Panik Atak Nedir? Belirtileri?

Panik atak ruhsal olarak başlamaktadır ve fiziksel etkilerle devam etmektedir. Panik atak, aniden bastıran endişe atağı, endişe nöbetidir. Bu endişe on dakika içinde tırmanır tırmanır, en üst noktasına vurur ve ondan sonra yavaş yavaş azalarak kaybolur. Panik halinde çok şiddetli duygular yaşarız. Zaman zaman birçoğumuza uğrayan ve çok sıkıntı verici bir durum olan panik atak,hayat kalitemizi ciddi anlamda düşürür. Panik atağı olan kişi, evden çıkamaz hale gelebilir, atak gelecek korkusuyla çarşıya, pazara gidemeyebilir, otobüslere binemeyebilir, yardım almanın zor olacağı yerlere girmekten kaçınabilir, yalnız kalamaz, hep yanında birilerinin olmasını ister. İlk olarak aniden, nedeni belli olmayan bir şekilde yoğun kaygı başlar.  Bu kaygının nedeni o an için her ne kadar belirsiz olsa da, yaşamınızda meydana gelen stresli olaylar panik atağı tetikleye bilmektedir. Bu kaygıların ne zaman ortaya çıkacağı belli olmamaktadır. Bazen araba kullanmaktayken, bazen kalabalık bir alışveriş merkezinde gezerken, bazen TV seyrederken ve bazen uyku esnasında bile panik atak yaşanabilmektedir.

Panik Atak NedirPin

PANİK ATAK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hızlanan kalp atışı ve aşırı kaygı, panik atak belirtilerindendir. Aynı zaman da bu belirtilere nefes darlığı, baş dönmesi, terleme, karıncalanma ve göğüs bölgesinde sıkışma da eşlik edebilmektedir.

Panik atak belirtileri, kalp krizi belirtileri ile sıkça karıştırılmaktadır. Çoğu insan hayatı boyunca yaklaşık olarak 2-3 panik atak yaşayabilir ve bu atağa yol açan stresli durumdan kurtulduktan sonra bu ataklar kesilir.

Eğer panik ataklar sıklaşıyorsa ve korku/kaygı periyotları artmakta ise, buna ‘‘Panik Bozukluk’’adı verilir ve bu bozukluk profesyonel tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır.

İLK BAKIŞTA PANİK ATAK BELİRTİLERİ

Parmak uçlarında uyuşma veyahut karıncalanma

Ölüm korkusu

Delirme korkusu

Kaçma isteği

Terlemeler

Bulunulan ortamdan kopma, gerçek dışı hissetme durumu

Boğuluyormuş gibi hissetme

PANİK ATAK TEDAVİSİNDE NE TÜR İLAÇLAR KULLANILMAKTADIR?

Antidepresanlar ve benzodiyazepinler panik atak tedavisinde kullanılan ilaçlardandır.Fakat “benzo di yazepinler”, yaklaşık 2-4 hafta arası kullanımdan sonra alışkanlığa yol açmaktadır ve kısa süreli olarak hastalara verilmektedir. Kullanılan ilaçlar sayesinde serotonin olması gereken seviyeye çıkarılır ve ilaçlar etkisini birkaç hafta içerisinde göstermeye başlar.

Uyarı: Yazımız bilgilendirme amaçlıdır, doğru sonuçlar , belirtiler için hastaneye gitmelisiniz.

Yorum yapın

1