Tevhit ve Tevekkül Nedir?

Tevhit ve Tevekkül kelimelerinin dinimizce anlamları ve yeri nedir merak ediyor musunuz? İslamiyet’e inananlar için oldukça önemli olan bu iki kelimenin ne anlama geldiği ve ne için kullanıldıklarını hiç merak etmiş miydiniz? Gelin sizlerle kısaca tevhit ve tevekkül nedir açıklayarak, örnekler verelim.

Tevhit Nedir?

Tevhit kelimesini başlı başına ele aldığımız takdirde birkaç farklı anlam karşımıza çıkmaktadır. En basit anlamda “Birleştirme” vb. anlamların karşılığı olan bu kelime Allah’tan başka bir ilahın olmadığını dile getirmek amacıyla kullanılmaktadır. Bir Müslüman “Tevhit” kelimesini duyduğu zaman aklına ilk gelecek sözcükler “La ilahe illallah” olacaktır. Allah’tan başka bir ilahın olmadığını belirten bu sözcük bütünü İslam dininde bilinmesi gereken temel ilkelerden birisidir.

Tevekkül Nedir?

Tevekkül, Allah’a güvenmek anlamına gelen aynı zamanda Allah’a teslim olmak ona sığınmak gibi anlamları karşılayan bir dini terimdir. Kelimeyi dini açıdan ele aldığımız takdirde bir amaç uğruna almamız gereken tüm önlemleri aldığımız takdirde elimizden gelenin bu kadar olduğu ve daha fazla gayret edemeyeceğimizi düşündüğümüz durumlarda yaşanabilecekler konusunda Allah’a sığınmak, ona koşulsuz bir şekilde güvenmek anlamını taşımaktadır.

İçinde bulunduğumuz evrende yaşanan tüm olaylar belirli bir düzene bağlı olarak bazı yasalar çerçevesinde gerçekleşmektedir. Karşılaştığımız tüm olaylar belirli sebep-sonuç ilişkileri neticesinde oluşan, akıl ve irademizi kullanarak bunların sebeplerini bulabileceğimiz durumlardır. Bir insan içerisinde bulunduğu evrenin yasalarını göz önünde bulundurarak gerekli tüm gayreti ve azmi göstermesi sonucunda yapmış olduğu çalışma, çaba sonucunda güvenebileceği tek varlık Allah’tır. Tevekkül nedir nasıl yapılır konusunda sizlerin kafasına takılan tüm sorulara yanıt vermeye çalışıyoruz. Bu nedenle, Tevekkülü daha iyi anlayabilmeniz adına bir örnek vermemiz gerekirse;

Bir çiftçi düşünün, tohum ekmediği sürece bir ekin elde etmesi mümkün değildir. Çiftçi ekin elde edebilmek adına tohumu ekmesinin ardından tarlasını düzenli olarak gerektiği zamanlarda sürme, sulama ve gübreleme işlemlerini yerine getirmelidir. Tüm bu işlemleri yerine getirdiği takdirde ekinlerinin bol olması ve oldukça iyi durumda ürünler elde edebilmek için Allah’a sığınması ondan yardım istemesidir.

Tevekkül Türleri Nelerdir?

Tevekkül kendi içerisinde 4 farklı türe ayrılmaktadır. Bunlar; Yaratılmışlara Tevekkül Etmek, Mala Tevekkül Etmek, Nefse Tevekkül Etmek ve Allah-u Zülcelal’e Tevekkül Etmek olarak sıralanabilir.

Yorum yapın

1