2023 Hemşireler +1 Yıl Daha Okuyup Doktor Oluyor

Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da uygulanan bu sistem ile hemşirelere muayene ve reçete yazabilme imkanı sağlanıyor. Artık bu imkan Türkiye’deki hemşirelere de tanınıyor.

Hemşireler doktor olabilecek mi 2023 ?

Bu uygulamayla hemşireler 2023 yılında doktor olabilecek.

Hemşireler Doktor Olabilir mi ?

Yeni anayasayla birlikte artık hemşireler doktor olabiliyor olanak Avrupa Birliği ülkelerindeki modele uygun Sağlık Meslek Lisesi ve Hemşirelik lisans mezunları artık doktor olabilme imkanı oluyor.

2023 yılında doktor eksikliğinden dolayı hükümet çalışan hemşirelerin +1 yıl okuması, yüksek okul mezunu olan hemşirelerin ise +2 yıl okuması gerekmektedir. Sağlık Meslek Lisesi  mezunların ise +3 yıllık bir eğitim aldıktan sonra aile hekimi veya pratisyen hekim olmak imkanı oluşuyor. Bu sayede aile hekimleri açığı rahatça kapanıyor ve mezun işsiz hemşirelere de iş olanakları bulunuyor.

Yeni yasa ile birlikte Nisan ayında TBMM’ye gelerek yasa olacağa benziyor. Yasayla birlikte hemşire statüsünde çalışan sağlık personelleri girecekleri sınav sonucunda doktorluk fakültesi adı verilen fakültelerde ders alacaklardır. Fakülteye girmeye çalışacak yalnızca mezunlar sadece pratisyen hekim olabilecekler ve sadece acil servislerde çalışma olanakları olacaktır.

Pratisyen Hekim Nedir?

İnsan sağlığı için önemler alan doktorlardır. Ayrıca hastalıklara tanı koyan kimselerdir. Tıbbi ve cerrahi müdahalelerde bulanan pratisyen hekimler hastalığın tedavisi sağlayan doktorlardır. Fakat çalıştıkları mekanlara ve özelliklerine göre farklı görevleri de yerine getirebilirler.

Pratisyen hekimler sağlık için birinci basamak olan sağlık ocaklarında görev yaparlar. Sağlık kurumlarına başvuran insanlar ilk tanıyı koyan gerekli müdahale ve tedavi edici ilaçları yazan kimselerdir. Muayene bulguları ve tahlillerin sonuçlarına göre ilk tanıyı koyan doktorlardır. Teşhise göre ilaç yazıp hastaları bilgilendiren hekimlerdir. Bu hekimlerin maaşları ise normal doktorların aldıkları kadar vardır.

“2023 Hemşireler +1 Yıl Daha Okuyup Doktor Oluyor” üzerine 15 yorum

  1. Bonsai insanları bu hale getiriyor. Alçı ile 3 yıl haşır neşir olanı olanı ortopedi, güzel dikiş atanı cerrah, güzel dedikodu yapanı psikiyatrist, makyajsız işe gelmeyeni estetik cerrahi, nazar duası okuyanı göz doktoru, 3 çocuğu olanı aile hekimi, eli yüzü kanlı tontiş olanı hematolog, küçük kardeşlerini büyüten pediatri uzmanı olsun. Reçeteye gerekte yok güllü yasin dağıtırız ama bu seferde ülkede pamuk ve gassal (ölü yıkayan) açığı doğar. Aaaa dur onada çare buldum oto yıkamacı olanı gassal yaparız pamuk yerinede silikon tabancası iş görür. Tıp çabuk ilerliyor vesselam

  2. Temizlikçiden hemşire mi ?hemşireler kaç yıl sağlık okuyor da geliyor oralara kafaya bak ya!temizlikçi kaç yıl sağlık okudu.

  3. Bu sistem bir çok gelişmiş ülkede var. Mantığını kavrayın neden bu gerekli diye. Hekime 6 yıl tıp okutup aile hekimliği yaptırmak kaynakları boşa israf ettirmektir. Hekimlerin tıpta uzmanlığa yönlendirilmesi gerek. Bu gün bir çok ileri uzmanlık alanında ciddi hekim açığı var. Hekimler ileri uzmanlık yerine basit işlere kaçıyorlar, halbuki pratisyen hekimlerin yapabileceği bu alanlar hemşirelere açılsa hekimler o zaman ileri uzmanlık alanlarına yönelimleri daha fazla olacak. Ayrıca hekimleri gereksiz iş ve zaman yükünden kurtarır. Hekim ileri ciddi anlamda ihyaç olduğu yerlerde bulunmak yerine basit işler ile meşgul edilir. Bir çok gelişmiş ülkede hemşire muayenesinden sonra hemşire gerekli görürse doktara sevk eder biz de ise canı sıkılan kendini hekim karşısında buluyor. Bir şeye karşı çıkmadan önce mantığını kavrayın, gelişmiş ülkeler bunu boşuma yapmıyor. Ayrıca her hemşireye bu yetki verilmez , lisans mezunu olan hemşirelik üzerine yüksek lisans yapmış ve belirli sımavlardan geçmiş kişilere bu yetkisiyi verirsiniz. Onun dışında ön lisans mezunu veya sağlık meslek liselrine zaten böyle bir yetki verilmesi söz konu dahi olamaz bu saçmalık olur. Zaten bu yetkinin verildiği üşkelerde ön lisans ya lise hemşireliği diye bir şey yok. Bizim ülkemizde de artık yok. En az yüksek lisans mezunu hemşirelere yetki sınavı yapılarak verilir,ayrıca belirli aralıklarla yetki güncelleme sınavı yapılır.

  4. Bencede olanak verilmeli işin çoğunu hemşireler yapiyor doktor lar fazla yorulmuyor.saat saat ilacindan tutunda herşeyini takip eden hemşire

  5. temizlikciler de ek okuyacakları 1 sene sonunda hemşire olsunlar,onların neyi eksik, hemşireler den.
    zaten beyin gerektiren bı iş değil 1 iğne ,zırt birt bitti gitti.(işte bu bı sene ile Dr olmak isteyen hemşire kafası)

  6. 6 yıl okuyorsunuz üstüne uzmanlık bitiriyorsunuz ama order girmekten hasta takip etmekten acizsiniz. Yıllardır bu mesleğin içerisindeyim ezbere davranan çok az hemşire gördüm ama siz doktorlar ezbere davranmaktan yoğun bakımda hastanıza gelip dokunmaktan acizsiniz. Ezber sizin işiniz bizim değil!

  7. Bir doktorun yaptığını hatta çok daha fazlasını hemşireler de yapabilir. Sırf tek bir sınavdan başarılı olduğunuz için yok efendim olmaz demenizi kimse umursamaz. Umarım yasa geçer ve bu mesleği hakedenler hakkettiği yerde olur.

  8. Tamam da siz şimdi diyorsunuz ya hakkımı helal etmem diye o sağlık meslek okuyan kişi de 4 sene lise okumuş üstüne staj yapmış ve daha alacağı eğitimler var gireceği sınavlar var bedavaya meslek veriyorlarmış gibi yazmayın LÜTFEN.

  9. İlk 25k ile rahatlıkla bir tıpa girilebiliyor.Bu derecelere kadar inmiş öğrenciler bir bok başaramamış, ezber yapan tipler.6 yıl eğitim alıyoruz diye mi bu kadar ağlıyorsunuz ? 5 yıl eğitimden sonra son yıl staj değil mi ? Şimdi çok bilmişler sallayacak sen ne başardın diye.Meslek lisesini 1. lik ile bitirip şuan Hacettepe Üni. Hemşirelik Son sınıfım.Malesef zamanında bize sizin kadar imkan sağlanmadığı için elimden geleni yapabildim. Onca özel ders, dershane , test kitabı malesef bize sunulmadı.Ders denkliği sağlandıktan sonra her şey yapılabilir. Yeniliklere açık olun ! Zamanında FTR puanı Tavanlarda iken ne güzel. Şuan yerlerde sürünüyor onun için neden bu kadar ağlamıyorsunuz ?? Yol alın vesselam.

  10. Hemşire kardeşim, doktor mu olmak istiyorsun ? Bu tabi ki mümkün. Önce üniversite sınavına girip derece yapacak ve tıp fakültesini kazanacaksın. Daha sonra 6 yıllık eğitimi başarıyla bitirip tıp doktoru olmaya hak kazanacaksın. Eğitimin yaşı olmaz, başarabilirsin değerli kardeşim.

  11. Ben 6sene deli danalar gibi ders calisiyim ayreten bunu zorla kazaniyim 150bine giren kisi ohhh mis gibi hemsire olup sonrda doktor olcak ve bir tipciyla ayni maasida hem alcak yok oyle bi dunya hakkimi haram ederim cogu kisinin de
    ve balini alirlar

  12. Yok öyle bir dünya. İnsanlar tıp fakültesine girebilmek için 2.5 milyon kişinin katıldığı sınavda ilk 15bine girdikleri takdirde tıp fakültesine ancak giriyorlar. Ama hemşireler de 100 bine girdiklerinde hemşire olabiliyorlar.

Yorum yapın

1