Saptama Nedir? Saptama Bildiren Cümleler

Genellikle üniversite sınav hazırlıkları aşamasında sık karşılaştığımız saptama bildiren cümleler, sınavlarda karşımıza uzun paragraf sorularında daha yaygın çıkmaktadır. Sınav stresi ve uzun paragraflar olması belki saptama bildiren cümleler kullanılan soruları anlamamızı biraz zorlaştırır hale getirse de, bu tür cümleleri bulmak aslında çok kolaydır.

Saptama Nedir?

Sınava giren öğrenciler saptama nedir sorununun cevabını zihinlerinde sağlam bir şekilde tutmak için birçok siteyi ziyaret etmekte. Ancak birçok sitede verilen örneklerden dolayı kafa karışıklığı yaşansa da bu konuyu biz sizler için kolay bir şekilde açıklayacağız.
Ancak daha öncesinden kitap okuma alışkanlığı fazla olanlar, sıklıkla paragraf soruları çözerek egzersiz yapanlar, bu gibi soru paragraflarını çok daha iyi anlayacak ve soruları cevaplayabileceklerdir.

Saptama Bildiren Cümleler Nelerdir?

Anlatılan konunun temel öğesini, daha belirgin hale getirmek için kullanılan cümlelere, saptama bildiren cümleler denilmektedir.

Buna basit bir örnek verecek olursak, ‘Bugün balık tutmaya giderken, tüm ekip oldukça neşeliydi’ cümlesi, bu cümleyi kuran kişinin bugün balık tutmaya giderken yanındakiler hakkında belirttiği bir saptamayı göstermektedir.

Genellikle üniversite sınavlarında verilen bir paragrafta, hangi cümlede saptama yapıldığı ya da aşağıdaki hangi cümlelerde saptama yapılmıştır gibi soruların yer aldığı bilinmektedir. Sorulardaki paragrafların uzun olmasının sınav stresinin de etkisiyle sıvana giren kişiyi yanıltması, muhtemeldir. Bu sebeple daha öncesinden bu konuda egzersizler yapmak, oldukça faydalı olacaktır.

Bir konu içerisinde yer alan ve belirgin bir anlam ifade eden cümlelerin, bu tip cümleler olduğunu anlamak kolaydır. Ancak aynı konu içerisinde saptamaya yakın cümlelerin kurulmuş olması, kafa karışıklığına neden olabilmektedir. Bu nedenle bu soruları hemen cevaplamak yerine, normal soruları cevapladıktan sonra en sona bırakmak, daha fazla düşünme zamanınız olması açısından önemlidir.

Saptama Bildiren Cümlelere Paragraflı Örnekler

Aşağıda verilen kısa paragraflar içerisindeki koyu yazılmış cümleler, saptama bildiren cümleler olup bu cümleleri konuyla ilgili örnek alabilirsiniz.

Kişisel gelişimin en önemli süreçlerinden birisi olan ergenlik dönemi, her insanın yaşadığı en doğal süreçler arasında yer almaktadır. Bu dönemde duygu ve düşüncelerin değiştiği bilinmekle beraber, fiziksel değişikliklerinde en fazla görülebileceği bir dönem olduğunu söylemek mümkündür. Ergenlik dönemi içerisinde bulunan bireyler, gelecekleriyle ilgili kaygı duymaktan olumsuz etkileniyorlar. Bu etki farklı sorunlarında sebebi olarak, ilerleyen süreçte bu bireylerin karşısına çıkmaktadır.

Yukarıdaki paragrafta, ergenlik dönemindeki gençler için kesin dille bir saptama yapıldığını görüyoruz.

Sınavlara çalışırken, birtakım kıstasları değerlendirmek gerekir. Bu kıstaslardan birisi de, sınavlar yapılmadan bir hafta kadar önce çalışmaların azaltılması ya da durdurulmasıdır. Çünkü sınavlara çalışmayı bu sürede bırakmayan kişilerin, sınav esnasında kafası karışıyor. Bu kafa karışıklığı, sınavları etkileyebilecek faktörler arasında gösterilmektedir.

Yukarıda ise, sınavlar yakınken sınavlara çalışmayı bırakmayan öğrencilerin, sınav esnasında kafalarının karıştığına dair bir saptama cümlesi bulunmaktadır.

Türk edebiyatına önemli eserler bırakmış şair ve yazarlar, yıllar geçmesine rağmen hala ilgiyle takip ediliyor. Bu yazarlardan birisi de, Necip Fazıl Kısakürek’tir. Necip Fazıl Kısakürek, Türk edebiyatı için etkili birçok eser yazmış bir edebiyat insanıdır. Yıllar geçmesine rağmen, eserleri yeni çıkmış gibi ilgi görmektedir.

Yukarıdaysa Necip Fazıl Kısakürek’in Türk edebiyatı için birçok etkili eser yazmış bir yazar olduğu saptaması bulunmaktadır.

Herkes roman yazabilir. Ancak Ahmet Ümit’in yazdığı romanlar, okuyucuları daha farklı bir âleme sürüklemekte olup, kendisi muhteşem bir yazardır. Başka dünyalara sürüklenmek için, kendisinin yazmış olduğu bir roman kitabını alıp okumanız yeterlidir.

Yukarıda ise yazar Ahmet Ümit’in iyi bir roman yazarı olduğuna, yazdığı romanın etkileyici olmasına saptama yapılmaktadır.

Saptama bildiren cümleler hakkında, yukarıdakilere benzer örnekleri çoğaltmak mümkündür. Genellikle paragraf içerisinde konuya daha odaklı, daha fazla vurgu yapan cümleleri bunun için örnek gösterebiliriz.

“Saptama Nedir? Saptama Bildiren Cümleler” üzerine 5 yorum

  1. Rica ederiz. Saptama konusunda takıldığınız başka bir konu varsa dilediğiniz zaman aklınızdaki soruları sorabilirsiniz.

  2. Saptama konusunu gerçekten çok güzel anlatmışsınız. Teşekkürler.

  3. Çok teşekkür ederim. Sayenizde saptama konusunu öğrendim.

Yorum yapın

1