Sabahattin Ali Kuyucaklı Yusuf Kısa Özet

Türk Edebiyatı için oldukça önemli bir konuma sahip olan Sabahattin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf romanı; Türkiye’nin yaşadığı birçok sorunu ele alan ve oldukça cesaretli satırlar ile yazılan bir romandır. Kuyucaklı Yusuf romanına kadar birçok sorunun üstü kapatılırken ilk kez bu romanda dönemin sorunları açık bir şekilde ortaya dökülmüştür. Romanın değindiği en önemli konulardan birisi ise Batılılaşma sorunudur. Ezilmekte olan köy halklarının ve aynı zamanda toplumsal olarak sekteye uğrayan tarafların; bu sorunu yaşayan biri tarafından anlatılıyor olması romanı çok daha etkili bir hale getirmeyi başarmıştır.

Pin

Kuyucaklı Yusuf Önemli Karakterler

Karakterler;

  • Yusuf; oldukça fakir bir çocuktur ve halkın içindendir. Ailesini kaybetmiştir. Güven sorunları olan ancak oldukça cesur birisidir.
  • Kaymakam; Muazzez’in babası. Ailesini seven bir karakterdir. Samimi ve aynı zamanda sevecen, şefkatli bir yanı vardır.
  • Muazzez; Yusuf’un karısıdır. Sade ve iyi niyetli biridir.
  • Şahende Hanım; kötülüğün simgesidir. Kaymakamla karşı karşıya gelir. Kindar ve aynı zamanda kötü kalpli biridir.
  • Şakir; Külhanbey olarak bilinir. Kabadayı ve aynı zamanda ahlaksız bir karakterdir.

 

Kuyucaklı Yusuf Kısa Özet

 

Kuyucakta doğan Yusuf; köylerini haydutların basması ile ailesiz kalır. Baskında bütün ailesi öldürülür. Kaymakam Yusuf’un durumunu görmüş ve onu yanına almış, onu evlat edinmiştir. Lakabı doğduğu yer Kuyucak olduğu için Kuyucaklı Yusuf olmuştur.

Yusuf; Kaymakam tarafından baba şefkati ile yetiştirilse de Şahende Hanım sürekli olarak Yusuf’u hırpalar. Yusuf yaşadığı olaylardan sonra dış dünyaya karşı oldukça sert birisidir ve bu durumu çok zeki olmasına rağmen okumasına engel olmuştur. Yusuf bir süre sonra Muazzez ile birlikte başladığı eğitim hayatını sonlandıracaktır.

Yusuf zaman içinde genç bir adam olur ve artık Muazzez’e olan hislerinin arttığını fark eder. Konu Muazzez olduğu zaman Şahende Hanım’a dahi güvenmemektedir. Muazzez onun için bütün kötülüklerden korunması gereken bir varlıktır. Muazzez ve Yusuf birlikte gittikleri bayram yerinde Şakir ile karşılaşırlar. Şakir’in Muazzez’e laf atması ile birlikte başlayan gerilim artar ve Yusuf, Şakir’i döver.

Bu olayın ardından Şakir artık Muazzez ile olmak için her yolu deneyecektir. Şakir’in Muazzez ile bu denli ilgilenmesinin bir diğer nedeni de Muazzez’in zengin oluşudur. İstediği her şeyi elde etmeye alışık olan Şakir bir plan hazırlar ve Kaymakam ile kumar oynar. Kaymakam’ın büyük bir borç ile masadan kalkmasını sağlar. Kaymakam pişmandır ve ne yapacağını bilemezken Şakir bir teklifte bulunur; kızı Muazzez’i Kaymakam’dan ister. Kaymakam’da çaresiz bir şekilde teklifi kabul eder.

Yusuf durumu öğrenir. Hemen bakkala giderek borcu alır ve Şakir’e ödeme yapar. Ancak bu durum Muazzez’i kurtarmaya yetmez çünkü bu seferde Muazzez bakkal ile evlenmek zorunda kalacaktır. Muazzez ile olmak için her yolu denemeye karar veren Şakir ise düğün günü kaza gibi gösterdiği bir kurgu içerisinde bakkalın ölmesini sağlar. Şakir’in yaptığı anlaşılır ancak oldukça güçlü olduğu için ceza almadan kurtulur. Şakir düzenli olarak aileye baskı yaparak Muazzez’i almak ister.

Yusuf, Muazzez’i her gün biraz daha fazla severken; Şahende Hanım ise Yusuf’tan her gün biraz daha nefret eder. Yusuf fakirdir. Bu asla söylenmese de Şahende Hanım için Yusuf’tan nefret etmeye yeterli bir sebeptir. Ancak bir gün beklenmeyen bir gelişme yaşanır ve Muazzez Yusuf’a içini açar. Onu çok sevdiğini anlatır. Yusuf şok olur çünkü bu asla beklediği bir durum değildir. Yusuf’un hayalleri artık gerçektir.

Yusuf ile Muazzez’in birbirine ilgisi olduğunu öğrenen Şahende Hanım; kızını Yusuf’a vermek istemez. Bunun yerine Şakir ile evlenmesine razı olacak kadar Yusuf’tan nefret etmektedir. Muazzez annesinin Şakir ile görüşmesini istemesi ile birlikte Yusuf ile birlikte kaçar. Yusuf Muazzez ile evlenir.

Şahende Hanım evliliği duyduğunda ikisini de asla affetmez. Her zaman intikam almak ister. Kaymakam ile kızının Yusuf ile evlenmesinden oldukça mutludur. Yusuf’un işe girmesini ve evini kurmasını sağlar. Kaymakam bir süre sonra kalp krizi nedeniyle olur. Bu durum Yusuf ve Muazzez’i de etkileyecektir.

Şakir ile Şahende Hanım artık kinlerini rahat bir şekilde gösterme fırsatı bulurlar. Yusuf’un çalıştığı yerde pozisyonu değişir. Onu Gezici Köy Tahsildarlığı’na sokarlar. Yeni Kaymakam ise Şahende Hanım ile Şakir ne derse onu yapmaktadır. Artık Şahende Hanım’ın evi büyük partiler düzenlenen bir keyif evi haline gelir. Şahende Hanım; Muazzez’in de fuhuş yapmasını istemektedir. Olay zaman içinde yayılır ve Yusuf’a da haber gider.

Yusuf hızlı bir şekilde köye döner. Olayı bütün çıplaklığı ile görür. Karısı kötü emelleri alet olmuştur. Yusuf bu durum karşısında sakin kalamaz ve Şakir’i, Şahende Hanım’ı ve Kaymakam’ı öldürür. Karısına da kıyan Yusuf; onun ağır yaralanmasına neden olmuştur. Yine de ona kıyamaz ve kucaklar şehir dışına götürür. Karısı yolda olur. Muazzezin öldüğünü fark eden Yusuf; onu bir çukura gömer ve o günden sonra kimse Yusuf’u görmez.

Yorum yapın

5