Anakart Modeli Öğrenme Yöntemleri

Anakart modeli öğrenme işlemini hem bilgisayarınızı ilk aldığınız zaman, hem de uzun süre kullanımdan sonra arıza gösterdiğinde araştırmak isteyebilirsiniz. Arızalanması durumunda muadil arayışına girmeden önce yapacağınız ilk eylem Anakart modeline ulaşmak olacaktır. Yeni bir bilgisayar aldığınızda ise ilk işiniz tüm özelliklerini vaat ettikleri ile kıyaslamak olsun. Gerçekten içerisinde size söylenilen özellikler mi var yoksa olmayan özellikleri mi söylediler? Nasıl öğreneceğiz Anakart modelini? Öncelikle bilgisayarımızdaki bu kıymetli parçanın ne işe yaradığını öğrenelim.

Anakart Nedir, Ne İşe Yarar?

 

Anakart yani diğer bir ismi ile Main ya da MotherBoard, bilgisayar üzerindeki bütün parçaları üzerinde toparlayıp kendi aralarında etkileşim kurmalarını sağlayan elektronik bir devredir. Görev açısından insan beynine de benzetebilirsiniz. Görünümü genellikle koyu yeşil bir yapıda olup üzerinde sayıca fazla şekilde entegreler bulunur. Kısa bir tanıtımdan sonra artık Anakart modelini nasıl öğrenebileceğinizi anlatabiliriz.

Anakart Modeli Bulma YöntemleriPin

Anakart Modelini Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?

Yöntemleri diyoruz çünkü birden fazla yöntem yardımı ile Anakart modelinizi öğrenebilirsiniz. Bu yöntemlerin bazılarında harici programlar kullanmanız gerekli. Bazılarında ise her hangi bir yazılım kullanmadan öğrenebilirsiniz. Bizler sizin için her ikisini de anlatacağız, kendinize en kolay yöntemi değerlendirerek Anakart modeli öğrenebilirsiniz.

Programsız Anakart Modeli Öğrenme Yöntemleri

Öncelikle her hangi bir program kullanmadan öğrenmeye çalışalım. Eğer başarılı olamazsanız –ki buradaki işlemleri adım adım uygularsanız bu mümkün değil o zaman harici programlar yardımı ile kolay bir şekilde Anakart modelini öğrenebilirsiniz.

  1. Yöntem: Öncelikli olarak boşluk tuşunun sol tarafında bulunan 4 kare şeklindeki Windows tuşuna ve R harfine basıyoruz.(Eğer alt kısmında mercek şeklinde arama kutusu görüşeniz oraya basın) Bastıktan sonra karşınıza bir kutu açılacak, buraya klavyemiz yardımı ile “Çalıştır” yazarak işlemi başlatıyoruz. Daha sonra “dxdiag” komutunu uygulayarak ENTER tuşuna basıyoruz. Bu aşamadan sonra karşınıza büyük bir kutu içinde bilgilerin yazılı olduğu bir ekran gelecektir. Ekran üzerinde Sol üst köşede “Sistem” yazısını göreceksiniz, buraya tıklıyoruz. Bilgilerin orta kısmında “Sistem Üreticisi” yazısını göreceksiniz. Karşısında yazan metin, Ana kartınızın modelidir. Eğer bir kenara not almışsanız “ÇIKIŞ” diyerek ekranı kapatabilirsiniz.
  2. Yöntem: Şimdide bilgisayarımızın fonksiyonları yardımı ile Anakarta bakalım. Yine ilk aşamada olduğu gibi boşluk tuşunun sol tarafında bulunan 4 kare şeklindeki Windows tuşuna ve R harfine basıyoruz.(Eğer alt kısmında mercek şeklinde arama kutusu görüşeniz oraya basın) Bastıktan sonra karşınıza bir kutu açılacak, buraya klavyemiz yardımı ile “Regedit” yazarak enter diyoruz. Bu sayede bilgisayarımızın kayıt defterini açmış oluyoruz. Karşınıza oldukça büyük bir ekran çıkacak. Sol tarafına bakarsanız alt alta sıralanmış birçok klasörler ile karışılacaksınız. Şimdi o klasörlerde aşağıdaki adımları sırası ile izleyin,

HKEY_LOCAL_MACHINE è HARDWARE è BIOS

Burada dikkat etmeniz gereken konu klasörler aşama aşama karşınıza çıkar. En baştan başlayıp açılan klasörler eşliğinde en sonraki BIOS’a kadar gidiyorsunuz. BIOS’a geldikten sonra aynı ekranın sağ kısmında karşınıza bir takım bilgiler gelecektir. En baştaki iki ve üçüncü satırın sağında bulunan ifadeler anakartınızın modelini belirt. 2. Sırada BaseBoardMenu yazacaktır, karşısındaki ifade sizin kullandığınız mevcut anakartınız.

Harici Programlar Yardımı İle Anakart Modeli Öğrenme

Öncelikle yukarıdaki aşamaları denemenizi öneririz. Eğer bunlar sizin için zor gelir ve uğraşamam derseniz o zamanda bilgisayarımıza indireceğimiz ek bir programdan yardım alabiliriz. Bu programların sayısı oldukça fazla, arama motorlarından kısa bir arama yaparak sayısız yazılımla karşılaşmanız mümkün.

Biz sizlere CPU-Z adında basit ama kullanışlı bir program tavsiye edebiliriz. Bu yazılım sayesinde yalnız anakartınız değil, bilgisayarınız üzerindeki bütün özellikleri kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Oldukça yaygın bir biçimde kullanılan ve boyutu küçük bir programdır. Programı BU LİNKE tıklayarak bilgisayarımıza indirelim ve kurulumunu yapalım. Kurduktan sonra karşınıza direkt olarak bir pencere açılacak. Bu pencerede üst kısımda yazan “Mainboard” sekmesine tıklıyoruz. Hemen alt kısmında yazılan bilgilerde anakartınızın modelini içermektedir.

Yorum yapın

1