Sosyalleşme Nedir? Neden Önemlidir?

Sosyalleşme Nedir? Neden Önemlidir? konusu toplumsal bir sorun haline geldiğini, birçok insanın sosyalleşme konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarını görmekteyiz. Genel olarak bu kavramın ne anlama geldiğinden bahsedecek olursak; insanların belirlediği bir grup topluluk ile toplum tarafından belirlenen değeleri benimsemesi ve bu değerler üzerinden davranışları düzenlemesi olarak gösterilmektedir. Aynı zamanda bu kavram bireyleri kişiye dönüştüren adım olarak da gösterilmektedir. Sosyalleşme aynı zamanda kişilerin bulunduğu toplum içerisindeki normları, değerleri, kültürleri benimseyerek kendisinden beklenen tutumları, rolleri, davranışları, benlik ve kimlik kazanma sürecinin de içselleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Bu kavram başta psikoloji, sosyoloji, antropoloji gibi . bilim dallarının inceleme konuları arasında olup oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Yeryüzünde yaşayan tüm canlıların dünyaya gelme evresi hep aynı tür canlılar arasında olmaktadır. Dünyaya gelen canlılara baktığımızda bazıların doğduktan hemen sonra kendi başının çaresine baktığına, bazılarının ise belirli bir süreye kadar destek alamadan hayatlarını sürdüremedikleri gözlemlenmiştir. Bir insan, dünyaya geldikten sonra en az 7 8 yıl ebeveynleri tarafından destek almak zorundadır. Bu destek alınmadığı zaman hayatlarını sürdüremediği, ömürlerinin kısa sürdüğünü söyleyebiliriz. Toplumsallaşma konusu da burada devreye girerek insanlarının yaşamını sürdürebilmek için bulunduğu topluma kendisini adapte ettirme süreci olarak gösterilmektedir. Toplumsallaşma süreci içerisinde insan bulunduğu toplumun kültürel değerlerini öğrenerek tamamen kendisine has beceriler edinir. Bu aşamaların tamamlanması ike beraber kişinin kendi bilincine ulaşarak birey haline geldiğini, artık yaşama atılmaya hazır olduğunu hissettirir.

Sosyalleşme konusunun 2 alt dal altında incelendiğini ve bu aşamaların birbiriyle bağlantılı olarak geliştiğini söyleyebiliriz. İlk bölümde sosyalleşme aile ya da bakıcılar tarafından verilen eğitimle sağlanırken ikinci adımda okul, medya ve dini kurumlar üzerinden sağlandığını söyleyebiliriz. Sosyalleşme sürecinde bireylerde bazı psikolojik (ergenlik) süreçleri geliştiğini ve bu sürecin atlatılması ile birey statüsüne geçildiğini söyleyebiliriz. Sosyalleşmenin önemi şu açıdan önemlidir; Bir insanın karakter sahibi olup tek başına hayatını sürdürebilmesi için bu aşamalardan kesinlikle geçmesi gerekmektedir. Sosyalleşme sürecinden geçmeyen kişilerin insanlar ile iletişim kuramadığı, toplum içerisine çıkmaktan dahi korktuklarını söyleyebiliriz.

Yorum yapın

1