Cahit Külebi Kısaca Hayatı

Edebiyat dünyasının önemli isimlerinden birisi olan Cahit Külebi’yi ne kadar iyi tanıyorsunuz? Bu ismi daha önce duymamış olanlarınız muhakkak vardır diye düşünüyoruz. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazımızda Cahit Külebi Kimdir, Cahit Külebi kısaca hayatı hakkında bilgi vereceğiz. Tarihimizde önemli eserler bırakan bir kişilik olan Cahit Külebi, edebi kişiliği ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.

Cahit Külebi Kısaca Hayatı

1917 yılında Tokat ilimize bağlı Zile ilçesinin Çeltek köyünde dünyaya gelen Cahit Külebi, öğrenim hayatını İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirerek tamamlamıştır. Öncesinde Sivas Lisesi’nde öğrenim gören Külebi, hayatının bir bölümünü edebiyat öğretmenliği yaparak geçirmiştir. Öğretmenlik dönemi içerisinde Antalya Lisesi, Ankara Devlet Konservatuarı ve Ankara Gazi Lisesi gibi önemli okul ve kurumlarda öğretmenlik yaparak tamamlamıştır.

Hayatının ilerleyen dönemlerinde farklı birçok alanda ve yerde görev almıştır. Bunlar arasında TDK Genel Yazmanlığı, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı müfettişlik ve aynı kurumda Başmüfettişlik gibi görevlerde yer almaktadır. Cahit Külebi 20 Haziran 1997 yılında Ankara’da vefat etmiştir.

Cahit Külebi Edebi Kişiliği Hakkında Bilgi Kısaca

Cahit Külebi’nin edebi kişiliği kısaca yer verirken aynı zamanda Cahit Külebi’nin sanat anlayışı hakkında da birkaç noktaya değineceğiz.

  • İlk şiirlerini hece ölçüsüne uygun olarak kaleme alan Külebi, zamanla ahenk sağlayabilmek adına uyakları kullanmaktan vazgeçmemiş ve serbest şiir ile şiirler yazmaya devam etmiştir. Şiirleri incelendiğinde yarım uyak ve iç sesi sık sık görmek mümkündür.
  • Doğmuş olduğu toprağa olan özlemini, çocukluğunda yaşamış olduklarından kesitlerin yer aldığı hatıralar ve memleketinin güzel manzaralarına olan aşkını şiirlerinde dile getirmiştir. Cahit Külebi’nin kaleminden çıkan hemen hemen her şiir yoksulluğu ele alan bir temaya sahiptir. Zaman zaman ise bazı şiirlerinde karamsarlık ve güvensiz bir insanın hislerine rastlamakta mümkündür.
  • Cahit Külebi’nin kaleminden çıkan eserler 3 temel başlık altında incelenmektedir. Bunlar memleket şiirleri, destanlar ve aşk şiirleridir.
  • Cahit Külebi hayatı boyunca hatıra ve deneme türlerinde de eserler vermiştir. İlk şiirlerini ise 1938 yılında Gençlik Dergisinde “Nazmi Cahit” takma adını kullanarak halkla paylaşmıştır. İlerleyen dönemlerde Varlık, Sokak, İnsan, Türk Dili, Yaratış ve Kültür Dünyası gibi birçok dergide şiirlerini yayınlamaya devam etmiştir. Kendisine ait “Adamın Biri” ismini taşıyan şiir kitabını ise 1946 da çıkarmıştır.
  • Külebi, arı bir dil kullanarak oldukça temiz bir dil ile şiirlerini oluşturmaya çaba göstermiştir. Anadolu’nun eşsiz manzaralarını şiirlerinde işlemiş, memleketçi bir şairdir.
  • Şiirlerinde üslup ona göre çok önemli bir yer edinmiş ve dikkat ederek şiirlerini yazmıştır. Kendisine has oluşturduğu güzel betimlemeleri bulunmaktadır.
  • Şiirlerinde halk şiiri unsurlarını kullanan Külebi, söyleyişleriyle bizlere “Karacoğlan’ı” hatırlatmıştır.
  • Cahit Külebi’nin “Atatürk Kurtuluş Savaşında” ismini taşıyan şiiri daha sonrasında Nevit Kodallı tarafından “Atatürk Oratoryosu” ismiyle bestelenmiştir.
Yorum yapın

1