2023 Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi ve Protokol Örneği

Boşanma protokolü veya anlaşmalı boşanma dilekçesi bir boşanma davasında özellikle boşanma sonrası hukuki sonuçları düzenleyen ve her iki kişi tarafından da imzalanması gereken karşılıklı bir sözleşme metnini tanımlamaktadır.

avukatsız anlaşmalı boşanma dilekçesiPin

Boşanma sözleşmesi, boşanma davlarının sonuçlandırılması için tarafların velayet, mal varlıkları, nafaka ve tazminat gibi hususlarda her iki tarafın da taleplerini içeren ve çok önemli olan bir hukuk metnidir. Anlaşmalı boşanmalar eşlerin özellikle çocuk ve parasal konulara ilişkin tüm detaylar konusunda mutabık kalarak boşanmak istedikleri anlamına gelmektedir. Anlaşmalı boşamaların ilk şartı tarafların en az 1 yıl evli kalmalarıdır. Yani dava açıldığı tarih ile evelenme tarihi arasında en az 1 yıl zaman geçmiş olması şartı aramaktadır. Bir başka önemli şart ise tarafların bütün konularda anlaşmış olması ve arada hiçbir çelişkili durumun olmaması gerekmektedir.

anlaşmalı boşanma dilekçesiPin

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesinin Kullanımı

Yapılan bu anlaşmanın metninde boşanma sonucu mali tüm konular ve çocuklarla ilgili tüm durumlar mutlaka eşler tarafından acık bir şekilde belirlenmiş olmalıdır. Boşamaların mali sonuçları genellikle maddiyat, nafaka, tazminat konularıdır. Bu mali sonuçlar dışında eğer çiftin çocuk veya çocukları var ise bu duruma ilişkin iştirak nafakası, kişisel velayet konuları üzerinde de karşılıklı anlaşmaya varılmış olması şartı aranmaktadır. Bu çocukları ilgilendiren konular ve sözleşme hükümleri özellikle çocukların haklarını koruyor durumda olması ve hâkim tarafından onaylanması şartı geçerlidir.

Şimdiye kadar anlatılan boşanmaya dair mali ve çocuklara yönelik sonuçların dışında gerçekleşecek olan anlaşmalı n boşanma sözleşmesinde daha farklı düzenlemelerde yer alabilmektedir. Eğer özellikle evli oldukları dönem içerisinde eğer bir kredi borcu ödemekte iseler taraflardan birini bu borcu boşamadan sonra ödeyeceğini taahhüt etmesi gerekmektedir. Ayrıca kadının, erkeğin soyadını başlandıktan sonra kullanıp kuşanmaması konusu da bu sözleşme ile belirlenebilir.

anlaşmalı boşanma dilekçesi örneğiPin

Taraflar bu sözleşmeli boşanmanın mali ve çocuklara ilişkin sonuçlarına yönelik tüm ilişkileri kararlaştırdıktan sonra bu konuları yazılı bir protokol haline getirerek bir dilekçe ile Aile Mahkemesine boşanmak için başvuruda bulunabilirler. Aile mahkemesi bu imzalanan metni boşanma davasında boşanmaya yönelik delil olarak kabul eder. Hâkim tarafından konular üzerinde herhangi bir anlaşmasızlık olmadığına kanaat getirildikten sonra taraflar anlaşmalı olarak boşalabilirler.

Boşanma formunda yer alan sorulara doğru cevapları verildikten sonra gerekli formu ve dilekçeyi doldurun. Hazırlanan Anlaşmalı Boşanma Sözleşmesini her iki taraf olarak imzalanmalı ve muhafaza edilmeyi ve boşanmak için Aile mahkemesine delil olarak sunulmalıdır.

avukatsız anlaşmalı boşanma dilekçesiPin

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi ve Protokolünün Yasal Dayanağı

Anlaşmalı Boşanma Sözleşmesinin tüm yasal dayanağı Türk Medeni Kanunu 166/3. maddesinde yer alan hususlar ile düzenlenmiştir. Konu hakkında örnek formu doldurabilir ve sonra üzerinde değişiklikler gerçekleştirebilirsiniz. Tüm işlemleri ve bilgileri doldurduktan sona örnek sözleşmeyi PDF veya Word formatlarında çıktı olarak alabilirsiniz.

Dosyaları indirmek için :

Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Word İndir
Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi PDF İndir

Yorum yapın

4