Atletizm Kuralları Nelerdir?

Atletizm Kuralları konusunda toplum içerisinde oldukça yanlış anlaşılmalar meydana geldiğini görülmekte. Bu durumun meydana gelmesine neden olan etmenin aslında Atletizm konusunun toplum içerisinde sadece koşu alanı içerisinde görmeklerindendir. Atletizm içerisinde dallar heptatlon (erkekler), dekatlon (kadınlar) olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu dallar genel olarak koşu, yüksek atlama, gülle atma, sürat koşu, maraton koşu, engelli atlama, hendek atlama gibi onlarca alt kategoriyi bünyesinde karındırmaktadır. Her alanda olduğu gibi Atletizm alanında da bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallara uyulması durumunda yarışmaların sonuçlandırıldığını, kazanan kişilerin ödüllendirildiklerini söyleyebiliriz. Kurallara uymayan kişilerin yarışmalardan diskalifiye edildiklerini, ileri kuralların ileri bir seviyeye ilerlemesi durumunda sportmenlikten men dahi edilebilmektedir. Atletizm Kuralları Nelerdir? konusunda merakı olan kişiler;

Atletizm Koşulları ya da Atletizm Kuralları önceden belirlenmiş parkurlar üzerinde kişilerin zamana ve rakiplerine karşı verdiği mücadeleyi üzerine kurulmuştur.  Atletizm, tarihin en eski dönemlerinden günümüze kadar ulaşmış en eski ve en popüler spor dalı olduğunu söyleyebiliriz.  Müsabakalar, pist yarışları ve yol yarışları olarak ikiye ayrıldığını, amacın belirlenen pistleri en kısa sürede tamamlamaktan oluştuğunu söyleyebiliriz. Zamanlama birimlerinin tamamı kronometre ile tutulduğunu, en ufak salise birimlerinin dahi önemli olduğunu söyleyebiliriz. Atletizm karşılaşmaları bildiğimiz futbol stadyumlarında yapıldığını, yeşil sahaların dışında kalan elips şeklindeki halkanın atletizme özel olarak ayrıldığını söyleyebiliriz. Genel olarak müsabakalar ve dünya rekorları 100 ya da 110 metre engelli yarışlardan oluşmaktadır.

100 metre ve 110 metreli engelli yarışlarda uygulanan Atletizim kuralı arkadan esen rüzgar hızının saniyede 2 metreyi geçmemesi gerekmektedir. Cirit atma alanında yapılan karşılaşmalarda müsabaka yapılan pistin 4 metre genişliğinde ve 40 metre uzunluğunda olması gerekmektedir. Atılan ciritler 28 derecelik bir açıya sahip olan alan içerisine düşmesi gerekmektedir. Bu kurallar dışında atılan atışlar, pistler genel olarak kural dışı atış olarak ifade edilmektedir. Çekiç atma alanında uygulanan Atletizm Kuralı hakkında da bilgi verecek olursak; Atılacak çekicin uç kısmında bulunan telin tamamen çelik olması gerektiğini ve 120 santim uzunluğunda olması gerektiğini, ucundaki çekiçin 7.257 kilogram ağırlığında olması gerektiğini belirtmek istiyoruz. Atletizm Kuralları Nelerdir? sorusunun cevaplarını kısa da olsa açıklamaya çalıştık.

Yorum yapın

1