklilik İptal Numarası:

0850 222 97 00

 

Yorum yapın

1