Hamilelikte Çalışma Saatleri

Çalışmak durumunda kalan anne adayları, hamilelik süreci içerisinde iken ara ara doğumsal durumlardan ötürü rahatsızlık yaşayabilirler. Özellikle doğuma sayılı günler kalan anneler eğer senelik izinleri yok ise doğumlarına kadar çalıştırılmak durumunda bırakılmışlardır. Bu konunun son yıllarda gündeme gelmesinden dolayı gelen istekler devlette bazı konuların güncellenmesine neden olmuştur. Çalışan hamile kadınlar için mesai saatleri ve izinlerde düzenlemeler getirildiğini duyuran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu konunun daha da iyileştirilmesi için elinden gelenin en iyisini yapacağını ifade etmiştir. Bugün, bu yazımız içerisinde Hamilelikte Çalışma Saatleri hakkında bilgiler vermeye çalışarak bu konu hakkında merak edilen hususları ayrıntılı bir şekilde dile getirmeye çalışacağız.

Gerek devlet kurumlarında gerekse özel sektör içerisinde çalışan hamileler için bazı özel kuralların uygulanmaya başladığını söyleyebiliriz. Bu kurallardan bahsedecek olursak; öncelikle kadınlar, hamilelik ya da emzirme dönemlerinin başlaması ile birlikte iş veren kurumlarına bu konu hakkında bilgi vermesi gerekmekte. Eğer çalışan kadın sağlık raporu ile hamile olduğunu iş yerine kanıtlar ise doğum yapana kadar geçen süredeki gece mesailerinden tamamen izinli sayılmaktadır. Doğumun gerçekleşmesi ile beraber anneler, doğumdan sonraki 1 yıl süresinceye kadar da iş yerlerinden yine gece çalışmama izni alabilirler. Hamilelikte Çalışma Saatleri konusunda ayrıntılara girecek olursak; hamile bir kadın, bir gün içerisinde en fazla 7,5 saat çalışabilir. Saat durum iş yerlerine göre değişiklik göstermekte olup bazı yerlerde 6 saate kadar düşürülmektedir.

Anne adayları, hamilelik süreci içerisinde içerisinde iken yapacakları doktor görüşmeleri için sınırsız izin hakkına da sahip olmaktadırlar. Yapacakları izinler iş yerleri tarafından ücretli izin olarak kabul edileceklerdir. Özel sektör içerisinde yer alan işletmelerin eğer bu gibi haklara uymaması, anne adaylarına sahip oldukları izinleri vermemesi durumunda yargı sürecinin açık olduğunu söyleyebiliriz. Anne adayları, istemeleri durumunda tazminat davası açabilme, haklı fesih gibi haklara sahip olabilmektedirler. İş  verenler, hamile çalışanlarının işten çıkarırken hamilelik durumlarını gerekçe olarak gösteremediklerini, bu gibi durumlarda personellerini işten çıkarma haklarına da sahip olmadıklarını söyleyebiliriz. Son zamanlarda bazı iş yerlerinin kadın personellerini işe alırken hamile kalmayacağım yönünde sözleşme imzalattıklarına ilişkin şikayetler artması, bu konu üzerine de  çalışmalar başlatılmasına olanak sağlamış durumda.

“Hamilelikte Çalışma Saatleri” üzerine bir yorum

  1. Güzel ve detaylı bir yazı olmuş. Hamilelikte çalışma saatleri hakkında merak ettiğim bir konu vardı iletişim sayfasından soruyu sizlere yolladım.

Yorum yapın

1