Mektup Nasıl Yazılır?

İnternet ve teknolojinin gelişmesi ile beraber yavaş yavaş tarihe gömülen mektup, günümüzde çok az da olsa kullanılmaya devam etmektedir. Arkadaş grupları eskiyi canlandırmak, birbirleri ile güzel bir şekilde iletişim kurmak amacı ile mektup yazmak istediğini, bu nedenle Mektup Nasıl Yazılır? sorusuna cevaplar aradıklarını görmekteyiz. Bazı durumlarda çalışanlar ya da şirketler, birbirleri ile daha iyi iletişim olabilmesi adına mektup kullanmakta olup gelenekleri yaşatmaya çalıştıklarını söyleyebiliriz. Eskiden gelen nesil, teknoloji ile sonradan tanışmalarından dolayı mektubun nasıl yazılacağını bilmektedir. Günümüz nesli ise çoğunlukla internet üzerinden Mektup Nasıl Yazılır? şeklinde sorular sormaktadır. Bu yazımız içerisinde bir mektubun nasıl yazıldığından bahsederek uyulması gereken adımları dile getirmeye çalışacağız.

Mektup Nasıl Yazılır?

  • Mektuba başlarken daha ilk satırda iken yazının kime yazılacağını, nasıl hitap edileceğini açıkça belirtmeniz gerekmektedir. Eğer uzun bir yazı hazırlayacaksınız yazının ara bölümlerinde mektup yazdığınız kişiye seslendirmelerde bulunabilirsiniz. (Sevgili Mehmet, nasılsın?)
  • Hitab ve kendini tanıtma bölümü ön giriş olarak adlandırılmaktadır. Asıl giriş bölümünde ise ilk olarak mektubun hangi amaç ile yazıldığının belirtilmesi gerekmektedir.  Bu bölümle belirtilen amaç, ileriki bölümlerin akıcı ve düzenli ilerlemesine olanak sağlamaktadır.
  • Giriş bölümünde amacını belirten kişi, gelişme bölümünde ise mektup içerisinde belirtmek istediği herşeyi yazmalıdır. Bu bölümün kısa tutulmasından ziyade uzun uzadıya iç dökülecek her ayrıntının dile getirilmesi gereken bir bölüm olduğunu söyleyebiliriz. Bu alanda söylenmesi gereken ne giriş ne de sonuç bölümünde söylenmelidir. Bir mektubun asıl anlatılmak istenen noktasının burası olduğunu söyleyebiliriz.
  • Sonuç bölümünde ise mektubunuzda samimi duygulanır ise son mesajlarınızı, var ise selam göndermek istediğiniz kişilerden bahsedebilir, mektup yazdığınız kişiye sevgilerinizi sunabilirsiniz.
  • Tüm aşamalar bittiğinde mektubunuz artık tamamen yazıldığına emin olduğunuzda da sağ alt köşeye adınızı, soy adınızı, yazının yazıldığı tarih ile beraber imzanızı atmanız durumunda gerçek bir mektup yazmış olursunuz.

Kurallara uygun bir şekilde kimsenin mektup yazdığını artık düşünmüyoruz. Birçok kişi baştan savma, karışık, duygu ve anlam bütünlüğü olmayan yazılar yazıp göndermekte. İnternetten araştırma yaparak sonuca ulaşmak isteyen birçok kişinin bu şekilde düzgün mektup türleri oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Yorum yapın

1