Manganat Formülü

Manganat bir kök iyondur. Yani iki ayrı elementin atomundan meydana gelmiştir. Tüm iyonlar + veya – değer alabilir. Eğer elektron veren bir iyonsa + değerlik alır. Elektron aldıysa ise – yüklü olacaktır.

Kök iyonların formülleri yazılırken önce katyon sonra anyon yazılmalıdır.

Manganat formülü → MnO₄⁻²

Anyonik bir kök olan manganatın – yük alması onun bir anyon olduğunu belirtir.

manganat formülüPin

Manganat, her iki protonun manganik asitten uzaklaştırılmasıyla elde edilen iki değerlikli bir inorganik anyondur.

Manganat, atom numarası 25, sembolü Mn olan bir adet Mangan ya da Manganez olan element ile atom numarası 8 olan, sembolü O olan 4 tane oksijen atomunun birleşimi ile oluşmuştur. Anyonlar ve katyonlar kendi aralarında çok çeşitli bileşik oluşturmaktadırlar. Manganatın da bazı bileşikleri mevcuttur.

Potasyum manganat formülü K2(MnO4) şeklindedir. Potasyum K+1, manganat (MnO4)-2; potasyumun +1 yükü manganata, manganatın -2 yükü potasyuma geçmiştir.

Sodyum manganat formülü; Na2(MnO4) olarak bilinmektedir. Sodyum Na+1, manganat (MnO4)-2; sodyumun +1 yükü manganata, manganatın -2 yükü sodyuma geçer.

Manganat ile Permanganat Farkı

Sıklıkla merak edilen ve öğrenciler tarafından karıştırılan bir diğer konu da permanganat ve manganat arasındaki farkın ne olduğudur.

En basit şekliyle manganat negatif yüklü bir iyondur. Permanganat ise içerisinde manganat bulunduran bileşiklerin genel adıdır. Permanganat formülü KMnO₄ şeklindedir. Yükseltgenleri farklı değerlidir.

Kimyada ve tıpta sıklıkla kullanılan potasyum permanganat, kristal yapılı bir tuzdur. Tıpta özellikle salgınlarda mikrop öldürücü olarak kullanılmaktadır. Boyahanelerde ise renk açıcı olarak kullanılabilir. İnsan vücuduna değdiğinde leke oluşturur fakat zamanla bu kahverengi leke geçer. Mangan reaktifleri olan basit manganat veya manganat reaktifleri, organik sentezde çok az uygulama ile çok güçlü ve seçici olmayan oksidanlar olarak bilinmektedirler.

“Manganat Formülü” üzerine bir yorum

Yorum yapın

1