Adlaşmış Sıfat Nedir?

Türkçe, dünya üzerinde yer alan diller arasında öğrenilmesi en zor diller kategorisi içerisinde yer almaktadır. Birçok dil içerisinde anlatılmak istenilen kelimeler birkaç farklı türevde dile getirilebilirken Türkçe’de bu durum bambaşka boyutlarda olduğunu, bazen bir kelimeyi anlatmak için 100’den fazla kelime kullanabildiğimizi söyleyebiliriz. Konuşma diline her ne kadar hakim olsak da aslında birçok kişi Türkçe’nin yapısal dil özelliklerini hiçbir şekilde bilmediklerini söyleyebiliriz. Bugün, bu yazımız içerisinde lise eğitimlerinde bizlere defalarca öğretilen Adlaşmış Sıfat hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Bu tür kuralları doğru bir şekilde öğrenmemiz durumunda hem dilimizi daha güzel bir şekilde konuşabilir hem de başkalarının yaptığı hataları da düzeltebilirsiniz.

Adlaşmış Sıfat konusuna gelecek olursak; bir sıfatın nitelik bakımından ele aldığı ismin yerine kullanılması olarak gösterilmektedir. Türkçe içerisinde kullanılan birçok kelimenin aslında adlaşmış sıfat olduğunu, birçoğunu bilinçsiz olarak kullandığımızı dile getirebiliriz. Bu sıfatlar, işleyişleri kolaylaştırarak istediğimiz cümleleri kurarken daha az kelimeler sarf etmemize olanaklar sağlamaktadır. Örneğin ihtiyar adam demek yerine sadece ihtiyaç kelimesini kullanarak ikisinin de aynı anlama geldiğini biliriz. Örnekten de anlayacağınız gibi adlaşmış sıfatlar tamamen isimlerin yerini tutarak isimlerin dile getirilmelerine gerek kalmadan telafuzların yapılmasına olanak sağlar. Birazdan vereceğimiz detaylı örnekler ile bu konuyu tam olarak anlamanıza, örnekleri gerçek hayatta kullanırken daha bilinçli hale gelmenize olanak sağlayacağız..

Adlaşmış Sıfat Örnekleri

Senin küçük gene ne alemlerde geziyor? (küçük kardeş)

Akıllılar, kendilerini daima diğer insanlardan daha zeki hisseder. (Akıllı İnsanlar)

Senin kirlileri sabah makineye attım. (Kirli çamaşırları)

Ne giyeceğime tam olarak karar veremedim. Sence mavili nasıl durdu? (Mavi Elbise)

Çalışkanlar sınavdan yüksek not aldı. (çalışkan öğrenciler)

gibi örnekler adlaşmış sıfat hakkında bilgiler edinmemize büyük oranda olanak sağlamakta.  Kalın olarak nitelendirdiğimiz kelimelerin tamamı adlaşmış sıfattır. Adlaşmış sıfatlardan sonra eğer özel bir isim kullanılacak ise nitelendirilen adlaşmış sıfattan sonra esinlikle virgül kullanılması gerekmektedir. Aksi halde anlam karmaşası yaşanarak anlatım bozukluğunun meydana gelmesine neden olunabilmektedir. Bu konu Lise 1 öğrenimi başta olmak üzere lise hayatı içerisinde sürekli olarak okutulmaktadır. Her ne kadar derslerde öğretmenler anlatsa da kısa süre içerisinde unutulmaktadır.

Yorum yapın

1