2023 Malulen Emeklilik Maaşları Ne Kadar

Bu yazımızda Malulen emeklilik konusunu ele alarak, birçok insanı ilgilendiren bir konu hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Yazımıza malulen emeklilik nedir başlığı ile başlayarak, malulen emeklilik maaşları ve şartları hakkındaki önemli bilgileride ayrıntılı olarak anlatacağız.

2021 malulen emeklilik maaşıPin

Malulen Emeklilik Nedir?

Sigortalı bir işte çalışırken çalışma veya para kazanma güçlerinin tamamını veya büyük bir kısmını, iş yerinden kaynaklı olarak yaşadıkları fizyolojik etkenler nedeniyle kaybeden kişiler malulen emekli kişilerdir. Bu kişilerin sigortalı olarak çalıştıkları süre göz ardı edilerek emeklilik hakkı elde etmektedir. Bunun nedeni fizyolojik etmenlerden dolayı yaşamlarını devam ettirmek için çalışarak maddi kazanç elde edemeyecek durumda olmalarıdır. Bu gibi durumlar için malulen emekli bireylerin yaşamlarını devam ettirmesi için devlet bu kişilere malulen emekli maaşı vermektedir.

Malulen Emeklilik İçin Gerekli Olan Şartlar Nedir?

Bir kişinin malulen emekli sayılabilmesi için aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir.

  • 10 yıl ve üstü sigortalı çalışmış olmalı.
  • Bağlı olduğu sigorta kolundan 1.800 veya daha fazla prim günü ödemesinin yapılmış olması.
  • İş yerinden ayrılma nedeninin maluliyeti ile ilgili olduğunun belgelenmesi.
  • İş gücünden %60 ve daha üstü mahrum kalması.
  • Geçmişe dönük prim borcunun olmaması.

Malulen Emeklilik Başvurusu İçin Gerekli Olan Hastalıklar Nelerdir?

Son zamanlarda SGK’nın yaptığı açıklamaya göre aşağıda yer alan hastalıklardan herhangi birisine sahip olan kişiler malulen emekli maaşı alabilmektedir. Fakat bu tutar hastalık türüne ve çalışma engeli oranına göre farklı tutarlardadır.

Malulen emeklilik başvurusu için gerekli olan hastalıklar;

  • Ölümcül derecede kanser hastalığı
  • Herhangi bir organın kaybı
  • İleri derecede epilepsi
  • Şizofreni ve bipolar bozukluğu
  • Görme bozukluğu
  • Verem
  • AIDS
  • Kalp, karaciğer, böbrek veya kalp yetmezliği
  • Beyin tümörü

Bu liste devam etmektedir fakat bazı durumlarda hastalıkların bir kısmı malulen emekli olmaya yetmeyebilir. Bunlara örnek olarak görme bozukluğuna uğrayan bir çalışan görme engelinin ne kadar büyük olduğuna göre malulen emekli sayılmaktadır. Bu ve buna benzer durumlar için ilgili yerlerle görüşerek mevcut olan hastalığın malulen emekli olmaya neden olup olmayacağını öğrenebilirsiniz.

Malulen Emekli Maaşları Ne Kadar?

Sanıyoruz ki son aylarda internet üzerinde en çok aratılan maaş türlerinden birisi malulen emekli maaşı olmuştur. Bunun nedeni malulen emekli olan kişilerin sayısı geçen yıllara göre bu yıl daha fazla artmasıdır. Temmuz ayında gerçekleşen zam artışı malulen emeklilerin de maaşına yansıdığını belirterek %6,5 olarak ifade edilen zamana göre önceki aylarda 1.600 TL maaş alan kişiler 1.700 TL, 1.800 TL maaş alan kişilerse 1.990 TL maaş almaya hak kazandı. Malulen emekli maaşları geçtiğimiz yıllara göre bu yıl daha fazla artış göstermiştir.

Malulen Emeklilik Maaşının Kesildiği Durumlar Nelerdir?

Malulen emeklilik maaşı bazı kişiler için yaşamlarının sonuna kadar devam etse de bazı kişiler için belirli nedenlerden kaynaklı olarak kesilmektedir. Aşağıda sizler için malulen emeklilik maaşının kesildiği durumların bazılarına yer verdik.

  • Malulen emekli olan bir kişinin malulen emekli olduğu rahatsızlığının düzelmesi, tedavi olması ve çalışma gücünün azami sınırının üstünde olması.
  • Malulen emekli olan bir kişinin herhangi bir kurum veya kuruluşta sigortalı olarak işe başlamasıYukarıda malulen emeklilik şartlarında yer verdiğimiz gibi malulen emekli maaşı çalışma ve para kazanma gücünü belirli oranda kaybetmiş kişilere verilmektedir. Çalışır duruma gelen kişiler yararlanmış oldukları malulen emeklilik maaşını kaybetmektedir.

Bu ve buna benzer durumlarda kişiler malulen emeklilik maşı alma haklarını kaybederler. Bu yazımızda sizler için malulen emeklilik hakkında en çok merak edilen konuları açıkladık ve izah ettik. Yeni çıkan veya çıkacak olan yasalardan kaynaklı değişen maddeler olabilir. Bu nedenle en doğru bilgiyi edinmek için SGK’ya gidebilir veya müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.

Yorum yapın