C-Panel Üzerinden Site Yedeği Nasıl Alınır?

İnternet sitelerinin çalışma mantığını daha önceki birçok yazımız içerisinde dile getirmiştik. Bir internet sitesi domain ve hosting üzerinden kullanıcılara hizmet vermektedir. İnternet sitesinin sahip olduğu tekil ziyaretçi trafiğine göre hosting kullanımı yerine çoğu zaman sanal sunucular ya da sunucu hizmetlerinden yararlanmakta. Bu işleri yeni adım atmış birçok kişi, sahip oldukları veri barındırma hizmetlerinin oldukça güçlü ve güvenilir olduğunu düşünür. Oysa; bir internet sitesi her saniye saldırı alabilecek bir potansiyele sahip olduğunu, bir anda tüm emeklerin silinebineceğini bilmektedirler. Sunucu ve hosting şirketleri, gerekli güvenliklere almasına karşın kullanıcıların kendi yedeklerini alma konusundaki sorumluluklarını üstlenmeyip herkesin kendi yedeğini kendisi almasını istemiştir. Bu nedenle bu yazımız içerisinde C-Panel Üzerinden Site Yedeği Nasıl Alınır? konusuna değinmeye çalışacağız. çalışacağız.

C-Panel üzerinden site yedeği almak için öncelikle şu bağlantı adresini ziyaret etmeniz gerekmektedir; “siteadresi.com:2082” yazıp girmeniz durumunda C-Panel paneline erişmiş olursunuz. Burada karşınıza gelen ekranlar üzerinden “Dosya(Files) kısmına giriş yapanız durumunda site dosyalarınızı ve yedeklerinizi görebilirsiniz. Bu bölüme giriş yapmanız durumunda karşınıza çıkan Yedek(Backup) bölümünü girerek C-Panel içerisinde yedek oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bununla birlikte aynı bölüm içerisinde yer alan Yedek Yükleme Sihirbazı(Backup Wizard) bölümüne girmeniz durumunda da oluşturduğunuz güncel yedek dosyasını bilgisayarlarınıza indirebilirsiniz. Alternatif yöntem ise FTP programları aracılığı ile sitenizin dosyalarına erişmeniz durumunda da yedek indirme işlemi yapabilirsiniz.

C-Panel Alınan Yedek Nasıl Yüklenir?

İndirdiğiniz yedekler genel olarak sizlere sıkıştırılmış dosya olarak sunulmaktadır. Sıkıştırma yöntemi olarak C-Panel “tar.gz” uzantısını kullanmaktadır. Almış olduğunuz yedekleri herhangi bir sorun olması durumunda geri yüklemek isterseniz yukarıda anlatımını yapmış olduğumuz yöntem ve bölümler üzerinden geri yükleyebilirsiniz. Bu işlemler ilk etapta karışık gibi görünse de zaman içerisinde alıştığınızda birkaç dakikalık zamanınızı alacaktır. Geri yükleme işlemini aynı zamanda FTP üzerinden de dosya indirme yaptığınız alan üzerinden yapabilirsiniz. Bazı hosting şirketleri, sahip oldukları özel yazılımlar sayesinde tek bir tıklama işlemi ile yedek alma ve yükleme işlemini de gerçekleştirmekteler. Servis sağlayıcınız ile yapacağınız görüşmede bu konuyu dile getirerek sorgulayabilirsiniz.

Yorum yapın

1