Deprem Nedir?

Deprem nedir, nasıl oluşur ve depremi neler tetikler gibi konular üzerine uzun bir yazı ele alacağız. Yerkabuğu içindeki ani kırılmalar, volkanların püskürme durumuna geçmesi sebebiyle titreşimlerin dalgalar halinde yayılıp doğal afet oluşturmasına deprem denir. Deprem ile ilgili olarak hepimiz sık sık bir şeyler duyarız ama çoğumuz, bu konunun nasıl gerçekleştiğini net olarak bilmiyor. Bu yüzden sizlere en özet haliyle öncelikle deprem nedir ve deprem nasıl oluşur sonrasında depremde yapılması gerekenler nelerdir gibi soruların cevabını sunmak istiyoruz. Bildiğiniz gibi depremler dünyanın oluşumundan beri var. Sismik yönden aktif olan yer altı tabakaların ardışık olarak ilerlediğini görüyoruz. Yurdumuz, dünyanın en etkin deprem hatları üzerinde kurulmuştur ve bu da haliyle geçmişten bugüne pek çok yıkıcı deprem yaratmıştır.

Bu yüzden dolayı halkımızın deprem konusunda bilinçlendirilmesi ve depreme yönelik tedbirlerin daha da arttırılması gerekmektedir.

deprem-nedirPin

Deprem Nasıl Oluşur?

Geçmişte olduğu gibi, bugün de yarın da depremler her zaman olacak ve bu da bizler için yıkıcı bir yöntem yaratmış olacaktır. Bunu kabul etmemiz ve bu durumla yaşamayı öğrenmemiz gerekmektedir. Yerkabuğunun içerisinde yer alan kırılmalar ile birlikte, ani olarak ortaya çıkan titreşim dalgaları bizlere depremi yaratır. Yani deprem, yer altında gerçekleşen ve güçlü kırılmalar ile ortaya çıkan çok güçlü bir doğa olayıdır diyebiliriz. Depremleri ölçen bilim dalına sismoloji denmektedir. Depremin oluşum sürelerini ve iç yapısını incelediğimiz zaman, jeofizik ve jeolojik çalışmaların ön plana çıktığını görebiliyoruz.

Depremin Sebepleri

Kıtaların ve okyanusların yüz yıllar içerisinde oluşmasının en büyük sebebi ve kaynağı depremlerdir. Depremler en alt katlarda olup, merkez üstünden yukarı doğru çıkar iken, aynı zamanda pek çok madenin de oluşmasını sağlamaktadır. Bu konuda deprem, onunla yaşamayı öğrenmemiz gereken bir doğa olayıdır değerli okurlarımız.

Türkiye’de ki Riskli Deprem Bölgeleri

Bildiğiniz üzere deprem çoğunlukla genç oluşumlu araziler üzerinde görülmektedir. Türkiyede bu tür arazi bölgesi üzerinde yer aldığı için deprem riski birçok ilde oldukça fazladır. Yüksek risk bölgelerinin başında Ege Bölgesi, Doğu bölgesi ve Marmara Bölgesi yer almaktadır.

Türkiyede’ki En Yüksek Şiddetli Depremler

Türkiye’de en yüksek şiddete sahip ilk 4 deprem aşağıdadır. 1939 Erzincan Depremi (7.9) 1976 Çaldıran Depremi (7.5) 1999 Gölcük Depremi (7.4 1999 Düzce Depremi (7.2) Ülkemizin bu kadar sık deprem faylarında yer alması ve daha önce büyük depremler yaşanması her zaman risk barındırdığını göstermektedir. Ayrıca depremde yapılması gerekenler nelerdir bunları çok iyi bilmeli ve yaşadığımız evlerin, binaların depreme karşı ne kadar riskli olduğunu öğrenmemiz gerekmektedir.

Yorum yapın

1