TYT Nedir? Temel Yeterlilik Testi Hakkında Her Şey

Merhaba Meraklıyız takipçileri, TYT oturumu konusunda bilgilendirmek için hazırladığım bu yazıda sizlere “TYT nedir?” sorusu ve “Temel Yeterlilik Testi hakkında her şey” hakkında bahsedeceğim. İyi okumalar!

TYT Nedir?

TYT yani açılımı ile Temel Yeterlilik Testi 2017 – 2018 eğitim öğretim yılında getirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’nın birinci oturumudur. YKS sınavı ile üniversiteye gitmek için isteyen tüm öğrenciler TYT oturumuna girmek zorundadır. İster dört yıllık lisans ister iki yıllık ön lisans ister de özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden kurumlara tercih yapacak olan TYT oturumu olmadan üniversitelere giriş yapamazsınız. TYT nedir sorusunun cevabını detaylı bir şekilde

Temel Yeterlilik Testi Nedir?

Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumunda öğrenciler Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinden sorumludurlar. Testlerin soru dağılımları ise şu şekilde düzenlenmiştir:

  • Türkçe: 40 soru
  • Sosyal Bilimler: 20 soru (Tarih 5 soru, Coğrafya 5 soru, Felsefe 5 soru, Din Kültürü 5 soru)
  • Temel Matematik: 40 soru
  • Fen Bilimleri: 20 soru (Fizik 7 soru, Kimya 7 soru, Biyoloji 6 soru)

Temel Yeterlilik Testi Hakkında Sık Sorulan Sorular

TYT Nedir sorusunun cevabını verdiğimiz bu yazımızda temel yeterlilik testi hakkında sık sorulan sorulara yer verdik. Cevabını bulamadığınız soruları yorumlar bölümünden bize sorabilirsiniz.

TYT Sınav Süresi Ne Kadar?

TYT sınav süresi 135 dakika yani 2 saat 15 dakika olarak belirlenmiştir. TYT oturumunda soru başına düşen süre 1,125 dakikaya tekabül etmektedir.

Sınav Ne Zaman Yapılacak?

Temel Yeterlilik Testi, YKS sınavının yapıldığı hafta sonu Cumartesi günü 10.15’te başlayacak ve 12.30’da sona erecektir. Pazar günü aynı saatte ise AYT oturumu gerçekleştirilecektir.

TYT Sınavında Hangi Konular Gelmektedir?

TYT oturumunda adaylara 9. sınıf ve 10. sınıf müfredatı konularının soruları gelmektedir. 11 ve 12. sınıf konuları ise AYT oturumunda üniversite adaylarına sorulmaktadır. Yeni sınav sistemi ile birlikte gelen TYT oturumunda öğrencilerin bilgilerinden çok mantık ve muhakeme yeteneği, akıl yürüterek sonuca ulaşmasını ve okuduğunu anlama yetisini ölçmektedir. Bu nedenle sınavda sorulan soru tarzları da eskiye göre değişmiştir. Sınava hazırlık için kitap satın alırken yeni nesil sorulardan oluşan kitaplar tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.

TYT Puanının Hesaplanması İçin Kaç Net Yapmak Gerekir?

Yükseköğretim Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından yapılan açıklamalara göre YKS sınavında puan hesaplama konusuna da yeni değişikliler getirildi. Temel Yeterlilik Testi oturumunda öğrenci TYT puanı toplar. TYT puanının hesaplama ilk olarak baraj puanını geçmelidirler. YKS sınavında TYT oturumu için baraj puan 150 olarak belirlenmiştir. Baraj puanına yetişmek için adayların 15 – 16 net yapması yeterli olacaktır. Baraj puanını geçmek, TYT puanının hesaplanması için yeterli olmayacaktır. Adaylar TYT oturumunda sorulan Türkçe ve Matematik testinden herhangi birinden en az 0.5 net yapmalıdır. Her ikisinden ya da yalnızca birinden en az 0.5 net yapması yeterli olacaktır. Türkçeden 0.5 netin üzerine çıktıysanız matematikten 0.5 net yapmanıza gerek yoktur.

TYT Oturumunda Hangi Dersten Kaç Soru Sorulmaktadır?

Temel Yeterlilik Testi oturumunda toplam 120 soru bulunur. Bu soruların derslere göre dağılımı şu şekildedir:

  • Türkçe: 40 soru
  • Temel Matematik: 40 soru
  • Sosyal Bilimler: 20 soru
    • Tarih: 5 soru
    • Coğrafya: 5 soru
    • Felsefe: 5 soru
    • Din Kültürü: 5 soru
  • Fen Bilimleri: 20 soru
    • Fizik: 7 soru
    • Kimya: 7 soru
    • Biyoloji: 6 soru

NOT: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrenciler için ekstradan 5 adet Felsefe sorusu sorulmaktadır. Muaf olan öğrenciler bu 5 Felsefe sorusu çözmek zorundadırlar.

TYT Puanı ile Lisans Bölümlerine Tercih Yapabilir miyim?

TYT puanı ile lisans bölümlerine tercih yapamazsınız. Yalnızca iki yıllık ön lisans bölümleri ve özel yetenek ile öğrenci kabul eden kurumlara girebilirsiniz.

Yorum yapın

1