Azımsama Cümleleri

Azımsama ne demek gibi bir soru geldiyse aklınıza, muhtemelen sınava hazırlanan bir öğrencisiniz. Bu ve bu tarz kelimelerin anlamlarını öğrenmenizi kolaylaştıracak birçok yöntem vardır. Öncelikle azımsama kelime anlamından da anlaşılacağı gibi bir nesnenin umulduğundan az olduğu zamanlar için kullanılır. Aslında anlam olarakta basit ve akılda kalıcı bir kavram ancak bazı kelimedir. Ancak bazı öğrencilerimiz azımsama cümlesi nasıl bulunur tam kavrayamamış. Hatta bu kavramı küçümseme kavramı ile de karıştırıldığını öğrenince bunu basit ve etkili bir şekilde öğretmek için bu yazıyı kaleme aldım. Eğer sizinde öğrencileriniz, Türkçe derslerinde azımsama örnekleri ile küçümseme örneklerini birbirleriyle karıştırıyor veya bu tarz cümleleri bulamıyorsa yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Öncelikle bu iki kavramı birbirine karıştırmanın nedeni hem kelime anlamı olarak hem de kullanılış şekli olarak azımsama ile küçümsemenin oldukça benzer olmasıdır. Azımsama yukarıda bahsettiğimiz gibi bir durumun, bir olayın veya bir nesnenin umulduğundan az olduğu zamanlar için geçerlidir. Küçümseme ise karşısındaki kişi, olayı vb. gibi şeyleri aşağılama, küçük görme, kibirlenme duygularını taşımaktadır. Birazdan sizlere vereceğimiz örnekler sayesinde bu konuya daha fazla hâkim olacaksınız.

Azımsama cümlelerini kolayca bulabilmek için önce azımsama kelimesinin anlamını anlayarak, öğrenin.
Ardından, örnek azımsama cümlelerini kontrol edin.
Son olarak, kendiniz azımsama cümlesi kurun.

Yukarıda azımsamanın ne olduğunu açıklamıştık. Şimdi birde TDK’ya göre azımsama ne demek bunu anlatalım ve sonrasında detaylara geçelim.

azımsama ne demekPin

Azımsama Ne Demek ?

Azımsama – Azımsamak kelimesinin Anlamı: Az bulmak, az olduğuna karar vermek. Kısacası bir şeyin az olduğu kanısına varmak.

Azımsama Cümleleri Nerede Kullanılır

Azımsama cümleleri genellikle günlük konuşma da yer alan sohbetlerde herhangi bir olayın, nesnenin veya durumun umduğundan az çıkması durumunda kullanılır. Azımsama cümleleri ile okuyucu veya sohbet edilen kişi karşısındakinin söylemek istediğini net olarak anlamaktadır. Özellikle roman ve hikâye yazarları azımsama cümlelerini oldukça fazla kullanmakta ve okuyucu ile kuvvetli bir bağ kurmaktadır. Aşağıda sizler için birbirinden farklı azımsama ve küçümseme örnekleri hazırladık. Bu örneklere bakarak her iki söz sanatının farkını gayet iyi anlayacağınızdan eminiz.  Lafı daha fazla uzatmadan gelin örneklere geçelim.

Azımsama Cümleleri

azımsama cümleleriPin

  • 30 kişilik sınıftan sadece 3 kişi mi ödevini yaptı?

Bu cümlede ödev veren öğretmenin daha fazla kişinin ödevini yapacağını düşünürken ödevi tamamlayan öğrenci sayısı umduğundan daha az çıkmıştır.

  • Bana teklif ettiğiniz ücretin tamamı bu kadar mı?

Bu cümlede herhangi bir işçinin iş veren tarafından kendisine sunulan ücretin beklediğinden az çıkması sonucu beklediği hayal kırıklığını azımsama cümlesi ile ifade etmiştir.

  • Kitap özetini sadece 1 sayfaya mı sığdırdın?

Bu cümlede öğretmen öğrencisinden bir kitabın özetini istemiş, öğrencinin getirdiği özetin beklediğinden daha az uzunlukta olduğunu ifade etmiştir.

  • 2 farklı nesne kullanarak nasıl resim yapmayı düşünüyorsun?

Bu cümlede karşıdaki kişinin resim yapmak için sadece 2 nesne seçmesinin, resmi tamamlamak için kullanacağı nesne sayısından az olduğunu ifade etmiştir.

  • Bu kadar ekmek kime yetecek?

Bu cümlede evde bulunan ekmeğin yeterli sayıda olmadığını belirtmek için azımsama sanatından yararlanılmıştır.

  • Konser için tüm biriktirdiğimiz para bu kadar mı?

Bu cümlede konser için biriktirilen para tutarının tahmininden oldukça az olduğunu ifade etmek için azımsama sanatından yararlanılmıştır.

Küçümseme Cümleleri

küçümseme cümleleriPin

  • Sınava son 2 ay kala çalışıp iyi puan alacağını mı sanıyorsun?

Burada cümleyi kuran kişi karşısındaki kişinin sınava ayırdığı zamanı az bulmuş ve küçümsemiştir. Eğer bu cümle azımsama sanatı kullanılarak kurulmak istenseydi şu şekilde olurdu;

  • Sınava sadece son 2 ay mı çalıştın?

Bu cümlede ise karşısındaki kişinin sınava uzun süre çalıştığını varsaymış ve son 2 ay çalıştığını öğrenince bu durumu azımsamıştır.

  • Günlerce çalıştığın halde sınavdan 75 mi alabildin?

Bu cümlede karşısındaki kişinin sınava çok çalışıp düşük not almasını küçümsemiş ve alaycı bir ifade katmıştır. Eğer bu cümle azımsama sanatı kullanılarak kurulmak istenseydi şu şekilde olurdu;

  • Günlerce çalıştığım sınavdan 75 aldım.

Bu cümlede kişinin günlerce çalıştığı sınavdan yüksek not almasını beklerken umduğundan düşük not aldığını görmüştür. Aldığı notu azımsamıştır.

 

Tüm örneklere göz gezdirildiğinde azımsama sanatında bulunulan durumdan şikâyet etme gibi bir duygu yer alırken küçümseme cümlelerinde genellikle bulunulan durumu küçümseme ve aşağılama duyguları ağır basmaktadır.

Yorum yapın

4