Mehmet Akif Ersoy Kısaca Hayatı

Türk dünyasının önde gelen isimleri arasında yer alan Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı gibi oldukça milli bir eseri kaleme alarak Türk milletine armağan etmiştir. Unutulmaması, unutturulmaması gereken bir kişilik olan Mehmet Akif Ersoy, bugün meraklı platform olarak gündemimizde yer alıyor. Yeni nesillerin de bilgilenebilmesi için bu yazımız içerisinde Mehmet Akif Ersoy kimdir, Mehmet Akif Ersoy kısaca hayatı konularına değinmeyi çalışacağız.

Mehmet Akif Ersoy Kimdir?

Mehmet Akif Ersoy Kısaca HayatıPin
Mehmet Akif Ersoy Kısaca Hayatı

Mehmet Akif Ersoy, Türk Edebiyatının önde gelen şairleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda hem öğretmen hem de Kur’an hafızı olan bir Mütercimdir. Bununla birlikte veteriner hekim olan Mehmet Akif Ersoy, başta Anadolu olmak üzere Arabistan ve Trakya topraklarında yaşamış, buradaki halk ile içli dışlı hale gelmiştir. Halk içinde yaşamasından dolayı yaşanılan sorunları çok yakından izlemiş olan Mehmet Akif Ersoy, bu topraklarda gördüklerini şiirleri içerisine de yansıtmıştır**. Türkiye Cumhuriyeti, 2011 yılında Mehmet Akif Ersoy yılı olarak kabul etmesi, bu muazzam kişiliğin ölümsüz hale gelmesine büyük oranda katkı sağlamıştır.

Mehmet Akif Ersoy Kısaca Hayatı

20 Aralık 1873 tarihinde İstanbul’un Karagümrük Mahallesi’nde dünyaya gelen Mehmet Akif Ersoy’un asıl ismi Mehmet Ragif’dir. Eğitim hayatına ilk olarak İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan Emir Buhari Mahalle mektebinde başlayan Mehmet Akif Ersoy, 2 yıl gibi bir süre bu mektepte okuduktan sonra Fatih İptidai mektebine geçerek burada kaldığı yerden eğitimine devam etmiştir. Bu esnada aldığı Arapça dil eğitimi, Mehmet Akif’in bir edebi kimliğe kavuşmasına büyük oranda katkı sağlamıştır.

Mehmet Akif Ersoy Kısaca HayatıPin
Mehmet Akif Ersoy Kısaca Hayatı

İlkokulu bitirdikten sonra Fatih Merkez Rüştiyesine başlayan mehmet Akif Ersoy, Arapça diline ek olarak Fransızca ve Farsça dillerinde de kendini geliştirmeye başlamıştır. Orta okula başladığı sırada babasının vefat etmesi, ailesinin büyük oranda geçim sıkıntısı yaşanmasına neden olmuştur. Yaşanan maddi sıkıntılar Mehmet Akif’in de meslek seçimine büyük oranda etki etmiştir. Lise eğitimine Ziraat ve Baytar mektebinde tamamlayan Mehmet Akif, uzun bir süre ziraat ve baytarlık alanında çalışmıştır.

Mehmet Akif Ersoy’un Çalışma Hayatı

Mehmet Aktif, Ziraat ve Baytar Mektebinden mezun olduktan sonra 1893 – 1913 yıllarını Ziraat Bakanlığında memur olarak sürdürmüştür. Bu süreç içerisinde Arabistan başta olmak üzere Arnavutluk, Anadolu, Trakya’da müfettişlik yaparak halk ile kaynaşmış, burada halkın sorunlarını yönelik çözümler üretmeye çalışmıştır. İlerleyen meslek deneyimi sayesinde birçok alanda bilgi ve deneyim sahibi olan Mehmet Akif Ersoy, Ziraat Mektebi içerisinde Osmanlı Edebiyatı ile ilgili dersler vermeye başlamıştır. 2. Meşrutiyet’in ilanı ile İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne üye olan Mehmet Akif Ersoy almış olduğu bu karar ile hayatın en büyük dönüm noktalarından birisini yaşamıştır.

Mehmet Akif Ersoy Kısaca HayatıPin
Mehmet Akif Ersoy Kısaca Hayatı

Edebiyat ile giderek daha yakın bir ilişki kurmaya başlayan Mehmet Akif Ersoy, hayatı boyunca birçok şiir kaleme alarak çeşitli gazete ve dergilerde yayına sunmuştur. 1908 yılında Sırat’ı Müstakim dergisinde başyazarlık görevine başlamış, yıllarca edindiği bilgi ve tecrübeleri iyi bir şekilde bu dergi üzerinden halka yansıtmaya çalışmıştır. Cumhuriyet ilan edilmeden önce siyasete de atılan Mehmet Akif Ersoy ilk olarak Burdur’da milletvekilliği görevine getirilmiştir. Cumhuriyet ilan edildikten sonra bu görevini bırakan Ersoy, Mısır’a yerleşerek bu ülkede Türkçe dersler vermeye çalışmıştır. Mısır’da görev yaptığı esnada yakalandığı karaciğer rahatsızlığı Mehmet Akif Ersoy’un hayatına mal olmuştur. Hava değişimi için ilk önce Lübnana daha sonrasında ise İstanbul’a gelerek bir süre daha hastalıkla mücadele etmiştir. 27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul’da vefat eden Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı sayesinde hemen hemen her gün kalbimizde yaşamaya devam ediyor.

Yorum yapın

5