Sessel Yineleme Nedir?

Anlatımımızı anlaşılır ve güzel ifade edebilmek için farklı yöntemler kullanırız. Bunlardan bir tanesi de sessel yineleme denilen yöntemdir. Bu anlatı yöntemi sayesinde, paragraflar, hikayeler, kitaplar anlatım yönünden zenginlik kazanır. Aynı zamanda, bir dil bilgisi kuralı olarak, bu ses durumunu içeren sorular çeşitli sorularda öğrencilere yöneltilir.

Sessel Yineleme

Sınavlarda “Sessel yineleme nedir” denildiğinde ya da yazılı olarak sorulduğunda verilen cevap şu şekilde olmalıdır. Sessel yineleme sözcüklerde aynı seslerin kullanılması ve tekrar edilmesidir. Heceler yinelenerek vurgu yapılabilir. Bir örnekle desteklenecek olursa …taşar, …akar, …coşar, …saçar gibi ortak hecelerin olduğu bir şiirde müzikalliğe vurgu yaparak etkisini arttırır. Dolayısıyla anlatım çok daha zengin hale gelir ve bu yöntemin kullanıldığı metinlerde anlatım yönünden akıcılık sağlanmış olur. Belirli yaştaki öğrenci gruplarında bu konu işlenir ve dolayısıyla öğrenciler, sessel yineleme nedir, hangi durumlarda kullanılabilir veya sorular içerisinde nasıl sunulabilir gibi konular hakkında bilgi edinmek isterler.

sessel yineleme nedirPin

Paragrafta Sessel Yineleme

Bazı paragraf sorularında, anlatı tekniğiyle alakalı öncül ifadeler verilir. Örnek ile açıklamak gerekirse; bazı sorularda; sessel yinelemeler yer almakta veya yinelemelere başvurulduğuna ilişkin bir ifade geçebilmektedir. Soruda “ikileme” veya “yineleme” şeklinde bir ifade geçmekteyse, bu durumda sözcüklerin tekrar etme durumuna bakılmalıdır.

Ancak, “sessel yineleme” ifadesi soruda yer alıyorsa, bu durumda paragraf içerisinde yer alan sözcüklerde birden fazla kez kullanılan, yani tekrar eden seslere bakılmalıdır.

Daha kısa bir ifade ile, yineleme söz konusu olduğunda bir kelime tekrarı vardır. Sessel yineleme durumunda ise iki kelime arasında hece tekrarı bulunur. Bu yöntem, paragrafları okuyucuya daha ilgi çekici kılmak adına kullanılır. Bu durumu örnek ile ifade etmek gerekirse, “… Çocuklar büyümeye başlar, koşar, arkadaşlarıyla birlikte oyun oynar…” ifadesinde kullanılan yinelemeler, anlatımı zenginleştirir.

Sessel Yineleme Örnekleri

  • Yağmur yağar, sular coşar bolluk bereketlik gelir.
  • Gökkuşağı çıktığında sanki çiçekler açıyor, ağaçlar gülüyor, kuşlar cıvıl cıvıl ötüyor.
  • Patronum her seferinde bugün gel, yarın gel, öbür gün gel diyerek maaşımı geciktiriyor.

Yukarıdaki yazımıda, konuyu detaylı olarak anlattık ve örnekleriylede pekiştirdik. Konu hakkında takıldığınız bir kısım olursa, yorum kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum yapın

1