Uzun ve Kısa Otobiyografi Örnekleri 2023

Biyografi bir kişinin hayatının baştan sona yazıya aktarması sonucu ortaya çıkan kelimeler bütünüdür. Otobiyografi ise yazarın kendi hayatını başta sona yazıya aktardığı sözcükler bütünüdür. Özellikle Edebiyat ve Türkçe öğretmenleri öğrencilerinden bol bol otobiyografi hazırlamalarını istemektedir. Bunun nedeni öğrencilerin yazı yazma becerilerinin artmasını sağlamaktır. Günümüzde pek çok kitap yazarı hayatlarının sonuna yaklaştıklarında kendi otobiyografilerini uzun uzun yazmakta ve okuyucularına son kitaplarını otobiyografi türünde sunmaktadır.

İşte otobiyografisini yazan bazı yazarlar;

  1. Sol Ayağım (Christy Brown)
  2. Bir Dinozorun Anıları (Mina Urgan)
  3. Angela’nın Külleri (Frank McCourt)
  4. Çocukluğum (Maksim Gorki)

Şimdi gelin otobiyografi nasıl yazılır ona geçelim.

otobiyografi örnekleriPin

Otobiyografi Nasıl Yazılır?

İyi bir otobiyografi yazmak için aile büyüklerinin bilgilerine ihtiyacınız vardır. Çünkü aile büyükleriniz sizin hatırlamadığınız çocukluk döneminize ilişkin detayları bilmekte ve daha dün yaşanmış gibi anlatabilmektedir. Otobiyografi yazmak diğer yazı türlerini hazırlamaktan daha zordur. Bunun nedeni kişinin kendini anlatırken objektif olması gerektiğidir. Kişi kendisini anlatırken objektifliğini kaybederse otobiyografi farklı bir yazı biçimine kayabilmektedir. İyi bir otobiyografi için yazarın tamamen objektif bir bakış açısıyla kendi yaşamını kaleme almalıdır. Yazar otobiyografisini yazarken kronolojik sıraya önem vermeli ve tüm yaşantısını bu kronolojik düzen içerisinde anlatmalıdır. Aksi taktirde yazıda kopukluk olacak ve okuyucunun odaklanması ve yazının bütününe hâkim olması zorlaşacaktır. Bunların dışında yazar olayları doğru anlatmalı ve hiçbir şüpheye ve şüphe oluşturacak olaylara ve olgulara yer vermemelidir. Olabildiğince resim ve belgelerden yararlanılmalı ve yazının içeriği belgelendirerek inandırıcılığın arttırılmalıdır. Yazar sadece kendisinden değil yazı içerisinde ailesi ve yakın çevresinden de bahsederek oluşabilecek herhangi şüpheli durumlar için şahit niteliğinde isimlere yer vermelidir.

Otobiyografi kendi arasında kontrollü otobiyografi ve kontrolsüz otobiyografi olarak ikiye ayrılmaktadır.

Otobiyografi Örnekleri

Kontrollü Otobiyografi


Yazarın kendi hayatında belirlediği bir çerçeve içerisinde kendi özgeçmişini yazdığı biyografi türüne kontrollü otobiyografi denir. Kontrollü otobiyografinin en bilindik özellikleri savaşa katılmış kişilerin sadece savaş anılarını kâğıda aktarmasıdır.

Kontrolsüz Otobiyografi

Yazarın kendi hayatını herhangi bir çerçeve içerisine sokmadan her konuda istediği gibi yazıya döktüğü biyografi türüne kontrolsüz otobiyografi denir. Kontrolsüz otobiyografinin en bilindik örnekleri dünyaca ünlü yazarlar tarafından kaleme alınmış kitaplardır.

Otobiyografi yazıları tıpkı anı türündeki yazılarda olduğu gibi doğrudan 1. Tekil kişi ağzından yazılmalı ve okuyucuyu çok sıkmadan yüzeysel olarak anlatılmalıdır. Bunun için aşağıdaki biyografi örneklerine bakabilirsiniz.

Kısa Otobiyografi Örneği

“15 Mayıs 1987’de Ankara’da doğdum. Bir yaşıma geldiğimde babamın işi gereği Ankara’dan Denizli’ye taşındık. Hayatımın ilk 5 yılını burada babam Mustafa Bey ve annem Fatma Hanım ile birlikte geçirdim. Sonrasında gelen tayin haberi ile birlikte Tokat’a taşındık. Ve Zile maceramız başladı. Birkaç ay içerisinde kardeşim Emir dünyaya geldi ve böylece sıkıcı yalnızlığım sona erdi. İlköğretimimi burada tamamladıktan sonra, yeni bir tayin ile ben ortaokuldayken Bursa’ya taşındık. Neyse ki Bursa ailemin son durak noktası oldu. Ama benim yolculuğum henüz bitmemişti. Öğretmen olmak için İstanbul Üniversite’ndeki eğitimime başladım.

4 yıl sonra mezun olduktan sonra ise ilk olarak Erzurum’a atandım. Buradaki bir başına kalmışlık duygusu beni yazmaya sürükledi ve bir gün elime aldığım kalemle defter bütün yaşamımı değiştirdi. Durmadan yazıyor, kafamda kurduğum hikayeleri kâğıda dökerek rahatlıyordum. Bu sırada benim gibi bir Türkçe öğretmeni olan Ayça ile de arkadaşlığımız pekişmişti. Evime geldiği ziyaretlerinden birinde yazdıklarımı okuyan Ayça, bu kısa öykülerimi kitap haline getirmem gerektiğini söyledi. Hatta söylemekle de kalmayıp, haftalarca bana dil döktü. Sonunda ısrarlarına dayanamayarak birlikte bir yayımcıya gittik ve böylece ilk kitabım Alaca Kuşlar yayımlanmış oldu…”

Uzun Otobiyografi Örnekleri

Uzun otobiyografi örnekleri için yazımızın üst kısmında yer alan kitaplardan herhangi birini okuyabilirsiniz. Böylelikle otobiyografilerin nasıl yüzlerce sayfalara dökülerek yazıldığını anlamış olursunuz.
Eğer uzun otobiyografi örneği istiyorsanız mail adresinizi yorum kısmından ilettiğiniz taktirde mailinizede gönderilmektedir.

“Uzun ve Kısa Otobiyografi Örnekleri 2023” üzerine bir yorum

  1. Ben uzun bir tane otobiyografi örneği istiyordum da rica etsem gönderebilir misiniz?

Yorum yapın

1