Biyoloji – Canlıların Temel Bileşenleri

Biyoloji dersinin önemli bir konu olan temel bileşenler konusunda, sizlere bu ders hakkında özet bilgiler vermek istiyoruz. Bu sayede aklınızda net seçenekler oluşmuş olacak. Bu konu 2 ana başlıkta ayrılıyor değerli okurlarımız;

İnorganik bileşikler maddesinde; su, asit, bazlar, tuz ve mineraller yer alıyor.

Canlıların Temel Bileşenleri

»İnorganik bileşenler,

»Organik bileşenler,

Organik bileşenler arasında ise karbonhidrat, yağlar, proteinler, enzimler ve vitaminler yer alıyor. Ayrıca nükleik asitler de duruma dahil.

İnorganik bileşenler, üretilemeyen bileşenler oluyor. Yani canlılar bu bileşenleri yani maddeleri üretemiyor ve dışarıdan hazır olarak alıyor, besleniyor. Mesela suyu hiçbir canlı üretemiyor. Su doğada hazır olarak bulunan bir madde. Keza asit, baz, tuz ve mineraller de doğada hazır olarak bulunuyor ve biz çıkarıyoruz bunları.

 Organik bileşenler ise daha çok canlıların ürettiği besinler ya da maddeler oluyor. Yağlar, proteinler ve daha pek çok detayı (yukarıda saydığımız maddeleri), canlılar üretebiliyor. Meyveler mesela, vitaminleri üretiyor. Hayvanların etinde protein yer alıyor, yağlar da keza hem hayvansal hem de bitkisel olarak çıkıyor karşımıza. Vitaminler de aynı şekilde bitkiler ve canlılar üretiyor. Bu yüzden konunun aslı bu.

Canlıların temel bileşenleri inorganik ve organik olarak ikiye ayrılıyor. İnorganik bileşikler dendiği zaman aklınıza üretilemeyen ve dışarıdan hazır olarak alınan ürünler gelsin. Bu da işinizi kolaylaştıracaktır konuyu anlamanız konusunda.

Yorum yapın

1