Gezegenlerin İsimleri – Büyükten Küçüğe

Evrende yer alan birçok gezegen bulunmaktadır. Gök cisimlerine gezegen adının verilebilmesi için öncelikle gezegenin tanımını öğrenmek gerekir. Gezegen; kendisine ait bir ışığı bulunmayan ve bir yıldızın etrafında dönen cisimler olarak tanımlanabilir. Günümüzde bilinen tüm gezegenler yalnızca herhangi bir yıldızın değil aynı zamanda kendi etraflarında da belirli bir hızla dönmektedir. İlgili tanımlama Uluslararası Gökbilimi Birliği tarafından insanlıkla paylaşılmış bir bilgidir. Peki, günümüzde bilinen gezegenlerin küçükten büyüğe sıralanışı ya da gezegenlerin büyükten küçüğe sıralanışı nasıldır? Bilinen en küçük gezegen ve en büyük gezegen hangileridir?

Gezegenlerin Büyükten Küçüğe Sıralanışı

Tarihte gezegenler hakkında ilk tanımlama 1919 yılında yapılmıştır. İlgili tanıma göre 8 tane gezegen tanımlanırken bu gezegenler hakkında neredeyse hiçbir bilgi yer almamaktaydı. Teknolojinin hızlı gelişiminin vermiş olduğu etkiyle birlikte gezegenler hakkında mevcut bilgiler yenilenerek katlanmıştır. Gelişmiş uydu sistemleri ve robot teknolojileri sayesinde gezegenler detaylı bir şekilde incelenmeye başlanmış ve haklarında birçok bilgi edinilmiştir. Gezegenlerin büyüklük sıralaması ise elde edilen bilgilerin artmasıyla birlikte cevaplanmıştır. Merak edenler için gezegenlerin büyükten küçüğe sıralanışı şu şekildedir;

  1. Jüpiter
  2. Satürn
  3. Uranüs
  4. Neptün
  5. Dünya
  6. Venüs
  7. Mars
  8. Merkür

Gezegenler arasında en küçük gezegen Merkür, en büyük gezegen Jüpiter olarak tanımlanmıştır.

Gezegenler Hakkında İlginç Bilgiler

İnsanlar geçmişten günümüze Dünya dışında diğer gezegenler hakkında birçok konuyu merak etmiş ve araştırmıştır. Bu araştırmalar sırasında ilgili gezegenlere seyahat etmenin mümkün olup olmadığını dahi araştırmış insansız hava araçları yardımıyla ulaşmayı denemiştir. Aşağıda gezegenler hakkında kısa kısa birkaç nota ulaşabilirsiniz. İlgili sıralama gezegenlerin büyükten küçüğe sıralanışı ya da gezegenlerin küçükten büyüğe sıralanışı şeklinde değildir, karışık olarak sunulmuştur.

  • Dünya

Üzerinde yaşam olduğu bilinen güneş sistemimiz içerisinde yer alan tek gezegendir.

  • Merkür

Güneş sistemimiz içerisinde yer alan en küçük gezegendir. Gezegenin %40’ının demir olduğu bilinmektedir.

  • Mars

Dünya dışında yaşanılabileceği düşünülen gezegendir. Mars’ta mevsimlerin yaşandığı bilinmektedir. Materyal toplanmak amacıyla dünya dışında bir gezegene insansız hava aracı gönderilen ilk gezegendir.

  • Venüs

Dünyamıza en yakın gezegen Venüs’tür. Venüs’ün hareketi diğer gezegenlere göre farklılık gösteriyor olup saat yönündedir. Güneş sisteminde bilinen en sıcak gezegendir ve ortalama 462 derece sıcaklığa sahiptir.

  • Neptün

Güneş sistemimizde Plüton’dan sonra en uzak olan gezegendir. Güneşe uzaklığı yaklaşık olarak 4.503.000.000 kilometre olarak saptanmıştır. Neptün’ün yüzeyinde sıcaklık ortalama sıfırın altında 214 derece olduğu bilinmektedir.

  • Uranüs

Satürn ve Jüpiter’de olduğu gibi Uranüs’te bir gaz gezegen olarak bilinmektedir. Gazdan oluşmuş bir gezegen olarak bilinen Uranüs güneşin etrafında gerçekleştirmiş olduğu bir tam tur ortalama olarak 84 dünya yılına denk gelmektedir. Satürn gezegeninde yer alan halkalar kadar belirgin olmamasına karşın 13 adet halkası bulunmaktadır.

  • Satürn

Gazdan oluşan Satürn hakkında yapılan araştırmalar neticesinde çekirdeğinin kayadan oluştuğu tahmin edilmektedir. Etrafında yer alan halkalardan kendisini tanıyabilirsiniz.

  • Jüpiter

Güneş sistemimizde yer alan en büyük gezegen olma özelliğine sahip Jüpiter, bir gaz gezegen olarak da anılmaktadır. Kendisine ait 67 adet uydusu bulunmaktadır.

Yorum yapın

1