Tetanoz Aşısı Fiyatları

Tetanoz aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yapılan bir aşıdır. Kazalarda, hayvan ısırmalarında ve yaralanmalarda zorunlu olarak uygulanır. Ayrıca hamile kadınlara da rutin olarak uygulanır.

Tetanoz hastalığına neden olan bakteri clostridium tetanidir. Bu bakteri doğada toz ve toprakta bol miktarda bulunur. Dış şartlara oldukça dayanıklı olduğu için uzun zaman spor halinde kalabilir. Hayvanların sindirim sisteminde yaşayabilir. Bulaşma, hayvan ısırmaları ile de olmaktadır. Açık yaraların, hayvan tükürüğü ile temas etmesi de bir diğer risk faktörüdür.

Günümüzde gelişmekte olan üçüncü dünya ülkelerinde sıklıkla karşılaşılan bir hastalıktır. Tetanoz, insandan insana bulaşmaz. Tetanoz mikrobu, toprakta ve oksijensiz ortamda yaşadığı için paslı aletler ile kesilen vücut dokularından rahatlıkla vücuda girebilir. Açık yara ve sıyrıkların toprakla temas etmesi veya havan diş izi ile de bulaşma olmaktadır.

Tetanoz Aşısı Nedir?

Tetanoz aşısı, tetanoz hastalığını önlemeye yönelik yapılan bir aşıdır. Tetanoz hastalığına neden olan mikrop toprakta uzun yıllar canlı kalabilmektedir. Isıya karşı oldukça dayanıklıdır. Oksijensiz ortamda üreyerek çoğalabilir. İnsan vücudunda oluşan açık yaralardan vücuda girerek tetanoz hastalığının görülmesine neden olur.

Tetanoz, direkt olarak merkezi sinir sistemini hedef alır. Solunum kaslarında kasılmalara neden olarak ölümlere neden olur. Hastalığı önlemede en etkili yol tetanoz aşısıdır. Aşı ile tam bağışıklık sağlanabilir.

Tetanoz aşısı, günümüzde her sağlık kuruluşunda olan bir aşıdır. İki formu vardır. Sadece tetanoz ve difteri tetanoz, şeklindedir. Tetanoz hastalığından sadece aşı ile korunabilirsiniz. Hastalığı geçirmekle bağışıklık kazanamazsınız. Tetanoz aşısı fiyatları devlet hastaneleri ve aile sağlığı merkezlerinde ücretsizdir. Özel hastanelerde ücrete tabidir.

Pin

Tetanoz Aşısı Fiyatları

Tetanoz aşısı her kaza ve yaralanmalarda uygulanan bir aşıdır. Bu prosedür zorunludur. Sağlık bakanlığı kuruluşlarına ve aile sağlığı merkezlerine kaza veya yaralanma ile gelen her hastaya tetanoz aşısı yapılır ve hiç bir ücret talep edilemez. Türkiye geneli tüm kamu sağlık kuruluşlarında tetanoz aşısı fiyatları, herkese ücretsiz olup herhangi bir ücret talep edilemez.

Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Tetanoz aşı uygulaması, her bireyde farklıdır. Ülkemizde, okul taramalarında rutin olarak uygulanan aşı sadece 8. sınıf öğrencilerine yapılır. Onun dışında bebeklere beşli karma aşısı içinde 2, 4, 6 ve 18 aylık oldukları zaman uygulanır.

İlkokul birinci sınıfta rapel dozu yapılır. Bebeklere uygulanan tetanoz aşısı beşli karma aşı içinde uygulanır. Sadece tetanoz aşısı olarak uygulama kaza, hayvan ısırmaları ve yaralanmalarda yetişkin bireylere uygulanan aşıdır.

Kanda antikor seviyesini arttırmak ve koruyuculuğunu uzatmak için 2 doz şeklinde yapılır. İlk doz kazadan hemen sonra yapılırken 2. dozu bir ay sonra yapılır. İki doz yapılan aşı kişiyi 3 yıl korur. Hamilelerde ve bebeklerde durum farklıdır. Hamile kadınlarda aşının ilk doz uygulaması en erken 20 haftadır. 20 haftadan önce uygulanan tetanoz aşısı düşüklere neden olabilir. Hamile kadınlarda en geç 32. haftaya kadar aşılar uygulanmış olmalıdır. Hamileliğin son haftalarında uygulanırsa erken doğuma neden olabilir. Tetanoz aşısı hamilelik sürecinde uygulanan tek aşıdır. Hamile kadınlara aile sağlığı merkezlerinde difteri tetanoz şeklinde uygulanır. Aşı sayesinde hem tetanoz hem de difteriden korunmak mümkündür.

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri

Tetanoz aşısı, kas içine uygulanan bir aşıdır. Genellikle üst kolun deltoid kasına uygulanır. Uygulama sonrasında kol bölgesinde ağrı ve kızarıklık oluşabilir. Oluşan ağrı daha çok kolu hareket ettirdikçe artar ve 3 gün içinde kendiliğinden geçer. Bazı kişilerde ağrı dışında halsizlik de görülebilir. Bebeklerde uygulama yeri üst bacakların dış kısmıdır. Bebeklerde yan etki olarak ateş, bacaklarda ağrı ve kızarıklık görülebilir. Yan etkiler kendiliğinden geçer. Yapılması gereken ateş takibi olup ağrı kesici ve ateş düşürücüler verilebilir. Aşı yan etkileri her bireyde görülmez. Bazı kişilerde sadece ağrı yaparken bazı kişilerde nezleye benzer belirtiler de gösterebilir.

Tetanoz Aşısının Faydaları

Tetanoz aşıları, tetanoz mikrobu toksinlerinin hastalık yapma olasılığı yok edilerek hazırlanan aşılardır. Vücuda girdikten sonra bağışık sistemi harekete geçer ve bu toksine karşı antikor üretir. Üretilen antikorlar tetanoz mikrobu ile karşılaşıldığı zaman devreye girerek hastalığı önler.

Tetanoz ağır ve ölümcül bir hastalıktır, ancak tetanozdan korunmak için aşı uygulaması yeterlidir. Düzenli aralıklarla yapıldığı zaman kan antikor seviyesi korunur. Korunmak için aşı en ideal ve en hızlı çözümdür. Hastalık oluştuktan sonra tedavi süreci çok yorucu ve maliyetlidir. Üstelik ölümcül risk her daim vardır. Hastalık hızlı ilerler ve hızlı bir şekilde canlı hayatını tehdit eder. En güvenilir ve en sağlıklı yol aşı olmaktan geçer.

Pin

Tetanoz Belirtileri

Tetanoz mikrobu, deri bütünlüğü bozulmuş olan yerlerden vücuda girer. Mikrop vücuda girdikten sonra 2-14 gün arasında değişen bir kuluçka süresi geçirir. Baş ağrısı, kalp çarpıntısı, kaslarda kasılma ile kendini gösterir. Çene kaslarında ve solunum kaslarında kasılmalar meydana getirerek ölüme sebebiyet verir. İstemsiz kasılmalar her organa ait kaslarda ve hareketi sağlayan kaslarda görülür. Yutma güçlüğü, ateş, terleme, havale geçirme diğer belirtilerdir. Hastalık belirtileri görülmeye başladıktan sonraki süreç çok hızlıdır. Halk arasında kazıklı humma denmesinin nedeni çene kaslarında kasılmalar meydana getirerek hastanın ağzını açamamasıdır. Hasta istemsiz bir şekilde kaskatı kesilir.

Kasılma tüm vücutta olur. Hastayı o şekilde açmak çok zordur. Çene ve solunum kasları etkilendiği anda hasta ağzını açamaz ve nefes alıp veremez. Kasılmanın ilk başladığı yer midedir. Çok hızlı ilerler ve birkaç gün içinde müdahale edilemezse ölümle sonuçlanır.

Tedavi sırasında kullanılan ilaçlar spazm giderici ilaçlar olup solunum desteği sağlanır. Tedavide ilaçlar kadar aşı da kullanılır. Aşı uygulaması ile çabuk sonuç almak mümkündür. Yaralanmalarınızı ihmal etmeyin, hemen aile hekiminize giderek durumuzu anlatın ve aşı olmayı talep edin. Aşı olmak kadar aşının önemi hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir.

Hamileler Tetanoz Aşısı Olabilir mi?

Hamile kadınlara tetanoz aşısı uygulaması, ilk olarak bebeklerde görülen tetanoz hastalığından sonra olmuştur. Eskiden zor koşullarda ve hijyenik olmayan yerlerde doğum yapan kadınların bebeklerinde bu hastalık sık görülürdü. Mikrop, bebeklerin göbek kordonundan vücuda girer. Bebeklerde tetanoz görülmesinin bir diğer nedeni ise toprak ile kundak yapma alışkanlığıdır.

Hamile kadınlara, tetanoz aşısı uygulaması yapılmaktadır. Toplamda 5 doz uygulanmakta olup kadını doğurganlık süresi boyunca koruma hedeflenir. İlk doz hamileliğin 20. haftasında yapılır. İkinci doz ilk dozdan bir ay sonra, üçüncü doz ikinci dozdan 6 ay sonra, dördüncü doz üçüncü dozdan 1 yıl sonra ve beşinci doz dördüncü dozdan bir yıl sonra uygulanır. Bu sayede kadın diğer gebeliklerinde tekrar aşı olmak zorunda kalmaz. 5 doz şeklinde tetanoz aşısı uygulama isteğe tabiidir.

Sadece hamilelik sürecinde uygulanması zorunlu olan 2 aşıdır. Hamileliğin 5 ve 6. aylarında uygulanan aşı ile de 3 yıl koruma sağlanır. Hamilelikte uygulanmasının amacı annede antikor oluşturup bebeğe geçmesini sağlamaktır. Anneden plesanta yoluyla bebeğe geçen antikorlar bebeği doğduktan sonra 6 ay boyunca korur.

Yorum yapın

3