Türkiyede’ki Rüzgarlar | Rüzgar Yönleri ve İsimleri

Her bölgenin coğrafi konumuna ve yer şekillerine özgü olan rüzgar tipleri vardır. Türkiye’de rüzgarlar iki gruba ayrılmaktadır.

 

  • Özel rüzgar çeşitleri
  • Yönlerine göre rüzgar çeşitleri.

Pin

Yönlerine Göre Rüzgarlar

 

Genel olarak bu rüzgarlar adını estikleri yönden almıştır.

 

  • Gündoğusu

Doğudan esen bir rüzgardır. Bu nedenle Gündoğusu olarak adlandırılmıştır. Kafkaslar ile Güney Rusya bölgesinde oluşan yüksek basınç sonucunda Türkiye’yi etkiler. Bu rüzgar ile birlikte yağışların da azaldığı gözlemlenmiştir. Genel olarak sıcaklığı 22 ile 24 derece arasındadır.

 

  • Keşişleme

İstanbul bölgesinde Günedoğudan eserek kendini hissettiren ve sık görülen bir rüzgar tipidir. Rüzgarın adını denizciler vermiştir. Uludağ bölgesinde bulunan Keşiş dağından almaktadır adını. Bazı kaynaklarda bu rüzgara Akyel olarak ya da Samyeli olarak rastlamak da mümkündür.

 

  • Kıble

Güney yönünden esen bir rüzgardır. Adını kıblenin bu yönde olmasından dolayı almıştır. Son derece sıcaktır ve aynı zamanda nem oranı da yüksektir. Orta Akdeniz bölgesinin bu rüzgarın oluşmasında etkisi yüksektir; burada bulunan alçak basınç merkezleri sayesinde gözlemlenir. Sıcaklığı 27 derece ile 36 derece arasında değişmektedir.

 

  • Lodos

Güneybatı yönünden esen bir rüzgardır. Adını bir Yunan Tanrısı’ndan almaktadır. Bazı dönemlerde rüzgarın şiddetini 60 – 130 km arasında gösterdiğini görmek mümkündür. Denizcilerin dikkatli olması gerektiği rüzgarlardan biri olarak da bilinir. Marmara Bölgesi için deniz trafiğini net bir şekilde etkilemektedir. Rüzgar nemli bir yapıda olduğu için görüş mesafesinin hızlı bir şekilde düşmesine neden olmaktadır. Bazı dönemlerde görüş mesafesinin %10 gibi küçük bir orana düştüğünü söylemek dahi mümkündür.

 

Yağmur yapmadan önce oluşan ılık ortamın nedenidir. Kış aylarında dahi ılık esebilen bir yapıdadır. Karın erimesine neden olan bir rüzgar tipi demek doğrudur.  Sıcaklığı 9 ile 12 derece arasında değişmektedir.

 

  • Günbatımı

Batıdan esen bir rüzgardır. En belirgin özelliği yağışla gelen; sıcak ve aynı zamanda nemli bir yapıda olmasıdır. Marmara ile Karadeniz bölgesinde yer alan alçak basınç sistemlerinden geçerek Türkiye üzerinde etkisini göstermektedir. 25 ile 29 derece arasında bir sıcaklığa sahiptir.

 

  • Karayel

Sürekli esen bir rüzgar çeşididir. Etkisini 2 ile 3 gün arasınad hissetirir. Kuzeybatı yönünden esmektedir. Balkanlar ile Rusya bölgesinde bulunan alçak basınç sistemlerinden Türkiye’yi etkiler. Bir diğer adı Fön rüzgarıdır. Yamaçlardan aşağı inerken ısınması ılık bir rüzgar hissedilmesine neden olur. Sıcaklığı 13 ile 16 derece arasında değişmektedir.

 

  • Yıldız

Kuzeyden esen bir rüzgar tipidir. İsmini Kutup Yıldızı sayesinde almıştır. Soğuk bir rüzgar türüdür. Yazın serin esintinin nedenidir.  8 ile 14 derece arasında sıcaklığa sahiptir.

 

  • Poyraz

Kuzeydoğu yönünden esen bir rüzgardır. İsmini Yunan Tanrısı olan Boreas’dan alır. Kış aylarında beraberinde kar ve aynı zamanda soğuğu getirmektedir. Sıcaklığı 14 ile 19 derece arasında değişiklik göstermektedir.

 

Özel Rüzgarlar

 

Türkiye’nin sadece belirli noktalarında hissedilen rüzgar çeşitleri vardır.

 

  • Samyeli

Çöl üzerinden esen bir rüzgar çeşididir. Sadece Güneydoğu Anadolu bölgesinde hissedilen bir rüzgar türüdür.

 

  • Meltem

 Türkiye’nin orta enlemlerinde görülen ve yaz mevsimi sırasında gözlemlenen bir rüzgar türüdür. Hafif bir şiddete sahiptir. Esme süresi oldukça kısa ve aynı zamanda etkide bulunduğu alan da dardır. İklim için etki oluşturmaz.

 

  • İmbat

 Yazları görülen bir rüzgar türüdür. Deniz bölgesinden karaya doğru eser. Genel olarak Ege Bölgesinde görülmektedir. Deniz meltemi olarak da adlandırılmaktadır.

 

  • Etezyen

 Kuru bir yeldir. Doğu Akdeniz ile Ege Denizi bölgesinde gözlemlenir. Genel olarak sen eiçinde Mayıs ve Eylül döneminde gözlemlenir. Fırtına olarak estiini gözlemlemek de mümkündür.

 

  • Bora

 Oldukça sert bir rüzgardır. Sonucunda yağmur gözlemlenir. Kuzeyden eser.

 

 

 

 

Yorum yapın

3