Kaplama Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş problemleri, çeşitli etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte son yıllarda diş problemleri için farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Tedavi yöntemleri arasında yer alan kaplama dişler, bazı nedenlere bağlı olarak ağrıyabilir. Çeşitleri bulunan kaplama diş tedavisi yönteminden sonra dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır. Peki, kaplama diş ağrısı nasıl geçer? İşte kaplama diş ağrısı ile ilgili ayrıntılar:

Kaplama Diş Ağrısı Nedir?

Diş problemleri için en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri olan kaplama diş, dişin çok ciddi seviyede aşınması ve erozyon yaşaması durumlarında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hem estetik açıdan hem de sağlık açısından birçok kişi tarafından tercih edilen bu yöntemde diş sökülmeden üzerine kaplama yapılır. Kaplama yapıldıktan sonra bazı nedenlere bağlı olarak dişlerde ağrı hissedilebilir.

Vücudun dişe alışma süreci de göz önüne alındığında tedaviden sonra dişlerde ağrı hissedilmesi normal bir durumdur. Diş kaplama, temelde kişinin kendi dişinin üzerine uygulanan özel bir maddeden oluşur ve kaplama hassas dişler üzerine yapıldığı için tedavi sonrasında bazı problemler ortaya çıkabilir. Bu problemlerin başında dişlerde yaşanan ağrılar ve hassasiyetler vardır.

Pin

Kaplama Diş Ağrısı Nedenleri

Kaplama diş tedavisinden sonra dişlerde hissedilen ağrıların farklı sebepleri vardır. Diş kaplama işleminden sonra hastanın, çok soğuk ya da çok sıcak besinler tüketmesi, çok soğuk havalarda nefes alması ve gazlı içecekleri çok sık tüketmesi gibi durumlar kaplama dişlerin ağrımasına sebep olabilir. Bütün bu sebepler kaplama dişlerde ağrı ve hassasiyet oluşmasına sebep olur. Bunların haricinde kaplama diş tedavisi sonrasında sert cisim ve gıdalar dişlerle kırılmamalı, yumuşak ve sıvı gıdaların tüketilmesine özen gösterilmelidir. Bu şikayetlere sahip hastaların en kısa süre içerisinde gerekli olan tedaviye başlaması ve doktorun tavsiye ettiği şekilde sürece devam etmesi gerekir.

Kaplama diş ağrısının bir diğer sebebi de kesilen dişler üzerinde yapılan tedavinin, vücuda alışma sürecinin olmasıdır. Vücudun yeni dişlere alışma süresi yaklaşık olarak 1-2 hafta sürebilmektedir. Bu yüzden bu süreç içerisinde çok dikkatli olunmalı, dişlere zarar verecek olan şeylerden kaçınılmalıdır.

Kaplama Diş Ağrısı Belirtileri

Kaplama diş tedavisinde ilk önce kesilecek olan dişler, diş doktorunun yapmış olduğu uyuşturucu iğne ile uyuşturulur. Uyuşturucu iğnenin etkisinin geçmesinin ardından ise kaplama yapılan dişlerde ağrı hissedilmesi normaldir. Ağrıyan dişin belirtileri arasında sıcak ya da soğuk yiyecek tüketiminden sonra dişlerde oluşan hassasiyet vardır. Oluşan hassasiyetler ve sıcak ve soğuğa karşı duyarlı olma durumu kaplama diş ağrısı belirtileri arasındadır. Bu yüzden kaplama diş tedavisinden sonra sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenmek önemlidir. Hassasiyet ve yaşanan kaplama diş ağrıları en uzun 2-3 haftaya kadar geçmektedir. Bu süre sonucunda halen diş ağrısı veya diş ağrısı belirtileri yaşanıyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Pin

Kaplama Diş Ağrısı Tedavisi

Kaplama diş tedavisinden sonra vücudun yeni dişlere alışma süresi vardır. Bu süre birkaç hafta sürebilir. Bu süre zarfında dişlerde hassasiyet, ağrı ve çiğnemede zorluk gibi durumlarla karşılaşılabilir. Hassasiyetler sonucunda dişlerde ağrı görülmesi normal bir durumdur. Kaplama dişlerin tedavisi için şu yöntemler uygulanabilir:

Ağrı Kesici: Ağrı kesiciler ile ağrıyı bastırmak ve hafifletmek mümkündür. Ağrı kesiciler ile birlikte alınacak olan antibiyotikler mutlaka doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesici ve diğer ilaçları belirtildiği şekilde kullanmak diş kaplama ağrısı tedavisinde önemlidir. Yüksek etkili olan ağrı kesiciler, diş ağrısını yaklaşık olarak 6-10 saate kadar geçirebilmektedir. Dişte oluşan ağrı iltihaplı bir ağrı ise doktorun tavsiye ettiği antibiyotik kullanılmalıdır.

Buz Uygulaması: Doktorunuzun önermiş olduğu ağrı kesiciler ve antibiyotikler haricinde evinizde uygulayabileceğiniz yöntemler de vardır. Buz uygulaması, ağrıyan dişlerin uyuşmasını sağlayarak ağrının geçmesine yardımcı olacaktır. Buz uygulaması için ilk önce bir parça bezin içerisine bir tane buz parçasını sarın. Ağrıyan dişinizin olduğu bölgeye yanak kısmı üzerine beze sarılmış olan buzu yaklaşık olarak 10 dakika tutun. Kaplama diş ağrısı bu yöntemden sonra geçecektir.

Karanfil çiğnemek, karanfil yağı kullanmak ve tuzlu su gargarası yapmak da uygulanabilecek olan yöntemler arasında yer almaktadır.

Bunların haricinde kaplama yapıldıktan sonra yemek yeme esnasında fark edilmeden ısırılan ve ağrıya sebebiyet veren yerler için de protez kenarları özel bir işlemle diş hekimi tarafından düzeltilebilir. Kaplama sonrasında, diş bakımı doğru ve düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Kaplamanın ömrünü uzatmak da yine yapılacak olan ağız bakımına göre uzayabilmektedir.

Kaplama Diş Ağrısı Bitkisel Tedavi

Kaplama diş ağrısı problemlerinde bazı bitkisel tedaviler ağrının hafiflemesini veya tamamen geçmesini sağlamaktadır.

Karanfil Tedavisi: Günümüzde yaşanan diş ağrılarında en çok tercih edilen yöntemler arasında karanfil ve karanfil yağı bulunmaktadır. Diş ağrılarını geçirmede son derece etkili olan karanfil, kaplama diş ağrılarını geçirmek için de kullanılabilir. Karanfil’i kaplama diş ağrısında kullanmak için şu adımları uygulayın:

1 adet karanfili iyice öğütün ve üzerine birkaç damla kadar su ekleyerek karıştırın. Ardından ağrıyan kaplama diş ya da dişlerinizin üzerine karışımı doğrudan uygulayın ve yaklaşık olarak 10 dakika kadar bekletin. Bu işlemden sonra ağzınızı ılık ve tuzlu su ile yıkayın.

Karanfil tedavisinin yanı sıra karanfil yağı da kaplama diş ağrılarında kullanılabilir. Bu aşamada karanfil yağını bir pamuk yardımı ile diş üzerine uygulayabilirsiniz. Bu yöntemler sonucunda ağrının tamamen geçmesi mümkündür.
Pin

Kaplama Diş Ağrısı Hangi Bölüm Bakar?

Kaplama diş ağrısı şikayetlerinde ve yaşanan diş hassasiyetlerinde gidilmesi gereken bölüm prostodonti bölümüdür. Prostodonti bölümü, diş protezleri başta olmak üzere diş kaplama, diş köprüsü gibi işlemlerin uygulandığı bölümdür. Kaplama diş ağrıları için ilk önce genel diş sonrasında ise prostodonti bölümüne başvurulmalıdır. Sonrasında gerekli tedaviler hekim tarafından belirlenir ve uygulanır.

Kaplama Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Kaplama diş ağrısı nasıl geçer sorusunun birçok cevabı vardır. Kaplama diş yapıldıktan sonra hissedilen ağrılar için, diş doktoru ağrı kesici ilaçlar yazmaktadır. Bu aşamada doktorun tavsiye etmiş olduğu ağrı kesici ilaçlar kullanılmalıdır. Ağrı kesicinin haricinde kaplama diş tedavisi uygulanan bölgelerin ağrıması durum unda karanfil gibi bitkisel yöntemler kullanılabilir. Bunların haricinde şu yöntemler uygulanabilir:

Tuzlu Su Gargarası: Tuzlu su gargarası ağrıyan kaplama dişler için son derece etkili bir yöntemdir. Ağrıyan bölgenin uyuşturulması için uygulanan bu yöntem, ağrıyan diş üzerine uygulanmalıdır. Gargara yapmak ağız bakımı açısından da oldukça önemlidir. Tuzlu su gargarası yöntemi, şu şekilde uygulanır:

Bir bardak suya 1 yemek kaşığı tuz ilave edilmelidir. Su, oda sıcaklığında olmalıdır. Tuzlu su iyice karıştırıldıktan sonra yudum yudum gargara yapılmalıdır. Yani birden bardak içerisinde ki tüm su bitirilmemelidir. Tuzlu su gargarası ağrıyan diş üzerine uygulanmalıdır. Ağrıyan bölgede uyuşukluk sağlayacak olan bu yöntem ile diş ağrısından kurtulmak mümkündür.

Kullanılan ağrı kesiciler ve uygulanan yöntemler kaplama dişin ağrısını geçirmediyse mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Ağrısı geçmeyen kaplama dişlerin farklı sebepleri olabilir.

Yorum yapın

4