Sabit Fonksiyon Nedir ?

Üniversite sınavına hazırlanıyorsanız fonksiyon konusu hakkında az çok bilgiye sahipsinizdir. Bu yazımızda sizlere sabit fonksiyon nedir hakkında detaylı bilgi vermek istiyoruz. Eğer konu anlatım yazımızda aklınıza takılan herhangi bir yer varsa yorum kısmında bize sormaktan çekinmeyin. Meraklıyız.com ekibi olarak sorularınıza mümkün olan en kısa sürede sorularınıza yanıt vereceğiz. İyi okumalar dileriz.

Fonksiyon, matematikte bir kavramdır. Matematik dersinde de öğrencilerin karşısına gelen bir konudur. Fonksiyonun tanımı sorulduğunda bir makinenin çalışması örnek verilebilir. Çünkü fonksiyonda tıpkı bu şekilde çalışmaktadır. Bir makineye bir emir verdiğinizde makine o emri işler ve kuralına göre bir sonucu ortaya çıkarır. Fonksiyonlar da bu görevi görür.

Fonksiyonlarda iki adet küme vardır. (Bileşke fonksiyonlarda daha fazla küme olabilir.) Bir kümenin adı tanım kümesi, diğer kümenin adı ise görüntü kümesidir. Tanım kümesindeki elemanlar, fonksiyonun içinden geçerek görüntü kümesinde bir sonuca ulaşır.

Fonksiyon üç adımdan oluşur: Giriş, işlem ve çıkış. Giriş kısmı, tanım kümesinde; işlem kısmı, fonksiyonda; çıkış kısmı ise görüntü kümesinde görülür.

Bir fonksiyon gösterimi şu şekilde yapılır: f(x). Bu çoğu zaman değişebilir. Fonksiyonlar değer alabilir. Fonksiyonların da kendine göre belli başlı kuralları ve türleri vardır. Biz bu yazımızda sabit fonksiyon nedir onu öğreneceğiz.

Sabit Fonksiyon nedir?

Sabit fonksiyon, tanım kümesinde hangi eleman olursa olsun görüntü kümesinde yalnızca bir elemana çıkar. Örneğin fonksiyona 5 verdiğinizde sonuç 10 çıkar. Fonksiyona 1 verdiğinizde sonuç yine 10 çıkar. Fonksiyona kaç verirseniz verin sonuç hep 10 çıkacaktır. Sabit fonksiyonda kural bu şekilde işler.

Sabit fonksiyon f(x) = k şeklinde gösterilir. Bu formülde x bilinmeyen, k ise sabit sayıdır. x’e hangi değeri verirseniz verin k sabiti sonuç olarak çıkacaktır. Sabit fonksiyonda görüntü kümesinde tek eleman olur.

Yorum yapın