Günlük Nasıl Yazılır?

İnsanların gün içerisinde başlarından geçen olay ve durumları yazıya aktarma olayına günlük denilmektedir. Gün içinde geçen olayları özet bir şekilde aktarılan edebi tür, edebiyat alanının en rahat yazılan bir alanı olarak gösterilmekte. Günlük yazan bir kişi yazmış olduğu yazıları sadece kendisinin okuması için yazar. Bu türde başkalarına okutma, paylaşma gibi bir durum kesinlikle bulunmamaktadır. Bazı kişiler günlük yazma durumu dert dökme, ağzı kapalı bir sırdaş, ruzname gibi isimlerle de adlandırmaktadır. Edebiyatımıza baktığımızda günlük yazma olayının aslında çok eskilere kadar dayandığını görmekteyiz. Edebiyatımızda ilk günlük Evliya Çelebi tarafından yazılan “seyahatname” olduğu ifade ediliyor. Modern anlamdaki ilk günlük ise tazminat dönemi ile başlamış, ilk etapta çok fazla gelişme gösterememiştir.

Türk edebiyatının paylaşmış olduğu ilk günlük alanındaki eseri 1898 yılında “Seyehat Jurnali” adı ile Direktör Ali Bey tarafından kaleme alınmıştır. Dünya edebiyatına baktığımızda ise günlük tutmanın geçmişi eski Yunan ve Latinlere kadar ilerlediğini görebiliriz. Günümüzde özellikle genç nesil tarafından başlatılan günlük yazma olayı çok fazla ilerlememektedir. Bir hevesle başlayan günlük tutma olayı bir kaç aydan sonra sona erdirilmesi olup sıkılarak bırakılmaktadır. Bunun nedeni ise birçok kişinin günlük yazmayı tam olarak bilmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu yazımız içerisinde Günlük Nasıl Yazılır? Aşamasını ayrıntılı olarak dile getirmeye çalışacağız.

Günlük Nasıl Yazılır?

  • Günlük, kişiye özel bir yazı olmasından dolayı okuyucu kaygısı güdülmeden, dikkate alınmadan yazılmalıdır.
  • Günlük Yazacak kişi, yazılarına uzun süre dayanabilecek bir defter ya da ajanda gibi güvenilir kağıtları yazmalıdır. Bu tür yazılar yazmadın amacı aslında uzun süre saklayıp daha sonra okumak içindir.
  • Günlük olarak yazılması gerektiğini, bu nedenle anlatımları biraz kısa olabileceğinden bahsedebiliriz.
  • Sıcağı sıcağına gün içerisinde aktarıldığında dolayı kişi yorumlarla neler yaptığından, ne gibi hatalar yaptığından bir sonraki günlerde dikkat etmesi gereken durumları yaz da günlük içerisinde bahsedebilir.
  • Yukarıda da belirttiğimiz üzere günlük yazan bir kişi yazdığı yazıları kesinlikle bir yerde paylaşma gibi kaygı gütmemektedir.

Günlük yazacak kişi yukarıdaki husulara dikkat ederek uzun süreli yazabileceği bir defter oluşturarak yaşantısını kaleme rahat bir şekilde dökebilmektedir.

Yorum yapın

1