Dedemin Bakkalı Özeti

Hazırlamış olduğumuz Dedemin Bakkalı özeti en çok okunan kitaplar arasında yer almaktadır. Kitabın yazarı Şermin Çarkacı’nın daha önce yazdığı Oyuncu Anne kitabından sonra oluşan kitlesine Dedemin Bakkalı kitabı ile hoş bir öykü kitabı olarak okuması zevkli bir kitap sunuyor. Yazar bu kez kendi çocukluğundan kalma maceraları kaleme alıyor. Böylece yazarı çocukluğuna inerek, onun ne hissettiğini de anlamamıza yardımcı oluyor. Ayrıca kitap, çocuklara ticarette farklı bir bakış açısı kazandırmayı başarıyor. Yani yetişkinlerin yanı sıra çocukları da kapsayabilecek bir kitap olarak söyleyebiliriz. Dedemin Bakkalı özeti ile bu hoş öyküyü merak edenleri için kaleme aldık.

Dedemin Bakkalı Romanı Özeti

Şebnem 8 yaşlarında neşe ve hayat dolu bir çocuktu, ailesiyle beraber Bursa’nın bir köyünde yaşıyordu. Şebnem’in en sık duyduğu soru büyüyünce ne olacaksın şeklinde sorulan soruydu. Fakat o henüz buna karar verememişti. Bu işe sonunda bir lise yaparak başlamaya karar vermiş ve aklındaki meslekleri yazmıştı. Önce annesi gibi bir ev hanımı olabilir miyim fikrini düşündü, ancak evde bütün gün temizlik ve yemek yapmak ona göre bir iş değildi. Babası bir işçiydi. Babası gibi işçi olabilirdi, fakat o da bütün gün yorulduğunu ve her günün ne kadar yorucu olduğundan bahsediyordu. Bu iş de Şebnem için uygun görünmüyordu. Şebnem, polis de olabilirdi, öğretmen de olabilirdi. Ya da Şebnem belki de dedesi bir bakkal sahibi olabilirdi. Bu fikri düşününce Şebnem birden aydınlandı ve artık okuldan arta kalan zamanlarında dedesine çıraklık yapmaya başladı. Dedemin Bakkalı kitabının özeti Şebnemin bir bakkalcıya dönüşümüyle başlamaktadır.

Başlangıç #

Şebnem bir bakkalın yapması gereken işleri yavaş yavaş öğrenmeye başladı. Limon kolonyası doldurdu, şeker tarttı, bakkalı süpürdü, dükkanda biten malların yerine yenilerini koydu. Müşterilerle konuşmayı ve ilgilenmeyi öğrendi.  Şebnem’in dedesi sabah erken kalkar, sabah namazını kılar, bakkalı açar, gazete okuyup namaz vakitlerinde camiye gider ve uyurdu.  Bakkalda çalışmak, Şebnem’in hayata farklı bir bakış açısı kazanmasına neden olmuştur. O artık her zaman daha fazla iş yapma,  daha fazla para kazanma ve daha çok büyüme gibi icatlar yapmaya karar vermişti. Bir gün bakkala bir müşteri gelmiş ve içecek almak için kararsız kalmıştı. Bunun üzerine Şebnem ona seçenekler sunmuş olsa da, müşteri hiç birini kabul etmez ve Şebnem birkaç içeceği birbirine karıştırarak vişneli soda icadını bulmuştu. Fakat açık soda umduğu gibi pek tutmamış, açık olduğu için insanlar tercih etmemişti. Dedesi Şebnem’in yaptığı şeyi görünce çok kızdı ve Şebnem bir daha bu yola başvurmadı.

Bakkalda en çok sattıkları şeylerden biri de çekirdek idi. Çekirdek özellikle düğün olduğu zamanlar çok yüksek satış elde ediyorlardı. Bunun için çekirdekleri koyacakları kağıtlar yapılması gerekiyordu ve Şebnem’in aklına bir fikir gelir. Kağıtları yapıp çekirdekleri içine koymayı planladı. Böylece çok daha hızlı satış yapabileceklerdi. Bu fikir muhteşemdi. Çekirdekleri önceden yaptığı keselere koydu fakat kimse onun hazır çekirdeklerini satın almak istemedi, herkes açık çekirdek istiyordu. Şebnem müşterilerin isteklerine karşı gelemezdi. Dedesi ona yine kızmıştı ve çekirdekleri eski haline getirdi. Dedemin Bakkalı özetinin başlangıç kısmıyla, giriş yapmıştık. Şebnem artık gittikçe kendini geliştiriyor.

İlgi ve Alaka #1

Şebnem bir gün müşterileri önemsediğini göstermek için onlara bakkal ve kendisi hakkında olumlu, olumsuz düşüncelerini yazmalarını istedi. Bir gün dedesi içerideyken elinde kağıtlarla müşteriler geldi ve kağıtta Şebnem hakkında olumsuz şeyler yazmışlardı. Bu duruma Şebnem sinirlenmiş ve dedesi onu yine fırçalamıştı. Kimse Şebnem’i anlamıyordu. O dükkanı büyütmeye çalışıyordu. Kahveci dedesine gittiğinde aldırma koy bir oralet tarzında şeyler söylerdi. Şebnem orada da çalışıyordu ancak, dedesinin bakkalı gibi değildi onun için. Yine ve her defasında bakkala döneye devam ediyordu. Bakkalda dilediğince abur cubur yeme fırsatı vardı. Yediklerinin çöplerini daha uzak bir yere atsa dedesine yakalanmazdı. Yazın dedesi köye dondurma getirdiğinde köyde bayram havası oluyordu. Ancak elektrikler gittiğinde bu durumdan kötü etkileniyorlardı. Dedesi bu gibi durumlarda dondurmaları alıp, ilçede olan birinin dolabına koyduruyordu dondurmaları. Şebnem, yine dedesinin yokluğunda elektriklerin kesilmesiyle mumları olduğundan iki katı fiyatına satmaya çalışmış ve birkaç mum yakarak mumlara dikkat çekmeye çalışmıştı. Fakat kimse mum satın almadı ve dedesi yine ona kızdı. Tabii ki Dedemin Bakkalı kitabı özetinde baş karakter olarak anlattığımız Şebnem farlı şeyler düşünmektedir.

Memnuniyet #

Şebnem, bir gün yine satışları ve müşteri memnuniyetini arttırmaya karar vermiştir. Bütün kapaklı ürünlerin içerisine üstünde Afiyet Olsun yazılı kağıtlar yazarak yerleştirmişti. Fakat ne var ki müşteriler bu ürünlerin kullanılmış olduklarını düşünerek dedesine şikayette bulundular. Dedesi buna çok kızar. Bir gün köye zengin bir aile gelir, anne ve oğul araçtan inerek bakkala giriş yaparlar. Çocuk ne isterse annesi ona olumsuz cevap vererek ürünlerin sağlıksız olduklarını kendisinin de aynısını yapacağını dile getiriyordu. En sonunda bakkaldan eli boş şekilde çıktılar. Bunun üzerine Şebnem organik olarak adlandırılan şeyleri komşularından alarak bakkalda satabileceği fikri geldi. Hemen harekete geçer ve komşular birbirinden istiyormuşçasına, bakkalda satılacağından bahsetmeden, tarhana, turşu vs. aldı. Hatta halasına kurabiye yaptırdı. Köşesini de hazırladı. Dedesi yaptığını görene kadar her şey çok yolunda gidiyordu aslında. Dedesi işlerine yine engel oldu ve bu işi de beceremedi. Dedemin Bakkalı kitabının özetinde üzerinde durduğumuz diğer bir nokta inanç # kısmıdır.

İnanç #

Bu haylazlıklarının yanı sıra Şebnem iyi yürekli bir kız çocuğuydu. Bir ara telefon kulübesinde asker nişanlısıyla konuşan bir kıza jetonu yarı fiyatına satardı. Kavga ettiklerini duyduğunda bu fiyatı iki katına çıkarırdı. Köyde fakirlere zeytin, peynir dağıtırdı. Bunları da köyün en zenginin hesabına yazmamış olsaydı dedesi o kadar kızmazdı aslında. Şebnem, hasta teyzelere ilaç bile temin etmeye başlamıştı. Bir gün bir teyze bakkala gelip, onun şikâyetlerini ve sorunlarını dinledikten sonra rahatsızlıkların aynı olduğunu söyleyerek eve gidip bu ilaçlardan vermeye başlamıştı. Sağlık ocağına gitmeye üşenen yaşlı teyzeler artık onun uğrak yeri haline gelmişti. Bir gün bakkala köyün doktoru gelmiştir, dedesi de içerideydi ve tam o sırada yine teyzeler giriş yapmıştır. Herkesin içinde Şebnem’e ağrı, sızı ve şikâyetlerini anlatmaya koyuldular. Şebnem ne yapacağını bilemedi, kızardı, bozardı ve yine yakayı ele verdiğini anladı. Dedesi bir güzel azarladı onu, Doktor ise onu kenara çekip, okuyup doktor olması ve ancak o şekilde reçete yazabileceğini söyledi.  Şebnem, onlara yazar olacağını söyledi. Ona inanmış olsalar da o şimdi iki çocuk annesi bir yazar. Dedemin Bakkalı özetinde tüm bunları aktarmaya çalışsakta elbette kitabı okuyarak olayın içinde olmak farklı durumdur.

Dedemin Bakkalı Kitabı Ana Fikri

Çocukların ve çocuk kalanların, yetişkinler ve onları anlamayan kişiler tarafından köreltilen ya da kaybolan ilhamını konu almaktadır. Kişilerin çocuk hayallerini küçük görerek onların yok olan ideallerini konu almaktadır.

Dedemin Bakkalı Kitabını büyükler ve küçükler için özet geçerek, herkesin anlamasına yardımcı olmaya çalıştık.

Dedemin Bakkalı Kitabı Ana Karakter Özetleri

Şebnem: Romanın yazarı ve kitabın ana karakteridir.

Büyük olan Dede: Şebnem’in bakkal sahibi olan dedesidir.

Küçük Dede: Şebnem’in diğer dedesidir, bakkal sahibi dedesinden daha eğlenceli ve anlayışlıdır.

Dedemin Bakkalı Kitap Özeti – Şermin Çarkacı


Kitabın Yayınevi:
Taze Kitap

Yazar: Şermin Yaşar

Kitap Türü: Öykü/Hikâye

Dedemin Bakkalı kitabının özetini siz değerli okuyucularımıza aktardık. Kitabı okumanın bana çok güzel deneyimler kattığını söyleyebilirim. Zamanla diğer bilgileride konu altından sizlerle paylaşacağım. Eğer sizde paylaşmak isterseniz, konu altından düşüncelerinizi yazabilirsiniz.

“Dedemin Bakkalı Özeti” üzerine bir yorum

Yorum yapın

2